Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invatamantul, la pamant - Ce au facut la scoala cei care trebuie sa-l reformeze

Luni, 04 Iulie 2011, ora 16:54
3191 citiri
Invatamantul, la pamant - Ce au facut la scoala cei care trebuie sa-l reformeze
Foto: Arhiva

Daca ne luam dupa exemplul multora dintre politicieni, sa pici bacul sau sa iei note mici la examene nu e o tragedie. Dimpotriva. Unora, notele mici le-au adus succesul, mai tarziu, in viata. Printre cei care se incadreaza in aceasta categorie pot fi enumerati Marian Vanghelie, Traian Igas si chiar si Traian Basescu.

In 2005, la deschiderea anului scolar, seful statutului marturisea el insusi ca nu a fost un elev model, incercand astfel sa-i incurajeze pe elevii care nu se puteau lauda cu note foarte bune. "Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pana in clasa a XII-a. Si acum cand vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru", spunea presedintele. Cativa ani mai tarziu, intr-o sedinta a Guvernului Boc, isi marturisea si planurile pentru invatamant.

"Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt: nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregatiti in scoli. Nu mai avem licee agricole, s-au diminuat. Nu mai sunt licee de alimentatie, sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie. Noi facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta", spunea Basescu in 2009.

Funeriu nu are, legal, Bacul, Igas a avut un insucces, Adomnitei invata sa numere

Acum, in anul cu cele mai slabe rezultate la bacalaureat, dorinta presedintelui s-ar putea implini. Sau, poate, cei care acum au luat note mici la bacalaureat vor fi politicienii de maine.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, de exemplu a trecut cu 7,93 de examenul de maturitate si a mai facut din cand in cand deliciul presei dandu-i Norvegiei cate un presedinte.

Un alt ministru al Cabinetului Boc, Traian Igas, s-a chinuit pentru diploma de bacalaureatul. El a promovat abia la 24 de ani, in 1992, cu nota 9,30. Inainte de 1989, Igas a picat treapta a doua, a facut o scoala profesionala si armata, dupa care s-a apucat de liceu la seral.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie si-a luat Bac-ul abia la 33 de ani. In 2000, Vanghelie a fost chiar eliminat din examen dupa ce a fost prins cu "surse de informare" asupra lui. Diploma a obtinut-o un an mai tarziu.

Potrivit legislatiei Ministerului Educatiei pe care il conduce, Daniel Funeriu nu are nici macar liceul. El si-a terminat studiile liceale si pe cele universitare in strainatate, avand chiar si doctorat, dar nu si-a echivalat diplomele. De cand este ministru Funeriu surprinde prin greselile gramaticale facute in public. Recent, el a sustinut in plenul Senatului ca substantivul "coleg" are genul neutru.

Funeriu nu este singurul ministru al Educatiei caruia elevii i-ar putea da lectii. A mai patit-o si ministrul Cristian Adomnitei, in 2007, cand le-a spus unor elevi de clasa a V-a, la care se afla in vizita, ca steagul Uniunii Europene are 15 stele. Degeaba au insistat copiii ca steagul ar avea de fapt 12, ministrul i-a certat ca nu stiu numarul exact si i-a trimis sa mai citeasca.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Funeriu bacalaureat note, #Basescu elev, #Vanghelie bac , #ministrul Educatiei