Funeriu: Alba ca Zapada ar putea sa apara dupa Congresul PD-L

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:36
3395 citiri
Funeriu: Alba ca Zapada ar putea sa apara dupa Congresul PD-L

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca aparitia unui nou partid pe scena politica romaneasca, asa numitul "Alba ca Zapada", este conditionata momentan de deciziile care se vor lua la congresul PD-L.

Potrivit acestuia, partidul trebuie sa se reformeze si sa se modernizeze in continuare, iar acest lucru poate fi facut numai de oamenii care au aratat ca pot face asta.

De asemenea, democrat liberalul sustine ca "mostenitorul" lui Traian Basescu in PD-L nu exista inca, el trebuie construit in asa fel incat sa fie capabil sa preia mandatul de presedinte si sa fie apt sa consolideze fundatiile statului modern pe care le-a pus actualul sef al statului.

Daniel Funeriu a mai spus, intr-un interviu acordat Blogary ca modernizarea o putem face printr-un apel catre elite. Despre alianta nou formata de Opozitie, ministrul Educatiei marturiseste ca PD-L nu ar trebui sa fie ingrijorat luand in considerare ca USL "este raspunsul la ceea ce a facut PD-L".

"Crearea unui partid este un efort enorm si ceva ce poate aduce multa noutate. In acest moment cred ca ne indreptam spre un sistem bipolar si este foarte bine asa. Cand se va infiinta Alba ca Zapada? Cred ca acest raspuns voi fi capabil sa vi-l dau dupa congresul PD-L, restul sunt speculatii nefundamentate de viata politica reala", a declarat acesta.

Daniel Funeriu apreciaza ca principalul atribut al partidului din care face parte este stabilitatea, si "indiferent de echipa care va castiga la Congres, va ramane un partid unit.

"Cred ca PD-L este un partid solid care respecta democratia interna. In Romania foarte multi oameni au vorbit despre reforma, dar putini au facut-o. Eu nu fac parte din cei care vorbesc despre reforma, ci din cei care fac reforma: Legea Educatiei, tot ceea ce s-a intamplat in sistem si mai ales ceea ce se va intampla de acum incolo. Sansele de modernizare ale PD-L-ului? PD-L trebuie sa decida, de fapt, daca va face ca celelalte partide: sa vorbeasca despre reforma sau va face ceea ce trebuie ca sa faca aceasta modernizare. Daca vrei sa faci asta trebuie sa o faci cu oameni care fac reforma in domeniile pe care ei le-au gestionat", a mai spus acesta.

Daniel Funeriu reitereaza ideea ca PD-L trebuie sa faca clar distinctia intre oamenii care vorbesc despre reforma si oamenii care o fac.

"Unicul parametru dupa care poate fi judecat un om public este ceea ce a facut cat timp a fost in acea functie... V-ati fi imaginat o actiune ca cea din vami in perioada PSD? Eu nu...Daca pornim de la premisa ca PD-L trebuie sa devina partid modern trebuie sa acorde incredere si oamenilor care au facut ceva", a mai declarat ministrul Educatiei.

Funeriu: Trebuie sa facem un apel catre elite

Daniel Funeriu crede ca exista un pacat originar al democratiei romanesti: "si-a inceput viata cu un apel catre lichele", iar asta trebuie sa se schimbe.

"Cred ca exista un pacat originar al inceputului de democratie romaneasca, cel putin la nivel conceptual: noi ne-am inceput viata in democratie cu un apel catre lichele. Ce ne-am fi asteptat? Ca lichelele sa se retraga asa serafic, in liniste, cerandu-si scuze pentru ce au facut in trecut si sa spuna: acum va lasam locul voua? Cred ca e momentul sa facem un apel catre elite, daca vrem intr-adevar sa dam forta modernizarii. Cred ca aceste elite trebuie sa aiba curajul sa se exprime si nu doar sa ramana intr-un turn de fildes; sa isi ia destinul politic in serios. Cred ca am ajuns in acest moment", a mai spus acesta.

Funeriu: Basescu a provocat adevarata ruptura de trecut

Daniel Funeriu a vorbit si despre persoana care ar putea sa il inlocuiasca pe Traian Basescu in PD-L.

"Trebuie sa gandim cu multa atentie. Traian Basescu a impus in primul mandat de presedinte si la inceputul celui de-al doilea adevarata ruptura de trecutul izvorat din comunism. El este un presedinte care a facut ruptura cu trecutul si a pus fundatiia a ce inseamna un stat modern. Odata ce nu va mai fi presedintele Romaniei cred ca va fi nevoie de un presedinte care sa consolideze acest lucru.

Cred ca problema inlocuirii ca lider politic in fruntea PD-L, a lui Basescu, trebuie sa porneasca de premisa: cum trebuie sa arate un presedinte bun pentru Romania?; dar pe de alta parte sa aiba si abilitatea si stilul politic care sa ii permita sa si castige aceasta lupta. Acum nu exista o asemenea persoana. Cred ca acest om trebuie construit, nu am crezut niciodata in generatii spontane. Inlocuitorul lui Basescu trebuie cautat, selectat si construit", a conchis Funeriu.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...