Funeriu: Ii incurajez pe toti cei asupra caruia se fac presiuni nelegitime sa-mi scrie

Autor: Ana Ilie
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 23:20
2411 citiri
Funeriu: Ii incurajez pe toti cei asupra caruia se fac presiuni nelegitime sa-mi scrie

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a explicat cum se face ca este ministru desi nu si-a echivalat studiile din strainatate si de ce fetita sa nu invata la o scoala din Romania.

Invitat la emisiunea "Nasul" de la B1, Funeriu a povestit cum s-a desfasurat parcursul sau educational: "Am plecat in 1988 din Romania, am facut aici 11 clase, am facut clasa a 12-a in Franta, am luat bacalaureatul in Franta, dupa care mi-am facut masterul la Strasbourg, doctoratul la Strasbourg".

Ca sa lamureasca si chestiunea echivalarii studiilor, ministrul a povestit ca nu a vrut sa beneficieze "de functia de ministru pentru a-i cere unui subaltern al meu sa-mi echivaleze diploma, am preferat sa modificam mecanismul de echivalare a studiilor, pentru a fi, de ce nu, poate chiar primul care isi echivaleaza diploma"

In ceea ce priveste chestiunea scolarizarii fiicei sale in strainatate, ministrul Educatiei a spus: "Cand am fost numit ministru, fiica mea avea 6 ani, era in clasa I in Germania; orice parinte responsabil si-ar fi lasat copilul sa-si termine clasa acolo. Intre timp s-a intamplat o situatie despre care nu pot sa vorbesc public si face imposibil din punct de vedere fizic sa vina aici".

Raspunzand intrebarilor din partea telespectatorilor cu privire la examenele de anul acesta, Funeriu a tinut sa sublinieze ca nu se va modifica felul in care clasele terminale sustin examenele finale: "Examenul va fi la fel ca cel de anul trecut. Pentru clasa a VIII-a si a XII-a, lucurile vor sta la fel ca anul trecut. Cred ca este pentru prima data cand un ministru nu schimba lucrurile de la un an la altul".

In acelasi timp, "principala politica este cum vom reusi sa-i atragem pe cei din strainatate; daca nu reusim sa atragem inspre Romania disapora stiintifica, cercetarea romaneasca va avea dificultati majore".

Funeriu a avut si cateva sfaturi pentru studenti si profesorii lor deopotriva. Daca studentii trebuie sa "faca foarte mult sport" si sa "nu aiba incredere in profesorii care le spun sa le cumpere cartea, sa nu aiba incredere in profesorii care ii invata ca visele lor nu se pot realiza", profesorii trebuie "sa-si curete universitatile de spaga la examene, la camine, de taxele nejustificate pentru studenti, sa-si curete universitatile de nepotism, de plagiatori, de studentii care nu-si iau examenele si sa nu-i mai indemne pe profesori sa treaca studentii".

In ceea ce priveste protestele sindicatelor din educatie programate pentru marti, Funeriu a precizat ca "profesorii din Romania au demonstrat ca societatea se poate baza pe ei. Ii astept si maine sa demonstreze acelasi lucru cu decenta". Aceasta, deoarece "imi sunt parteneri toti cei care nu cer de la ministrul lor venituri necuvenite".

In plus, "ii incurajez pe toti cei asupra caruia se fac presiuni nelegitime sa-mi scrie, trimit imediat la corpul de control".

In timpul emisiunii, ministrul Educatiei a fost apelat de premierul Emil Boc, insa a preferat sa ii inchida acestuia telefonul, pentru a nu "amesteca lucrurile".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...