Ziare.com

Funeriu, despre programele de cercetare: O importanta risipa de fonduri

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 19:30

   

Funeriu, despre programele de cercetare: O importanta risipa de fonduri
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, considera ca exista o importanta risipa de fonduri prin programele de cercetare, pentru ca in multe cazuri au fost finantate proiecte necompetitive pe plan international si ca trebuie regandit modul in care se fac evaluarile prin care se acorda proiecte.

"Pentru a se evita, pe viitor, astfel de lucruri trebuie regandit modul in care se fac evaluarile prin care se acorda proiecte. Este necesara implicarea masiva a evaluatorilor internationali si, in cazul in care nu exista resurse, trebuie facuta o filtrare prealabila a proiectelor prin impunerea unor indicativi cantitativi minimali cu relevanta internationala pentru activitatea anterioara a directorilor de proiecte", a spus el.

"De asemenea, este necesara debirocratizarea urgenta a sistemului de administrare a proiectelor, o mai mare transparenta a alocarii banilor publici pentru cercetare", a declarat Funeriu, vineri, in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si ai consiliilor consultative de cercetare.

In cadrul intalnirii au fost analizate si dezbatute recomandarile concrete ale organismelor invitate cu privire la perspectiva derularii programelor CDI in 2010.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: rNews

Articol citit de 3631 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BAIATUL ACESTA ESTE SUPER DESTEPT.

Mult a trebuit sa caute, tov. Boc, pana la-a gasit.
Asta are mentalitatea altuia, care ne spunea ca avem nevoie de muncitori necalificati, de ce sa facem atata scoala si sa avem specialisti. Acum vine unul si ne spune de ce sa facem cercetare.Domnule eu nu mai inteleg nimica din aceasta reforma. Dupa ce au redus bugetul pentru educatie, dupa ce o sa concedieze cadre didactice, ce o sa se mai intample?
Exista mai multi analfabeti decat in 1989, sunt zone din care copii nu pot merge la scoala, pe de o parte saracia, pe de alta distante mari pana la scoli.
Asta sa vadea de gandit ,stimati sustinatori, indarjiti, ai actualei puteri. Va rog din suflet sa reflectati.
Unde este natiunea noastra viitore, daca nu ne intereseaza educatia tineretului.

 

E greu cu priceputul

Bag sama ca nu citisi cu atentie, mosule!
Omul a spus ca trebuie sa se finanteze proiecte COMPETITIVE pe plan international, adica, pe intelesul mataluta, sa nu incercam sa inventam roata, ca au facut-o altii inaintea noastra!!!

Dragul meu

Sunt cei mai buni ,nu au gresit cu nimic.Dar cercetarea e pe "butuci" in Romania.Aceasta ,datorita conceptiilor de finantare si de realizare a obiectivelor. Mai bine solutii de afara, de ce sa vindem daca putem cumpara. TE rog nu tesupara.

@Ion Roata !

Vinde,d.le,daca ai ceva competitiv,iar daca nu esti competitiv cumpara,dar....din banii alocati cercetarii ! E bine asa ?
Daca ai fi PRIVATIZAT cum ai face ?
Eu zic ca daca dai cercetarii bani,i-i dai ca sa obtii ceva competitiv ,ceva viabil,care sa genereze BANI sau ECONOMII. Asta spune si D.l ministru Funeriu. Si spune bine !
A ajuns competitivitatea si in OGRADA CERCETARII Romanesti. Trebuie reformata OPTICA cercetatorilor.

doar amanta mea e desteapta..restul e prostime multa...

ha ha ha
cercetare..pai ce sa facem cu ea??
mai bine taiem cercetarea si marim fondurile la udrea.. nud e alta dar apare o noua colectie de posetute Hermes..

de asta

luam premii la concursurile de inventica si apoi vin altii si iau inventia?! asa ca nea ionroata are dreptate. ca nu sunt competitivi de asta iau premii?! tocmai ca ar trebui premiati - cu bani putini fac ceea ce fac. asa ca nu mai fortati cu ce spune funeriu ca e cam pe afara baiatul.

