Funeriu, despre Bac-ul profesional: Ridiculizeaza diplomele celor care invata

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:50
3685 citiri
Funeriu, despre Bac-ul profesional: Ridiculizeaza diplomele celor care invata
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu considera ca introducerea bacalaureatului profesional, votata miercuri in comisia de specialitate a Senatului, este o masura gresita ce nu ii va stimula pe elevi sa invete, dar va distruge invatamantul profesional.

"E o masura total gresita, un fel de 'bac cu buletinul'. Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat bacul daca li se pare normal asa ceva?", intreaba retoric Daniel Funeriu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

In opinia sa, masura este adoptata cu scopul "obtinerii de voturi" din partea celor care au picat examenul de bacalaureat.

"Oamenii acestia chiar nu inteleg nimic. Sper ca plenul Senatului sa nu voteze asa ceva", mai spune consilierul prezidential.

Daniel Funeriu apreciaza ca prin introducerea bacalaureatului profesional noua Putere reuseste "sa arunce in ridicol diploma de bacalaureat, care de doi ani are valoare si care a devenit o mandrie".

"Dupa ce trei ani am pastrat stabilitatea si nu am schimbat de la an la an bacalaureatul, iar vine fiecare ministru cu experimente care dau instabilitate. Varianta corecta a bacalaureatului diferentiat este prevazuta de legea Educatiei si urma sa intre in vigoare pentru elevii care incep clasa a IX-a", mai subliniaza fostul ministru al Educatiei, care nu exclude nici posibilitatea ca adoptarea acestei masuri sa fie si "rezultatul presiunii fabricilor de diplome care in urma unui bacalaureat serios nu mai au clienti".

Totodata, Daniel Funeriu apreciaza ca posibilitatea elevilor de a obtine aceasta varianta de diploma va distruge invatamantul profesional, solutia reala pentru copiii care nu vor sa urmeze o facultate.

"Aceasta masura va distruge invatamantul profesional pe care eu l-am reintrodus. Elevii de la liceele teoretice au 80% succes la bac, ceea ce e normal. Cei de la tehnologic au 20% promovare pentru ca multi dintre acesti elevi sunt trimisi la liceu in loc sa fie indreptati catre invatamantul profesional. Aceasta forma de 'bac cu buletinul va trimite din nou zeci de mii de copii pe o cale care nu e a lor", atentioneaza Daniel Funeriu.

Comisia pentru educatie a Senatului a adoptat miercuri un raport favorabil pentru proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional. Daca va trece si de plenul Senatului, camera decizionala, masura ar putea intra in vigoare chiar de anul viitor, a declarat presedintele comisiei, senatorul Mihail Hardau.

"Bacalaureatul clasic nu se modifica, dar primeste sintagma de 'Bacalaureat national', care este bacalaureatul obisnuit. Ceea ce a venit in plus initiativa de modificare a Ordonantei este bacalaureatul numit 'profesional', care pastreaza din bacalaureatul obisnuit doar probele de competente, care inseamna competente de comunicare orala la limba romana, la o limba de circulatie internationala si competenta digitala si mai este a patra proba daca sunt minoritati, cea in limba materna.

Nu se mai parcurg celelalte probe, decat ca absolventul mai are un proiect insotit de o proba practica in domeniul ales de el si o proba scrisa in competenta anteprenoriala. Acesta este traseul, dupa care elevul primeste o diploma de bacalaureat profesional care ii da un plus de valoare in accesul pe piata muncii", a explicat liderul comisiei, Mihail Hardau (PDL), citat de Newsin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Funeriu bacalaureat profesional, #Funeriu bac buletin, #Andronescu bac profesional , #ministrul Educatiei