Daniel Funeriu: Modificarea Legii Educatiei se face doar in interesul fabricilor de diplome

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:49
3863 citiri
Daniel Funeriu: Modificarea Legii Educatiei se face doar in interesul fabricilor de diplome

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu considera ca masurile initiate de actualul guvern in Educatie, printre care bacalaureatul profesional sau obligativitatea ca invatatorii si educatorii sa aiba diplome de licenta, sunt in interesul "fabricilor de diplome".

"Vreau ca romanii sa stie ca in urma bacalaureatului serios pe care l-am introdus, fabricile de diplome au pierdut anual 100.000 de studenti-clienti, ceea ce inseamna o pierdere de aproximativ 100 de milioane de euro anual. Aceasta modificare este in interesul fabricilor de diplome si nu al elevilor, tot asa cum a fost si initiativa (respinsa din fericire) a intrarii la facultate fara bac si tot asa cum este si initiativa bacalaureatului profesional(...)

Cei care urlau ca dupa trei ani de dezbateri ca am trecut legea prin angajarea raspunderii o modifica acum pe furis intr-o dupa-amiaza, prin ordonante de urgenta despre care aflam cand sunt publicate in Monitorul Oficial", a declarat Daniel Funeriu intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul.

Fostul ministru al Educatiei afirma ca legea Educatiei "promova si recompensa valoarea", in timp ce modificarile facute de USL "recompenseaza gerontocratia, clientela de partid si mediocritatea". Daniel Funeriu cere actualei conduceri a ministerului sa lase invatamantul profesional sa functioneze asa cum a fost introdus incepand cu acest an.

"Desigur, universitatile mediocre vor eliminarea sa: cu cat mai multi elevi merg la profesional cu atat mai putin clienti au universitatile, or Romania are nevoie de meseriasi de calitate nu de rebuturi posesoare de diplome universitare", a mai spus acesta.

Totodata, Daniel Funeriu explica faptul ca Legea Educatiei inlatura inechitatea existenta la nivelul invatatorilor, echivalandu-le celor formati "pe stil vechi, cu un liceu pedagogic serios si cu experienta de multi ani la catedra, care sunt si cele mai bune cadre didactice din sistem" anii lucrati cu absolvirea facultatii, pentru a putea castiga mai bine. Procedura, demarata in 2011, nu s-a finalizat sub actuala putere.

"Prin ordonanta 92 de modificare a Legii Educatiei, Guvernul actual ii obliga pe acesti oameni foarte buni sa mearga pe cheltuiala lor la o universitate, sa mai ia o bucata de carton. Asadar in loc sa li se recunoasca meritele si sa primeasca bani in plus, 22 000 de oameni sunt fortati sa mearga 3 ani la universitate pe banii lor fara niciun rost", explica fostul ministru, in prezent consilier prezidential.

Citeste si:
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic. La finalul ședinței de guvern,...
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...