Razboiul lui Daniel Funeriu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 23:30
9267 citiri
Razboiul lui Daniel Funeriu (Opinii)
Foto: Romania Libera

Fabricile de diplome de toate felurile sunt amenintate cu falimentul. Intai a fost reasezarea pe coordonate normale a examenului de bacalaureat, dupa care a lovit nemilos clasificarea universitatilor. Asta inseamna ca, pentru prima data, in educatia din Romania se face ordine dupa criterii valorice certe, ceea ce reprezinta un inceput extrem de important.

Cu alte cuvinte, dupa ce au cam ramas fara materie prima, caci nu au mai trecut Bacalaureatul toti analfabetii, unversitatile din Romania au fost lovite in plin de evaluarea greu de contestat, facuta de un organism international, European Quality Assurance Register-EQA.

Ce a decis acesta? Ca doar 12 din cele aproximativ 90 de universitati romanesti sunt de categoria I, adica de cercetare avansata si educatie, care pot organiza de la licente pana la doctorate.

In schimb, peste 50% dintre universitatile romanesti intra in categoria a treia, adica de o calitate inferioara. Toate universitatile particulare fac parte din aceasta a treia categorie. Este un adevar rostit si pus pe hartie pentru prima data cu subiect si predicat, fara teama de consecintele electorale uriase.

Sigur ca studentii se pot inscrie in continuare si la univrsitati de categoria a treia, dar stiind exact ce riscuri isi asuma si ce vor primi in schimbul anilor si banilor investiti.

Se vor gasi in continuare multi fraieri, sunt convinsa, dar macar mastile au cazut si cine mai cade in plasa o face pe proprie raspundere. Caci, in timp, va conta si in Romania, la angajarea in marile companii, acolo unde lefurile sunt cele mai bune, daca ai terminat la "Spiru" sau la Univesitatea Bucuresti, de exemplu.

In aceste conditii, ma astept la doua reactii. Una imediata si una pe termen lung. Este probabila reactia furibunda rapida a musuroiului de interese pe care a calcat ministrul Daniel Funeriu cu aceasta clasificare. Fabricile private de diplome generau profituri anuale uriase, de care nu erau straini foarte multi politicieni romani. Se stie doar ca Aurelian Bondrea este foarte bun prieten cu Gabriel Oprea si Elena Udrea. Sa nu uitam nici ce reactie vehementa, in sprijinul invatamantului particular, a avut Traian Basescu, dupa ce Ecaterina Andronescu a incercat sa inchida "Spiru Haret".

Acum, ca materia prima este tot mai putina, ca urmare a inaspririi Bacalaureatului, este de asteptat ca si reactia celor lezati in interese financiare uriase sa fie salbatica. Deocamdata, Daniel Funeriu a supravietuit socului Bacalaureatului. Ramane de vazut daca va supravietui si dupa ce a lovit serparia universitara.

Dar daca va supravietui, daca Daniel Funeriu va castiga razboiul, pe care il anticipez pe viata si pe moarte, pe termen mediu este de asteptat ca multe dintre universitatile de apartament sa dispara. Momentul este unul de maxima importanta si, dupa cum noteaza profesorul Stefan Vlaston, presedintele Federatiei EduCer, de el depinde, pana la urma, viitorul invatamantului romanesc si chiar al societatii romanesti in ansamblu.

Daca ministrul va invinge, invatamantul superior roamanesc are o sansa de a se elibera de mediocritatea impusa de universitatile private care, potrivit chiar fostului ministru Mihail Hardau, seful Comisiei de Invatamant a Senatului, controlau ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei. Am putea ajunge astfel ca o diploma de licenta sa-si recupereze valoarea pierduta intr-o inflatie de hartii cu antent numai bune de pus in rama si fara nicio acoperire in competente.

Daca Daniel Funeriu va fi invins, ma tem ca nimeni nu va mai avea curajul sa porneasca prea curand un demers similar, iar victoria va da o si mai mare putere fabricilor de dimplome, astfel incat invatamantul superior romanesc va deveni cu totul irelevant.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Daniel Funeriu universitati, #clasificare universitati, #Funeriu facultati , #ministrul Educatiei