La cererea lui Ponta si Antonescu, Comisia Europeana il lauda pe Funeriu

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:27
4656 citiri
La cererea lui Ponta si Antonescu, Comisia Europeana il lauda pe Funeriu
Foto:www.edu.ro

Comisarul european pentru educatie, Androulla Vassiliou, confirma, la cererea liderilor USL, ca felicitarile transmise de comisarul roman Dacian Ciolos ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, exprima si opinia Comisiei Europene.

Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret Androulla Vassiliou, a declarat ca opiniile privind reforma sistemului de educatie din Romania, exprimate de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, sunt cele ale Comisiei Europene.

Precizarea reprezentantului CE are loc dupa ce saptamana trecuta co-presedintii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, i-au trimis o scrisoare deschisa comisarului european Dacian Ciolos in care au cerut lamuriri legate de unele declaratii ale acestuia privind intalnirea din 2 decembrie cu ministrul roman al educatiei, cercetarii, tineretului si sportului Daniel Funeriu. Potrivit lui Antonescu si Ponta, unele declaratii ale lui Ciolos "par sa nu fie in acord cu declaratiile comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret Androulla Vassiliou".

"Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu.

Educatia si pregatirea se afla in centrul Strategiei Europa 2020, strategia de crestere a UE pentru urmatorii 10 ani. Mai ales in perioade de criza si austeritate, este esential ca reformele si implementarea lor sa fie construite pe un consens politic solid pentru domenii de importanta strategica, precum educatia", a spus Dennis Abbott.

In scrisoarea deschisa trimisa lui Dacian Ciolos, co-presedintii USL cereau clarificarea "unei serii de citate preluate de pe platforma de presa a Ministerului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, care par sa nu fie in acord cu declaratiile doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret".

"Comunicatul de pe platforma ministerului va citeaza: 'L-am felicitat pe domnul ministru, in numele Comisiei Europene, pentru curajul si determinarea pe care le-a aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania. Este o actiune care este foarte apreciata la nivelul UE pentru ca se inscrie in liniile directoare pe care Comisia Europeana vrea sa le impuna prin viitoarele programe si politici europene si dupa 2014'.

Avem motive sa credem ca citatul este cel putin inexact, pentru ca doamna Androulla Vassiliou a aratat mai putin entuziasm cu privire la reforma din invatamant, la modul in care aceasta este implementata si la modul in care garanteaza libertatile academice. De asemenea, va rugam sa precizati daca ati avut mandatul Comisii Europene pentru a-i multumi domnului ministru Daniel Funeriu, in numele Comisiei, pentru o lege cel putin controversata atat in interiorul, cat si in exteriorul tarii. De aceea, dorim sa precizati daca declaratia citata in comunicatul ministerului este corecta si va poate fi atribuita dumneavoastra, sau este doar o forma a ministerului de generare a legitimitatii", mentionau Antonescu si Ponta in scrisoarea adresata comisarului european Dacian Ciolos.

In aceeasi scrisoare se aprecia ca "noua lege a educatiei si implementarea acesteia au fost amplu dezbatute si criticate la nivel national, datorita unilateralitatii cu care aceasta a fost impusa, datorita efectelor negative pe care le-a avut asupra invatamantului ca ansamblu si asupra performantelor pe care le-a prezentat inca de la inceputul implementarii acesteia".

"De asemenea, mentionam faptul ca de la aplicare pana in prezent s-au adancit aceste probleme care, credem noi, ar trebui luate in considerare in cazul unor declaratii cum sunt cele enuntate in comunicatul ministerului", mai aratau co-liderii USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Funeriu Ciolos, #Daniel Funeriu Comisia Europeana, #Daniel Funeriu Ponta Antonescu , #ministrul Educatiei