Funeriu, despre inscrierea la facultate fara Bac: O initiativa nastrusnica

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 00:02
3811 citiri
Funeriu, despre inscrierea la facultate fara Bac: O initiativa nastrusnica

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a afirmat, joi, la Constanta, ca proiectul de amendare a Legii Educatiei depus, miercuri, in Parlament, la initiativa senatorului PSD Ecaterina Andronescu, prin care se poate intra la facultate si fara Bac, este unul "nastrusnic si iresponsabil".

"Incerc sa-mi ponderez cuvintele. Este o initiativa nastrusnica, iresponsabila, care evident nu va avea succes. (...) Este o initiativa fara niciun fel de corespondent nici in Europa si niciunde altundeva in lume. Face parte din ceea ce eu numesc, fara niciun fel de emotie, scolarizarea mediocritatii. (...) Denota modul si gandirea in care acest minister a fost condus, avand in vedere cine a initiat acest lucru.

Trebuie sa ne gandim foarte serios daca aceasta initiativa, care prevede in finalul ei faptul ca statul trebuie sa suporte aceste cheltuieli, nu este si rezultatul unei cardasii cu cei care au fost obisnuiti ca universitatile sa fie fabrici de bani.

Cred ca trebuie sa ne uitam foarte atenti daca aceasta cardasie, care acum nu mai este posibila la nivelul ministerului, nu incearca sa fie continuata la nivelul unor parlamentari", a declarat ministrul Educatiei, intr-o conferinta de presa organizata la Universitatea Maritima Constanta.

Potrivit acestuia, o astfel de initiativa ar insemna transformarea universitatilor in centre de "educatie remediala", aceasta nefiind misiunea universitatilor.

Daniel Funeriu a spus ca initiativa senatorului Ecaterina Andronescu vine intr-o perioada in care tara noastra este intr-un proces de "recredibilizare" a invatamantului superior, fara precedent.

"Modul in care invatamantul superior romanesc incepe sa fie perceput de partenerii nostri din UE este unul cu totul si cu totul diferit de perceptia care exista pana acum. In consecinta, in acest efort de recredibilizare (...), este un demers care, daca ar avea reusita, ar fi de natura sa decredibilizeze intr-un mod fara precedent invatamantul superior romanesc. Misiunea invatamantului superior romanesc nu este invatarea remediala. Nu cred ca universitatile din Romania doresc sa fie centre de invatare remediala", a precizat Funeriu.

Ministrul Educatiei a declarat ca Romania trebuie sa mizeze pe oameni care inteleg ca prin munca si prin perseverenta pot sa aiba rezultate pozitive.

Rectorul UMC, Cornel Panait, a sustinut, totodata, ca nu crede ca o asemenea initiativa poate sa fie benefica pentru invatamantul superior.

"Noi, UMC, ne-am ocupat toate locurile din capacitatea noastra de scolarizare. Asta arata ca au fost destui doritori pentru ocuparea acestor locuri. Si daca aveam o capacitate mai mare, reuseam s-o ocupam. Noi nu discutam de o universitate care sa mearga si sa faca o educatie paralela cu ce n-a reusit sa faca liceul", a declarat Panait.

Parlamentul va dezbate posibilitatea introducerii in universitati a anului pregatitor, initiativa "fulger" de amendare a Legii Educatiei, depusa miercuri in Parlament si care prevede posibilitatea inscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diploma de bac.

Proiectul ce apartine senatorului PSD Ecaterina Andronescu acorda dreptul tuturor absolventilor care nu au obtinut nota de trecere la toate probele, dar au inregistrat o medie de minimum sapte, sa se inscrie inca din aceasta toamna in universitatea la care doresc, astfel incat pana la bacalaureatul de anul viitor sa beneficieze de un an pregatitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Daniel Funeriu ministrul Educatiei, #admitere facultate fara diploma bacalaureat , #ministrul Educatiei