Funeriu, in Nature: Unii ma vad ca pe o oportunitate, altii ca pe un mare ghinion

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 13:36
2998 citiri
Funeriu, in Nature: Unii ma vad ca pe o oportunitate, altii ca pe un mare ghinion
Foto: Nature

Una dintre cele mai prestigioase reviste de stiinta din lume, revista Nature, publica trei articole despre cercetarea si sistemul de educatie din Romania, printre care si un interviu cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"In timp ce in Romania perspectivele in domeniul cercetarii se imbunatatesc, pentru oamenii de stiinta din Bulgaria viitorul ramane sumbru", se arata intr-unul din articolele publicate de Nature, care prezinta, in paralel, problemele financiare si legislative cu care se confrunta stiinta si educatia in cele doua tari vecine, care au avut un parcurs european similar dupa caderea comunismului.

Legea Educatiei Nationale, recent adoptata in Parlamentul Romaniei, le da sperante cercetatorilor romani aflati peste hotare ca intr-o buna zi vor avea motive serioase sa se intoarca acasa si sa isi continue cu succes cariera. In acelasi timp, insa, diaspora bulgara si-a pierdut increderea intr-un viitor mai bun, comenteaza autoarea articolului, prezentand cateva probleme cu care se confrunta stiinta si educatia in Bulgaria, printre care lipsa finantarii, mentinerea centralizarii si dezinteresul aratat de autoritati in promovarea valorilor autohtone reale.

In schimb, coalitia de guvernamant de la Bucuresti a adoptat o noua lege a Educatiei care permite dezvoltarea infrastructurii din cercetare, in special pe baza atragerii de fonduri europene, dar si un control mai bun asupra modului in care banii sunt cheltuiti, mai scrie Nature.

Tanarul ministru al Educatiei si Cercetarii, Daniel Funeriu, un chimist care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ca cercetator peste hotare, incearca sa alinieze sistemul universitar romanesc, practicile academice, precum si criteriile de evaluare stiintifica la cele din tarile europene avansate.

In plus, noua Lege a Educatiei interzice nepotismul in conducerea universitatilor sau posibilitatea ca un rector sa ocupe si o alta pozitie importanta in stat care i-ar putea aduce in conflict de interese, cum ar putea fi cea de parlamentar. Autorul articolului subliniaza rezistenta intampinata in Parlament de noul proiect legislativ, in special din partea senatorilor si deputatilor care sunt si rectori.

In paralel, Guvernul de la Bucuresti promoveaza cercetarea romaneasca in arena internationala. In 2010, Romania a devenit membru deplin al CERN, iar in 2011 are in vedere anumite masuri care le vor permite oamenilor de stiinta care lucreaza peste hotare sa activeze in paralel si in laboratoarele din tara, ceea ce va facilita integrarea Romaniei in comunitatea stiintifica internationala.

Daniel Funeriu: Unii ma vad ca pe o oportunitate, altii ca pe un mare ghinion

"Aceasta batalie legislativa a fost mai grea decat orice sinteza chimica pe care am facut-o vreodata", a declarat ministrul Daniel Funeriu in interviul acordat pentru prestigoasa revista de stiinta Nature.

Ministrul recunoaste faptul ca in multe dintre institutele romanesti grupurile de cercetatori nu sunt intotdeauna performante, in ciuda faptului ca situatia financiara intre anii 2005-2008 (pana la izbucnirea crizei mondiale) a fost net superioara celei de azi.

"Banii nu au ajuns neaparat la cei mai bine pregatiti profesional, iar pozitiile academice inalte nu au fost intotdeauna ocupate de cei mai buni oameni. In plus, au existat si cazuri in care aceeasi persoana a ocupat mai multe pozitii academice simultan, iar 'nepotismul stiintific' a proliferat. Este imperios necesar sa readucem in tara oamenii de stiinta romani si cu ajutorul lor sa implementam cele mai bune practici internationale", a declarat ministrul Daniel Funeriu, adaugand : "Unii ma vad ca pe o oportunitate, altii ca pe un mare ghinion".

Daniel Funeriu a mai declarat ca, datorita propriei sale experiente stiintifice, stie foarte bine cum trebuie manageriat domeniul cercetarii, recunoaste oportunitatile si riscurile specifice, si poate identifica tintele care merita cu adevarat o atentie din partea statului prin intermediul investitiilor publice.

"Sunt un mare fan al cercetarii private si sper ca acea parte dinamica a comunitatii stiintifice, cu adevarat de valoare, sa ma sprijine", a mai precizat ministrul.

Intrebat daca are de gand sa se intoarca la cercetare dupa expirarea mandatului de ministru, Daniel Funeriu a recunoscut ca s-ar putea sa nu ii fie foarte usor.

"Depinde cat de mult o sa stau deoparte - si am de gand sa raman in politica o vreme - pentru ca s-ar putea sa fie o mutare ireversibila.(...) Cu toate acestea, inca mai pastrez relatii stranse cu colegii cercetatori, particip la intalniri cu caracter stiintific si am diverse articole in lucru, mare parte din ele incepute inainte de a prelua mandatul de ministru. Dar nu o sa ma intorc in cercetare daca voi simti ca nu o pot face la cel mai inalt nivel. Singurul lucru care iti ofera o satisfactie mai mare decat activitatea stiintifica este sa iti servesti tara", a conchis ministrul Daniel Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Daniel Funeriu ministru Nature, #legea educatiei, #Daniel Funeriu legea Educatiei , #ministrul Educatiei
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
C
Cronos
rank 3
despre Funeriu scrie NATURE iar despre Aramburescu si Marga scrie ziare.com