Sa cercetam in palma

Eu cred ca noul ministru vrea sa inventeze roata.Modul in care se accepta spre executie un nou program de cercetare este supus aprobarii dl.ministru(poate nu stie)si abia dupa aceea se trece la cercetarea propiu zisa,care se urmareste indeaproape pentru a se vedea pe faze de lucru rezultatele.Dar cand nu ;le ai; este mai simplu sa te plangi de lipsa de rezultate cand tu nu ai dat drumul la nici un proiect.Ce credeti in China s-au realizat ambundenta de produse plagiate s-au copiate(ex.Rolls Royce)fara cercetare?Orice inventie s-au inbunatatire constructiva s-au adaptare cere un studiu.Oricum in domeniul cercetarii am decazut spre 0 daca dl.ministru vrea eliminarea completa a acestei ramuri a stiintei va fi meritul PDL.

sa supravietuim bine

Atata timp cat tara este condusa de niste derbedei semi-analfabeti, viitorul tarii este sumbru.cei care l-au votat pe Basescu ori sunt plin de bani si ii intereseaza doar afacerile, ori sunt PROSTI cu maxin 4 clase.A avut loc intalnirea studentilor care studiaza la Universitati Internationale. Basescu nici macar nu stia de manifestare, in schimb in vara a fost la intalnirea cu tiganii din Valcea. Asa presedinte asa tara, iti ine sa vomiti.

lamaia este benefica!!!

Si cum a fost cu intalnirea aceea???
Cine pe cine a anuntat, cine a participat??
Ca eu cunosc cel putin 10 internationali care habar nu au de intalnirea asta, si nu sunt la universitati de 2 lei, ci la cele din top.

basescu de ce are consilier? ce face consilierul pe probleme de invatamant? iti spun eu, ASCULTA MANELE

draga mart daca nu te uiti si pe TVR nu ai sa auzi niciodata de asa manifestari. Invitatia a fost facuta chiar de Irina Pacurar, cea care a realizat si reportajul

pt. mart

studentii pe care ii stii tu nu fac parte din Liga Studentilor din strainatate?

DUDU

NU, dar sunt in legatura cu multi studenti romani, din Europa, State si aiurea, cu care s-au intersectat in timpul anilor de studiu, conferinte, simpozioane, etc, deci ar fi trebuit sa stie.
Remarc totusi ca ei nu urmaresc TVR, au program incarcat si in timpul liber, sunt la zi cu evenimentele tarii adoptive.

izbitoare asemanare fizica...

Mi se pare mie,sau asta seamana cu Jeffrey Dahmer?Sper ca numai la mutra...

Despre ce cercetare vorbesti

Bai Funeriule? De aia fundamentala sau de aia aplicata? Fiind tara UE ai prevazut un minimum pe care trebuie sa-l dai la Cercetare, indiferent de cat glosezi pe teme date. Ia zi, doctoratul lui Nutzi Udrea e valabil si bun, poate conduce proiecte CDI? Sau in casa funeriului sa nu vorbesti de sapun doctoral?

 

Harold !

E vorba de cercetarea coordonata si finantata prin ministerul invatamantului si nu de alte ministere,de aceia nu au fost invitati cei ce lucreaza in cercetare pe alte domenii.

VAI DE CAPUL LUI FUNERIU

daca nu stii stai in banca ta. habar nu ai cu ce se mananca cercetarea. si bo u l de funeriu ar trebuii sa stie ca banii pt. proiecte CDI sunt bani de la UE, nerambursabili. sunt proiecte complexe gen FP7 CU APELURI DESCHISE LA INTERVALE DE TIMP DIFERITE CU TEMATICI DIFERITE SI CU PARTENERI DIN UE

cu asa o minte limpede funeriule reforma e varza

"impunerea unor indicativi cantitativi minimali cu relevanta internationala pentru activitatea anterioara a directorilor de proiecte"

 

Nu inteleg

Nu inteleg cum Dumnezeu PDL-ul asta scoate numai c r e t i n i. De unde o fi iesit si Funeriu asta?

