"Marean Vanghele" de la Educatie (Opinii)

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 23:44
2221 citiri
"Marean Vanghele" de la Educatie (Opinii)

Vanghelie "rupe" toate audientele, isi "ejaculeaza" toate ideile pe unde apuca, mai ales in studiourile tv portocalii, si toata lumea se amuza. Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, pare ca isi doreste la randul sau celebritatea si incearca sa calce pe urmele lui "Marean". Numai ca, Vanghelie nu-i ministru, chiar daca se viseaza presedinte. Din pacate pentru CV-ul personal, Daniel Funeriu este in fruntea educatiei romanesti, iar scaparile de tip "marean" nu-i fac cinste.

In doua zile, cele doua personaje au acaparat mediul mediatic romanesc. Intamplator sau nu, cei doi politicieni s-au luptat cu limba romana, astfel incat sa merite cate o escala in studiourile de la B1 TV. Ambii, intr-o incercare a realizatorilor de a arata publicului doua victime ale ignorantei romanesti. Unul nedreptatit de presedintele sau de partid, iar altul prea aspru criticat de romanii care i-au urmarit prestatia din Parlament.

Robert Turcescu multumeste, in direct si din suflet, puhoiului de audienta care a facut din emisiunea ce l-a avut invitat pe Vanghelie o mica vedeta in prime-time. Ceea ce arata ca romanii iubesc incultura in stare pura, in detrimentul celei de tip "Vacanta Mare" sau Traian Igas. In acelasi studiou, din care Vanghelie isi "ejacula" ideile cu o seara inainte, ministrul Educatiei, Funeriu, vorbind de langa un Ion Cristoiu admirativ, incearca sa ne convinga ca ale sale cunostinte de gramatica nu sunt chiar atat de slabe.

Cum putem crede noi ca el, ca ministru, nu stie ca substantivul "coleg" este de genul masculin? Simplu, "un coleg, doua colegi". Putem paria ca aceasta editie ministeriala a emisiunii "Evenimentul Zilei" nu va atinge performanta episodului "Marean 'ejaculeaza' in direct"? Asta daca ne uitam si pe cifrele de audienta ale lui Traian Basescu de acum o saptamana, in emisiunea cu "regele tradator", care nu a trecut de 1,3 audienta pe urban.

Personal, nu cred ca ministrul a facut o greseala nevinovata, cand a considerat ca substantivul "coleg" este de gen neutru. De ce ma indoiesc de buna credinta a ministrului? Dintr-un motiv simplu. Romania are in fruntea ministerului Educatiei un personaj care nu are decat 10 clase, dar un stufos CV capatat in strainataturi. in acest context, am voie sa cred ce vreau despre domnul Funeriu, putand presupune ca are motive serioase pentru care nu doreste sa-si echivaleze studiile in Romania.

Conform legilor care guverneaza educatia din Romania, ministrul Funeriu nu si-a luat bacalaureatul si apare in analele ministerului cu 10 clase absolvite. Desi vrea sa reformeze din temelii invatamantul romanesc, ministrul nu doreste sa se conformeze regulilor jocului intern. Mandria de a fi scolit afara ii da un aer de superioritate academica, ce ar face inutila o banala diploma de BAC, intr-o tara de mana a doua.

Ministrul, pur si simplu, trece peste niste reguli pe care altii trebuie sa le respecte. In lipsa patalamalei recunoscute in Romania, oricare dintre noi poate crede despre domnul ministru ca are o scoala de ucenici si cel mult un liceu la seral, neluandu-si bacalaureatul din cauza ca a fost dat afara din clasa in timpul examenului, pentru ca avea un handsfree in urechi, incercand sa copieze.

Aparut parca din neant, dar recunoscut pentru taria cu care calcula viteza pumnului lui Traian Basescu in celebra scena cu lovitura aplicata copilului, domul Funeriu a fost o surpriza si pentru unii dintre parlamentarii PD-L. Altfel nu-mi explic de ce, in acea perioada, domnul Prigoana ii tot spunea "Funieru". Se vorbea ca domnul Funeriu a fost incadrat intr-un Guvern, pe principiul "Legii lui Om" - esti om cu mine, sunt om cu tine.

Intr-un Guvern in care ministrii se lupta cu Dex-ul mai ceva ca Stefan cel Mare cu turcii la Podul Inalt, pare ca domnul Funeriu nu vrea sa iasa din rand. Sau, poate ca incearca sa se detaseze de pluton si alta solutie nu vede decat urmarea caii "Marean". Un personaj caruia, surprinzator, acum toata lumea ii acorda sprijin total.

Dupa ce a fot mazilit de Ponta, Vanghelie a devenit brusc simpatic, uman, original, de incredere. Departe de vremurile in care Basescu il tot certa pe Geoana ca nu l-a luat si pe "vanghele" cu el la confruntarea televizata. Poate-l coopteaza PD-L pentru un post de candidat la Primaria Capitalei.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...