Croitoru despre Funeriu: Nu stiu de capul cui ia unele decizii

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 22:15
1711 citiri
Croitoru despre Funeriu: Nu stiu de capul cui ia unele decizii
Foto: Arhiva

Deputatul PD-L Catalin Croitoru a declarat ca ministrul Educatiei Daniel Funeriu nu raspunde la telefon, dar ca in momentul in care va avea probleme si nu va reusi sa comunice cu acesta, il va invita la Comisia pentru invatamant pentru raspunde la intrebari.

Croitoru s-a aratat nemultumit de faptul ca cineva "a scos din buzunar", intr-o ordonanta guvernamentala care prevede disponibilizari in sistemul bugetar, o cifra de 15.000 de disponibilizari in ce priveste cadrele didactice din preuniversitar. "Toata lumea este de acord sa sistemul trebuie curatat de un anumit balast, ca este nevoie de reorganizare, dar de aici pana a lansa din start o cifra, 15.000, pe ce baza?", a intrebat retoric fostul sindicalist la Realitatea FM.

Intrebat de ce nu a discutat cu colegul sau, ministrul Daniel Funeriu, pe aceste teme, Croitoru a raspuns evaziv ca nu doreste sa comenteze "chestia asta cu raspunsul la telefon". "Nu raspunde la telefon. Nu stiu de capul cui face (e vorba de decizia privind disponibilizarile, n.r.), este problema domniei sale. Eu in momentul in care am probleme si daca nu reusesc sa comunic o sa-l invit pe domnul Funeriu la Comisia de invatamant sa-i punem intrebari si se ne raspunda", a spus Croitoru.

De altfel, democrat-liberalul a aratat ca are o mare nemultumire legata de modul cum se comaseaza, in judete, unele scoli. "Venindu-mi sesizari din tara vizavi de modul cum se comaseaza scoli intr-un mod foarte ciudat constat, pentru ca am documente din mai multe judete, se intampla o chestie ciuudat de similara, scoli in care pana de curand s-au bagat miliarde pentru a fi refacute se desfiinteaza si elevii sunt dusi intr-o alta scoala care eventual are veceul in curte. De ce? Aici ceva nu este in regula si nu seamana deloc cu interesul pentru calitatea scolii", a spus vicepresedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor.

Croitoru si-a exprimat nemultumirea fata de mai multe demersuri ale Guvernului si ale Ministerului Educatiei in ce priveste sistemul de educatie. "Din pacate, in invatamant s-a ajuns la o situatie extrem de grava din cauza unui lant de erori in ce priveste actele normative, mai ales cele legate de salarizare, ordonante dupa ordonante, legi, ordonante care aborga legi, Curtea Constitutionala care vine si ea si declara neconstitutionale unele dintre aceste acte normative si peste toate astea actiunile absolut justificate ale organismelor sindicale care au deschis procese in interesul salariatilor pe care ii reprezinta si in foarte multe situatii au castigat", a aratat fostul lider sindical.

Deputatul PD-L a explicat ca exista situatii in care unele cadre didactice si-au castigat in instanta majorari salariale in baza legii 221, care viza majorarea cu aproximativ 37% a salariilor, astfel ca au fost prinsi, la aplicare legii unitare de salarizare, cu salariile majorate in baza hotararilor judecatoresti. "In acest fel, salariul calculat pe noua lege de la 1 ianuarie 2010 a fost considerabil mai mare, ceea ce nu era prevazut in bugetul facut de Guvern pentru anul acesta. Banii nu mai ajung, numai ca legea este lege si, daca cineva nu a luat in calcul ca se poate intampla ca legea totusi sa se aplice in Romania, a gresit", a spus democrat-liberalul. In context Croitoru a constat si o situatie foarte grava in ce priveste mersul justitiei, sunt judete in care profesorii au castigat in instanta drepturile respective si altele in care in aceeasi baza dascalii nu au avut castig de cauza.

In ce priveste protestele anuntate de dascali in aceasta perioada, Croitoru a apreciat ca "reactia profesorilor este absolut justificata". "In contextul in care din cauza crizei se iau tot felul de masuri de austeritate orice greva este indreptatita, acum nu stiu daca rezultatele vor duce la o situatie favorabila", este de parere Croitoru, in ce priveste protestele cadrelor didactice vizazi de drepturile banesti. Croitoru a constatat de altfel ca aplicarea legii unitare de salarizare e proasta, pentru ca legea nu prevede scaderea veniturilor bugetarilor.

In ce priveste panica indusa printre parinti, elevi dar si cadre didactice privind noua lege a educatiei, Croitoru a araat ca aceasta este fireasca in contextul in care "de 20 de ani sa asistam la tot felul de experimente", fiecare ministru care a ocupat fotoliul Educatiei dorind sa-si puna amprenta si asupra actelor normative ce reglementeaza sistemul. "Legea care a fost declarata neconstitutionala nu este rezultatul comisiei prezidentiale, este rezultatul unei verze. S-a facut totul varza, s-au amestecat din ideile doamnei Andronescu cu cateva lucruri din ce facuse profesorul Miclea si a iesit o struto-camila", a aratat fostul lider sindical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Catalin Croitoru Funeriu, #Catalin Croitoru deputat, #Catalin Croitoru , #ministrul Educatiei