 

vrem analfabeti!

Ce folos ai daca-nveti prea multe-n viata ?
Poa’ sa-ti explodeze creierul ...
Ce folos din carti
despre domnitorii morti ?
Tot ce ti se cere azi e sa fii nul ...

La ce bun sa-nveti atit limba romana ?
O vorbesti cursiv de la doi ani ...
Nu exagera
nici cu matematica:
S-o stii numai cit sa nu te-ncurci la bani ...

Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost !

Nu-ncerca sa te realizezi in viata:
nici o meserie n-are viitor ...
Si nu cuteza
sa incerci sa schimbi ceva
dupa 2000 de ani de somn usor ...

Mai cinstit e sa-ti gasesti o cunostinta
ea sa te serveasca tu sa o servesti ...
Un spate solid
te va promova rapid
in armata nationala-a capetelor seci

Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost !

 

Problemă veche!

Doar discutia pare nouă!
Banii acestia de la cercetare,au adus pentru Romania in ultimi 5 ani ceva benefic?Sau ingrăsăm nesimtirea altora?

 

Sesiune de diseminare rezultate C1 - CNMP

Concluzii in urma sesiunilor de diseminare organizate de CNMP
Este imperios necesar sistarea a cca 3/4 din proiecte (idem C2-2008) si finantarea numai a celor cca 10% din proiecte cu relevanta internationala
Justificarea: In cei cca 2 – 2,5 ani de la demararea C1, multe proiecte *s-au ales* doar cu asa zise studii si modele conceptuale si/sau experimentale …. multe pot fi descarcate free de pe Google.
Multe din proiecte sunt parteneriate formale care au ca unic scop consumul finantarii publice obtinut prin trafic de influenta, cu “rezultate" finele neaplicabile sau total depasite pentru economia romaneasca actuala, managementul neperformant, etc.
In ciuda titlurilor pompoase : nanomateriale, nanostructuri, biomateriale, materiale “super inteligente", energii regenerabile, materiale avansate, modelari matematice, etc. etc. etc. aceste proiecte nu reprezinta decit cheltuirea inutila a banilor publici fara vreo finalitate practica pentru societate. Multe din aceste proiecte constituie compilatii ieftine dupa proiecte deja realizate in alte tari avansate si diseminate in publicatii de specialitate.
Pentru multi asa zisi “cercetatori", shimbarea cu citeva unitati a procentului unui reactant intr-o reactie constituie un mare grad de “noutate" tehnico-stiintifica… nationala si internationala.
O mare parte din asa numitii parteneri economici nu mai exista (si-au incetat activitatea) sau pur si simplu nu isi permit financiar sa implementeze un un asa zis “nou" produs sau tehnologie.
Este cunoscut cum se fac aceste parteneriate cu IMM-urile… se apeleaza la fosti colegi/rude/cunostinte, cu unicul scop de a mai sifona bani de la buget. De multe ori IMM-urile sunt la limita supravietuirii, dar … cu activitate de cercetare. Cofinantarea se reduce la plata utilitatilor sau achizitia de materiale sau echipamente fara legatura cu proiectul.

Din aceste proiecte s-au achizitionat (sau in curs de achizitionare) echipamente, utilaje, instalatii de catre diverse INCD-uri, multe fara vreo legatura cu tematica proiectului respectiv, dar care vor prinde foarte bine dupa ce INCD-ul va fi privatizat pe sume modice, in unele cazuri mult mai mici decit valoarea unui singur echipament cumparat.
Verificati achizitiile de echipamente realizate in proiecte cu valoare de peste 80.000 – 120.000 de euro si modul cum acestea sunt efectiv folosite in lucrarile de cercetare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor