Statul nu va mai finanta facultatile care nu tin cont de cererea pe piata muncii

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 11:05
1179 citiri
Statul nu va mai finanta facultatile care nu tin cont de cererea pe piata muncii
Foto: Arhiva

Statul nu va finanta specializarile de invatamant superior care nu tin cont de necesitatea existenta pe piata muncii, iar acolo unde exista performanta si necesitate finantarea va fi mai mare, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"Statul nu va finanta specializarile care nu tin cont de necesitatea existenta pe piata muncii, pentru ca banii cu care se finanteaza universitatile sunt banii dumneavoastra si nu cred ca va doriti sa finantam facultati sau programe de studii care nu au corespondent pe piata muncii.

In consecinta, acolo unde exista performanta si necesitate, finantarea va fi mai mare, ca de altfel si unde exista excelenta. Finantarea va fi corecta si in acord cu caracteristicile fiecarei universitati", a afirmat, joi, la Universitatea Eftimie Murgu din Resita, Daniel Funeriu.

In opinia ministrului Educatiei, Universitatea Eftimie Murgu reprezinta un pol de crestere important pentru oras si, in acelasi timp, aici exista si domenii in care se poate face cercetare si se pot obtine rezultate practice.

"Am cautat, impreuna cu conducerea universitatii, sa gasim cel mai bun mijloc pentru ca universitatea sa fie finantata pentru atingerea obiectivelor realizabile. Ma refer aici la importanta locala in foarte multe domenii, pentru Resita si pentru judet, iar domeniile de excelenta, in care universitatea are rezultate bune, sa fie incurajate. Am remarcat modul exceptional in care aceasta universitate a fost gestionata. Mi-as dori ca mai multe universitati sa fie gestionate in acest fel, sa beneficieze de un management atat de bun, precum universitatea din Resita. O universitate este atat de mare, cat este calitatea studentilor", a subliniat Funeriu.

In ceea ce priveste clasificarea universitatilor, ministrul Educatiei spune ca aceasta nu reprezinta o ierarhizare, ci constatarea misiunii specifice, pe care fiecare universitate poate sa o duca la bun sfarsit.

"Concentram asadar resursa pe domeniile de licenta, necesare in plan local, si de masterat si doctorat, pentru cele care pot sa fie competitive la nivel national si mondial. Acesta este sensul in care trebuie vazuta clasificarea universitatilor. Nu toate universitatile au aceeasi menire. Sunt universitati concentrate pe partea de cercetare, iar altele pe partea de educatie", a declarat Daniel Funeriu.

La Resita se sarbatoresc 40 de ani de invatamant superior. Universitatea Eftimie Murgu are misiunea specifica, predominant, de educatie. Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior este in perioada in care elaboreaza metodologiile de finantare pentru anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Funeriu universitati, #funeriu finantare universitati, #finantare universitati stat , #ministrul Educatiei