Funeriu: Legea Educatiei incurajeaza fuziunea universitatilor

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 18:52
1726 citiri
Funeriu: Legea Educatiei incurajeaza fuziunea universitatilor
Foto: Adevarul

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a sustinut, vineri, la Iasi, ca este necesar ca in Romania sa se dezvolte poluri universitare de excelenta si a subliniat ca noua Lege a Educatiei incurajeaza fuziunea institutiilor de invatamant superior.

Potrivit ministrului, este necesar ca universitatile sa beneficieze de prevederile noii Legi a Educatiei in ceea ce priveste formarea consortiilor si a fuziunilor.

"Preiau ce a spus un fost ministru al Educatiei si anume ca Romania are prea multe universitati si prea putini studenti. Prin aceasta Lege a Educatiei se incurajeaza, nu se obliga, fuziunea universitatilor, ceea ce poate sa duca la o masa critica astfel incat sa avem si in Romania universitati de top.

Resursa este mult prea dispersata in mediul universitar si tarile Europei Occidentale au inteles acest lucru si au facut un efort de concentrare a resursei", a declarat Funeriu.

Ministrul Educatiei a dat exemplul orasului Strasbourg, unde cele trei universitati au format o singura institutie de invatamant superior care este, la ora actuala, potrivit lui Funeriu, cea mai puternica din Franta.

"Exact acelasi lucru este de dorit sa se-ntample si in Romania. Acest lucru se poate intampla prin masuri foarte clare, alocare preferentiala de fonduri catre universitatile care inteleg sa concentreze resursa. Stiti bine ca, la Iasi, a fost o astfel de discutie, cred ca ea trebuie reluata, cu toata seriozitatea, si ministerul va incuraja astfel de initiative", a mai spus Funeriu.

Funeriu a precizat ca face un periplu prin marile centre universitare ale tarii pentru a clarifica prevederile Legii Educatiei si pentru a prelua sugestiile reprezentatilor institutiilor institutiilor de invatamant superior. Ministrul a adaugat ca a ales Iasiul ca punct de inceput, deoarece in acest oras, cu ocazia sedintei Guvernului din martie 2010, s-a inceput, practic, procedura legislativa pentru adoptarea noii Legi a Educatiei.

Ministrul Educatiei se afla intr-o vizita de lucru la Iasi, ocazie cu care s-a intalnit cu Senatul Universitatii "Al.I.Cuza" si a mers la o serie de obiective ce beneficiaza de finantare din partea autoritatii pe care o conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#Ministrul Educatiei Daniel Funeriu, #Legea Educatiei fuziune universitati , #ministrul Educatiei