De ce trebuie sa plece Funeriu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 18:43
4260 citiri
De ce trebuie sa plece Funeriu (Opinii)
Foto: Arhiva (RTV)

Problema se adanceste. Oricat de mult s-ar vorbi despre catastrofa de la bacalaureat din acest an inca tot nu este suficient in comparatie cu importanta subiectului. Ne-am obisnuit prea devreme si mult prea usor cu ideea ca am desfiintat Sanatatea si Educatia, pentru ca nu avem bani sa le finantam.

Politicul s-a spalat nepermis de usor si de repede pe maini de responsabilitate, bazandu-si si argumentandu-si taierile pe faptul ca scoala scoate oricum tampiti, iar in spitale se ia oricum spaga.

Va amintiti? "Sa nu mai facem o drama din faptul ca ne pleaca medicii si profesorii in strainatate!" - ei bine, nu facem nicio drama, este o realitate si o tragedie de la sine! Sau: "profesorii isi mai pot lua inca un job". Da, si dascalii nostri isi mai pot lua inca o slujba, si medicii, si cercetatorii, si noi toti ne mai putem gasi inca un serviciu, pentru ca asa este in capitalism, iar in Romania locurile de munca stau pe toate drumurile.

Adevarul este ca e si educativ ca un profesor sa se duca dupa ore sa vanda gogosi la colt de strada, ca sa poata sa-l scuipe si sa-i rada in fata orice elev de-al sau de bani gata.

In cazul in care vom persista in eroare, vom privi in viitor la rezultatele din acest an ca la un maxim istoric. Procesul disparitiei celor doua sisteme - de Educatie si Sanatate - nu a inceput astazi, nici acum un an, dupa taierile bugetare si nici acum sase sau sapte ani. El este rezultatul intregii noastre societati pe care am construit-o dupa '89, consecinta directa a lipsei de interes si de viziune a politicului, cu factori diversi si complecsi.

Si politicul si exemplele promovate de societate au condus catre o singura concluzie pentru tinerii nostri - nu merita sa mai studiezi, oricum nu ajuta la nimic.

De atatea ori presedintele insusi s-a laudat cu mediocritatea sa din scoala, incat ea a fost transformata in virtute si a devenit un standard. Manelistii, pitipoancele si agramatii de la televizor au patruns treptat in politica, iar acum ii auzim vorbind de la masa Guvernului despre reforma statului, despre corectitudine, onoare si valori. Ne pervertim singuri cu un simt al sado-masochismului dus la extrem. Dincolo de toate acestea, insa, avem fapta si rezultatele concrete inregistrate de Daniel Funeriu.

Constat cu surprindere ca ministrul Educatiei nu doar ca nu isi pune problema demisiei, dar din lumea sa paralela cu realitatea se imagineaza a fi un erou. Urasc cand aud jurnalisti care cer demisia unui politician, insa Funeriu pur si simplu sfideaza inteligenta, bunul simt si logica elementara.

Mai mult de atat, sa nu uitam de unde am plecat - Funeriu face parte din acea gasca de personaje care nici macar nu ar fi trebuit sa ajunga vreodata in viata lor in postura de ministru.

Daniel Funeriu avea o multime de motive pentru ca trebuia sa plece din fruntea ministerului pana la afisarea rezultatelor de la bacalaureat. Faptul ca nu si-a echivalat studiile in Romania, desi cere si impune altora cu forta o corectitudine pe care el insusi nu o respecta. Cum trebuie sa se simta un elev care s-a supus regulilor de exigenta si corectitudine elaborate de Funeriu, stiind ca ministrul care le-a conceput nu da doi bani pe respectarea lor?

Astfel, refuzand sa isi echivaleze studiile, putem spune ca avem un ministru al Educatiei cu doar 11 clase. Si atat! Nu e doar o sfidare, este o bataie de joc pentru cei carora, altfel, le schimbi viata pe baza aceluiasi principiu. Te nenorocesc pe tine de dragul Legii, dar eu insumi levitez peste orice norma si principiu.

Asta face Funeriu in fiecare zi pe care si-a petrecut-o in fruntea acestui minister avand doar 11 clase. Constanta si frecventa uluitoare a greselilor de exprimare, repetate si variate, pe care ministrul Daniel Funeriu le comite zi de zi nu reprezinta decat un alt motiv. Cuvintele lui cad precum niste bolovani peste creierele celor obligati sa il asculte, iar frazele sale sunt, de cele mai mult ori, o cascada incoerenta si o mostra de estetica a uratului.

Si aici, ca si in cazul echivalarii studiilor, pur si simplu NU ai cum sa ceri si sa impui norme de calitate exprimandu-le asa cum ar face-o, de exemplu, un corigent si un repetent de scoala generala. Asta ca sa nu mai vorbim despre frustrarile pe care le naste un astfel de ministru, dupa ce a bombardat elevii cu o astfel de exprimare.

Insa motivul principal pentru care Daniel Funeriu ar trebui sa isi prezinte demisia este ca un ministru al Educatiei care inregistreaza astfel de rezultate la examenul de bacalaureat, dupa doi ani de mandat!, nu isi mai justifica prezenta in fruntea invatamantului.

Restul este politica. Sloganuri cretinoide precum "aceasta este oglinda realitatii romanesti" sunt doar ratiuni secundare pentru care Funeriu ar fi trebuit sa aiba deja semnata si aprobata demisia. Nu exista niciun merit in faptul ca tot ce ai facut tu este sa demonstrezi cat de prosti si lenesi sunt elevii.

Dimpotriva, ratiunea si misiunea ta la conducerea ministerului erau exact opuse - a-i determina si stimula pe elevi sa invete mai mult, mai bine si mai usor. In rest, totul ramane o simpla manipulare politica. Si o justificare a unor masuri de austeritate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Daniel Funeriu ministru Educatie, #Funeriu demisie bacalaureat 2011, #Funeriu rezultate bacalaureat 2011 , #ministrul Educatiei