Funeriu, despre facultatea fara Bac: Universitatile nu pot fi "centre de invatare remediala"

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 21:05
1305 citiri
Funeriu, despre facultatea fara Bac: Universitatile nu pot fi "centre de invatare remediala"
Foto: Arhiva

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a aratat ca proiectul Ecaterinei Andronescu (PSD) privind accesul in universitati al celor care au picat Bacalaureatul nu stimuleaza performanta din sistemul educatiei si transforma universitatile in "centre de invatare remediala".

Ministrul Funeriu a participat, marti, la sedinta Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, pentru a raspunde unui set de intrebari formulate de catre presedintii comisiilor parlamentare de specialitate, deputatul Cristian Dumitrescu (PSD) si senatorul Mihail Hardau (PDL) legate de cauzele promovabilitatii scazute la examenul de Bacalaureat si masurile intreprinse de Ministerul Educatiei, intre cele doua sesiuni de examen, pentru a remedia problema.

Daniel Funeriu a afirmat ca nu are ce sa-si reproseze in legatura cu organizarea examenului de Bacalaureat. Mai mult, a dat asigurari ca metodologia examenului si nivelul exigentei vor ramane la fel si la anul. In ceea ce priveste masurile de remediere a situatiei, Funeriu a mentiont organizarea de pregatiri suplimentare pentru cei care au picat prima data, cresterea cu 30% a locurilor din scolile postliceale, care sa absoarba o parte din elevii care nu vor mai putea sa urmeze cursuri universitare.

Cu aceasta ocazie, Funeriu a facut si cateva comentarii legate de proiectul de lege al senatorului PSD Ecaterina Andronescu prin care ar putea fi permis accesul la universitate fara diploma de Bacalaureat.

"Vreau sa ma delimitez de cei care cred ca universitatile ar putea sa fie centre de invatare remediala, vreau sa ma delimitez de cei pentru care universitatile nu sunt sau nu ar putea sa fie decat... ", a spus Funeriu, punct in care a fost intrerupt de catre presedintele comisiei, Cristian Dumitrescu (PSD). "Hai sa discutam despre Bacalaureat", i-a cerut Dumitrescu ministrului.

"Accesul in universitati este legat direct de catre Bacalaureat. In acest context, nu pentru ca anumite lucruri sunt foarte dureroase pentru unii dintre cei care le propun nu trebuie discutate pentru ca, in unele dintre aceste propuneri, gasim exact raspunsul la intrebarea dumneavoastra privind responsabilitatile unora dintre fostii ministri.

Stiu ca acest lucru este foarte dureros, dar cred ca avem datoria sa fim alaturi fata de cei care fac performanta. Ar fi o cale gresita sa mizam in continuare pe cei care, in pofida faptului ca le oferim tot ce se poate oferi, nu aleg cartea", a continuat Funeriu referirile la proiectul initiat de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

De altfel, aceasta nu a fost singura remarca acida la adresa Opozitiei, Funeriu reprosandu-i indirect presedintelui comisiei ca este mai putin interesat de soarta celor care au trecut bacul decat de cei care nu au reusit.

"Am sesizat ca o parte a acestei comisii este interesata exclusiv de cei care au picat Bacalaureatul. Rezultatele trebuie privite si din prisma celor care au trecut examenul (...)

Avem datoria fata de elevii care au luat Bacalaureatul, care au fost seriosi, care au muncit in conditii egale si identice cu cei care picat Bacalaureatul, subliniez acest lucru, sa le oferim un invatamant superior de calitate. Daca este un domeniu in care s-a pacatuit foarte mult in Romania ultimilor 20 de ani, este tot ceea ce tine de distorsionarea valorilor, unde o parte din invatamantul superior a participat din plin", a mai spus Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Funeriu proiect Ecaterina Andonescu, #Funeriu facultate diploma bacalaureat , #ministrul Educatiei