Funeriu: Manualele scolare sunt un bun somnifer

Marti, 16 Februarie 2010, ora 19:20
2805 citiri
Funeriu: Manualele scolare sunt un bun somnifer

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la timpul dezbaterile din comisia de invatamant, ca prioritatea sa "zero" este reforma curriculara, dar prefera sa nu vorbeasca despre reforma pana ce nu o infaptuieste.

"Da, reforma curriculara este prioritatea zero. Ea trebuie coerentizata cu tot ce inseamna evaluare. Sa introducem in sfarsit acel portofoliu educational al elevului, sa vedem exact cum se va face trecerea efectiva dintr-un ciclu in altul", a spus Funeriu, prezent la dezbaterile din Comisia de invatamant din Camera Deputatilor pe tema manualelor de Limba Romana. El a explicat ca trebuie avuta o discutie serioasa in legatura cu intrarea in vigoare a noului curriculum scolar si ca va astepta raportul Institutului de Studii ale Educatiei inainte de a lua o decizie.

"Avem doua optiuni. Sa ne grabim - imi place sa ma grabesc, dar nu sa ma pripesc - si sa venim cu un nou curriculum pana cel tarziu in 2011-2012. Voi vedea care este raportul ISE si sa vedem daca in acest an este rational sa avem un nou curriculum", a spus Funeriu, subliniind ca reforma este importanta, dar prefera sa vorbeasca despre ea doar dupa ce a realizat-o.

"Cred ca nu am spus niciodata acest cuvant (reforma - n.r.), pentru ca prea multa lume a vorbit despre acest lucru si prea putina l-a facut. (...) Prefer sa vorbesc despre reforma atunci cand o voi fi realizat", a punctat Funeriu.

Sedinta comisiei a fost deschisa de un discurs al deputatului liberal Adriana Saftoiu, care a criticat nota "deprimanta" a manualelor, dand exemplul baiatului care "plangea langa una din ferestrele culoarului" dintr-un text, dar si calitatea acestora, spunand ca ele trebuie sa invete elevii sa faca diferenta dintre "succese" si "succesuri", Daniel Funeriu replicandu-i in discursul sau ca a observat ca o "deranjeaza" un anumit nume de familie din politica romaneasca.

"Ati vorbit despre erori care se fac in limbajul comun. Am observat ca va deranjeaza ca un anumit nume de familie din politica romaneasca este frecvent asociat cu succesul. Asta e viata, unii au succes, altii mai putin", a spus Funeriu.

El a mai povestit ca, in momentul in care s-a mutat in biroul de la Minister, a cerut asistentei sa ii aduca un exemplar din toate manualele folosite in Romania si de atunci citeste unul in fiecare zi. "Am cerut asistentei sa imi aduca toate manualele care se afla in Romania si, de atunci, in fiecare zi citesc un manual. Multe dintre ele sunt un foarte bune somnifer", a mai spus ministrul.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a cerut martea trecuta, in comisia de invatamant, o dezbatere pe tema manualelor de Limba Romana la care sa participe si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Citeste si:
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Premierul desemnat Nicolae Ciucă mai are timp până vineri să negocieze formarea unei majorități. Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, a spus că Nicolae Ciucă poate cumpăra timp...
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Sursa: rNews