Funeriu: Sa ingropam securea razboiului politic (Video)

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 11:48
2482 citiri
Funeriu: Sa ingropam securea razboiului politic (Video)
Foto: Antena 3

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a facut miercuri un apel la profesori, sindicate si organizatiile studentesti "sa ingroape securea razboiului politic", la o zi dupa ce Legea Educatiei a fost promulgata de presedintele Basescu in forma aprobata de Guvern.

Ministrul a subliniat ca promulgarea legii este doar un prim pas in reforma in Educatie si ca legea va fi aplicata abia in 4-5 ani. Din acest motiv, Funeriu este de parere ca sindicatele si profesorii trebuie sa se implice in dialogul cu ministerul si sa gaseasca solutii pentru problemele care pot aparea in implementare.

"Ministerul are mana intinsa spre toti care pot si vor sa fie parte a solutiilor pentru invatamantul din Romania - sindicate, conducerea universitatilor, organizatiile studentesti (evident cele care nu sunt teleghidate politic).

Basescu ataca discursul nationalist pe Legea Educatiei

Ii rog cu toata responsabilitatea sa ingroape securea razboiului politic ale carui ravagii pe taramul educatiei pot fi devastatoare. Aceste ravagii vor pune in pericol viitorul copiilor nostri, este nevoie de toti, incepand de astazi, si cred ca este momentul sa demonstram, ca natiune, ca putem sa fim solidari pentru un proiect pentru invatamant", a declarat ministrul Funeriu, in cadrul unei conferinte de presa.

Sindicatele sunt nemultumite de Legea Educatiei

Ministrul a multumit celor care au participat la efortul realizarii Legii Educatiei inca din 2007, amintind contributia profesorului Mircea Miclea si a asigurat parintii ca legea va aduce mult-dorita stabilitate in sistem, urmand ca metodologia sa nu se mai schimbe de la an la an.

"Modificarile de substanta in ceea ce priveste ciclurile scolare vor intra in vigoare gradual. In acest an si in anii care urmeaza, examenele se vor desfasura ca in anul trecut. Spre exemplu, primii care vor beneficia de organizarea noului tip de Bacalaureat vor fi elevii care incep clasa a IX-a in 2012-2013. Noul tip de admitere in liceu se va aplica la cei care intra in clasa a V-a in 2012-2013", a declarat ministrul Educatiei, adaugand ca scoala ii va invata pe copiii de acum sa gandeasca independent si sa dobandeasca cunostintele necesare pentru viata.

Prin modul in care au facut fata crizei, profesorii au demonstrat ca sunt o elita a natiunii

Ministrul Funeriu a mentionat si modul in care dascalii au facut fata crizei: "Prin atitudinea lor in fata crizei, oamenii scolii au demonstrat ca sunt o elita a acestei natiuni, s-au comportat altfel decat am vazut ca s-au comportat alte categorii sociale si acest proces de recredibilizare este un inceput", a spus ministrul.

Funeriu a adaugat ca, "in pofida minciunilor" unor oameni politici, potrivit legii, profeorii titulari in prezent raman titulari pana la pensie, urmand sa se modifice doar modul in care se face formarea initiala si continua a cadrelor didactice.

"In Romania se poate ajunge cadru didactic si cu o pregatire care nu este la nivelul cerintelor necesare in 2011, se poate ajunge profesor doar cu licenta. Formarea cadrelor didactice va cuprinde doi ani de master didactic urmat de un an de stagiatura", a explicat ministrul, care a adaugat ca noua lege va ajuta si la eliminarea imposturii din domeniul doctoratelor, dar si a plagiatului la lucrarile de licenta.

"Studentul, dar si indrumatorul sunt direct responsabili de originalitatea lucrarii. Vreau sa traiesc intr-o tara in care nu ne mai furam caciula, sa vad universitati care ii elimina pe cei care nu sunt la nivelul lor, intr-o tara in care nu ii vedem pe toti cu diplome vandute, o tara in care site-urile de Internet care vand lucrari de diploma cu 2 euro pe pagina sunt sanctionate", a spus ministrul.

Funeriu a adaugat ca legea nu va politiza invatamantul, urmand ca nicio decizie privind cadrele didactice sa nu poata fi luata fara acordul lor, in consiliile de administratie. "Este exclus ca prin efectele acestei legi sa se politizeze orice functie din invatmant", a spus acesta.

CCR: Legea Educatiei este constitutionala

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti seara, Legea Educatiei, la cateva ore dupa ce magistratii CCR au decis ca legea este constitutionala. Judecatorii au respins cu o majoritate de 7 la 2 voturi, sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii Opozitiei.

Miclea: Argumentele celor care critica Legea Educatiei sunt "puerile"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Funeriu, #Funeriu secure razboi, #Funeriu secure, #Funeriu lege educatie , #ministrul Educatiei