Opinii: Pact pentru noi locuri de munca

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 20:06
1908 citiri
Opinii: Pact pentru noi locuri de munca

De marti 5 ianuarie, la Ministerul Educatiei, federatiile sindicale din invatamant incep discutiile cu ministrul Daniel Funeriu pe tema disponibilizarii a 15.000 de cadre didactice din invatamant, ce categorii de profesori vor fi concediati, ce solutii noi de ocupare ar putea fi conturate.

De saptamana viitoare se demareaza la Ministerul Muncii dialogul cu sindicatele si patronatele pentru rediscutarea anumitor prevederi din legea salarizarii unitare si desigur inclusiv pe tema disponibilizarilor din sistemul bugetar dar si din economia privata. Primavara se anunta furtunoasa din punct de vedere social, cu proteste si miscari de strada, cu pichete.

Somajul in cifre

Din cauza crizei economice, tot mai multi romani ajung fara locuri de munca si fara perspectiva de a gasi ceva nou de lucru. Ingrijorarea oamenilor e nedisimulata. La cei sapte sute de mii de someri existenti se vor adauga in anul ce vine inca din prima parte o suta de mii de bugetari din reducerea de cheltuieli ceruta de FMI si peste doua sute de mii de lucratori in economia privata din tara, plus alte peste doua sute de mii de romani someri din strainatate ce ar dori sa se reintoarca.

La acest numar de someri se poate discuta si de cateva sute de mii de cetateni buni de munca dar care din motive diverse primesc asistenta sociala. In acest context de somaj vor intra si cateva mii de mici intreprinzatori privati si agricultori carora afacerile nu le mai merg.

De la 1 ianuarie vor incepe sa actioneze in alt plan alti factori cum sunt scumpirea carburantilor, energiei, alementelor, apoi marirea cu 20 % a taxelor locale, eliminarea unor subventii in agricultura, cresterea taxei de inmatriculare a autoturismelor, inghetarea salariilor bugetarilor si a pensiilor, reducerea salariilor in sistemul privat si cu 50 %. Creditele vor continua sa aibe dobanzi mari, creind greutati mediului de afaceri.

In prezent Guvernul acopera salariile bugetarilor si pensiile din sumele colectate la buget din taxe si impozite dar si din imprumuturi bancare scumpe si ceva mai ieftin de la FMI si BE. Extrem de costisitor insa.

Acesti someri primesc acum temporar ajutor prin plata somajului dar insuficient in a avea un trai normal. Agentii economici ofera pentru ocupare tot mai putine locuri de munca, circa 6.200 in decada din decembrie fata de circa 9.000 la sfarsitul lui noiembrie si circa 11.000 esalonat in lunile din prima jumatate a anului sau de circa 20.000 in vara lui 2008.

Insa multe locuri de munca au acum castiguri salariale mici de 500 -1000 lei. Momentan ingrijoararea oamenilor este exprimata in sondaje si in privirea rece a liderilor de confederatii sindicale. Miscarile sociale ample anuntate din primavera anului acesta vor avea consecinte negative in degringolada si mai mare a economiei ca si in stabilitatea politica.

Ce masuri preventive se pot lua?

Ce masuri preventive vor putea fi luate pentru a evita costurile mari ale unor greve, proteste de strada, alte forme de protest sindical, altfel din punctul lor de vedere legitime ?

In primul rand dialogul eficient cu partenerii sociali pe tema disponibilizarilor si a reformarii sistemelor, sustinut permanent transparent si finalizat cu solutii bine fundamentate agreate de parti, valabile pe termen mai lung. In acest context se impune prezentarea catre partenerii sociali a constrangerilor bugetare, solutiile promovate de alte state in situatii asemanatoare, propuneri de solutii la fiecare tema luata in discutie.

In al doilea rand Guvernul poate propune si incheia un Pact pentru crearea de noi locuri de munca in care sa se includa atat politici de mentinere a locurilor de munca ( in sfera bugetara justificate functional ) si mai ales politici stimulative pentru crearea de noi locuri de munca in economia privata. Pact in care partenerii Guvernului vor fi mediul de afaceri prin patronatele reprezentative dar si prin investitorii straini neparticipanti la dialog social pana acum, sistemul bancar in special Asociatia Bancilor eventual si BNR,BCR, Eximbank, confederatiile sindicale reprezentative si obligatoriu reprezentanti sindicali din mediul privat nesemnificativ prezenti la dialog social pana acum, consultanti in relansare economica si creare de noi locuri de munca din Polonia putin atinsa de criza si Germania care si-a anuntat trendul crescator de iesire din criza.

Ministerele implicate pana la umar in acest pact vor trebui sa fie Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri, Agentia pentru Investitii Straine, MAI si reprezentantul consiliilor judetene.

Misiunea Ministerului Muncii condus de Mihai Seitan si a Guvernului Emil Boc privind un pact national pentru locuri de munca cu o sustinere politica solida inclusiv din partea opozitiei, cumulat cu masuri economice si organizatorice pe masura, poarta in consecinta coordonatele succesului in rezolvarea acestei grave probleme sociale. Programul Guvernului Emil Boc avand consistenta, prin aplicare ferma este asteptat sa aduca relansarea economica in partea a doua a anului, restabilirea fortei economiei si a locurilor de munca.

George Bogdan

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pact locuri munca, #someri Romania, #Ministerul Muncii somaj , #ministrul Educatiei