Daniel Funeriu: Fortele de dreapta sa se aseze la masa ca sa-l convinga pe Emil Boc sa candideze Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:49
6517 citiri
Daniel Funeriu: Fortele de dreapta sa se aseze la masa ca sa-l convinga pe Emil Boc sa candideze Interviu

Unificarea dreptei ar trebui sa porneasca de la asezarea in jurul mesei cu unicul obiectiv de a-l convinge pe Emil Boc sa candideze la prezidentiale pe baza programului de modernizare a statului inceput de Traian Basescu, afirma consilierul prezidential Daniel Funeriu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Funeriu a anuntat ca va deveni membru al Partidului Miscarea Populara, imediat ce aceasta se va inscrie oficial. El a lansat un atac dur impotriva PDL pe care il acuza ca a renegat guvernarea Boc: "Asta este linia de fractura, si nu asa cum, cu dibacie, s-a speculat de catre actuala conducere, persoana Elenei Udrea."

Daniel Funeriu spune ca il va vota pe Crin Antonescu in turul al doilea al prezidentialelor, daca va avea de ales intre liderul PNL si Victor Ponta.

In interviul acordat Ziare.com, Daniel Funeriu a vorbit si despre fuziunea dintre Miscarea Populara si Forta Civica, dar si despre proiectul de unificare a dreptei lansat de Mihai Razvan Ungureanu.

Ati dat semnale vizibile ca doriti sa reintrati in viata politica. Va inscrieti in Miscarea Populara?

Membrii fondatori ai Fundatiei MP sunt si acum voci cu autoritate mare in Partidul Miscarea Populara, deci suntem implicati. Voi intra formal in partid in momentul inscrierii acestuia.

Exista vreo incompatibilitate intre functia de consilier prezidential si aceea de membru al unui partid politic?

Niciuna. Consilierii prezidentiali au statut de ministri.

Legal. Dar nu va e teama ca ati putea fi acuzat de adversari ca utilizati mijloacele si facilitatile adminsitratiei prezidentiale in scopuri de partid? Sa zicem masina de serviciu.

Nu sunt un pesedist care capuseaza statul pentru interesele partidului. Eu respect legea.

De ce va intoarceti in politica? Cu ce proiect?

Esenta modernizarii Romaniei este restabilirea scalei valorilor care a fost pervertita in anii de dominatie PSD. Rezultatul este triumful incompetentei vizibil azi. Trebuie sa dam putere si sa alocam resurse oamenilor de calitate. Asta am facut la minister, asta voi face in politica. Astazi fortele vii si active ale Romaniei, oamenii vrednici care tin Romania in spinare, nu au un avocat de calitate in viata publica iar asta trebuie sa se schimbe. Miscarea Populara este vocea acestor forte vii.

Cum vedeti dvs. posibila unificarea dreptei, despre care vorbeste toata lumea, dar care pare mai departe ca niciodata.

Prin asumarea integrala si imediata a proiectului de modernizare a Romaniei cu care Traian Basescu a castigat in 2009 si prin angajamentul tuturor fortelor de dreapta in sustinerea unui candidat unic. MP exact asta face. Daca si el vrea, cred ca Emil Boc este cel mai bun candidat.

Si daca Emil Boc nu vrea?

Fotografia momentului este ca: 1) obligatoriu candidat unic care va castiga doar cu sprijinul lui Traian Basescu 2) cel mai bun candidat este Emil Boc 3) PDL a inceput campania interna, care poate fi criticata, dar nu si ignorata. 4) Celelalte partide de pe dreapta au un scor cumulat de 9-10% si si-au exprimat intentia de a-l sustine pe MRU la prezidentale.

Ar trebui ca toate fortele de dreapta sa se aseze la masa pentru a-l convinge pe Emil Boc sa candideze la prezidentiale.

Alternativa este utilizarea campaniei pentru PE pentru gasirea candidatului ideal. Trebuie testati Predoiu, MRU, Udrea, un potential candidat al PMP, pe care il am in minte, dar nu va dau un nume. Cel mai bine profilat din campanie si sprijinit de Traian Basescu trebuie sa fie candidatul unic al dreptei incepand cu 26 mai.

Astazi MRU e cel mai bine plasat, insa depinde doar de el sa si ramana cel mai bine plasat. Asta este solutia corecta pentru Romania: toate fortele trebuie concentrate pe sustinerea candidatului unic la prezidentiale, in jurul proiectului de modernizare a Romaniei inceput de Traian Basescu.

De ce Emil Boc ar fi cel mai bun candidat?

Pentru ca, langa Traian Basescu, el este simbolul reformelor importante din Romania. Are cele mai mari realizari si are cel mai mare potential. El si-a descatusat acest potential in toate luptele pe care le-a dus si castigat.

Realizari recunoscute de electorat?

Din ce in ce mai mult. Asta spun oamenii de pe strada. Potentialul sau electoral s-a vazut in faptul ca nu a pierdut niciun scrutin la care a participat.

Nu va e teama ca o candidatura a lui Emil Boc ar reactiva traumele din 2010. Ca ar deveni o campanie despre masurile de austeritate si despre cresterea TVA in loc sa fie una despre esecurile guvernarii Ponta?

Nu. Emil Boc a dus lupta cea dreapta: cu criza si pentru viitorul Romaniei. Simpla punere a lui in paralel cu cei de azi este relevanta pentru ceea ce inseamna un om de stat pe langa niste semecherasi cu veleitati de politruci. Trauma a fost indusa prin minciuna electoratului care oricum nu ar vota dreapta. Pasivul lui Emil Boc a fost consumat in spatiul public.

Ar avea de facut o campanie despre adevar: dar daca li s-ar spune pensionarilor CAP ca Emil Boc le-a dat pensia de 300 de lei? Daca li s-ar spune celor 300.000 de elevi care au luat Bacul pe bune ca diploma lor valoreaza ceva gratie Guvernului Boc? Daca li s-ar spune celor 30.000 de elevi de la profesional ca ei vor avea un bun loc de munca gratie Guvernului Boc? Daca li s-ar spune celor 600.000 de parinti care au copiii la clasa pregatitoare (95% o apreciaza!) ca ea s-a facut gratie Guvernului Boc? Guvernul Boc i-a rasplatit pe cei buni, i-a ajutat pe cei care chiar aveau nevoie si a scos tara din criza. Emil Boc a fost sansa premierului ideal intr-o perioada foarte grea din istoria Romaniei.

Candidatura lui Emil Boc ar fi o incercare de creare a tandemului, insa inversat, Boc presedinte - Basescu premier?

Traian Basescu este cel mai bun premier, pe care Romania inca nu l-a avut. Eu sper ca si el sa-si doreasca asta.

PMP si FC mai fuzioneaza?

Acordul exista. Brandurile MRU si PMP, impreuna, ar putea aduce peste 10% din prima zi si o excelenta dinamica reformista. Dar fuziunea trebuie facuta repede, fara ezitari si fara frica. Trebuie pastrat brandul Miscarea Populara.

Asta presupune ca fuziunea sa distruga brandul Forta Civica, partid deja constitutit si chiar parlamentar?

Nu se distruge nimic. Se maximizeaza cel mai bun produs al brandului FC: MRU si oamenii lor buni din teritoriu.

Miscarea populara are o relatie complicata cu PDL. Pare uneori ca liderii PMP sunt mai inversunati impotriva PDL decat a puterii si mai preocupati de mesajul cate electroatul PDL decat de cel spre electoratul nehotarat.

Nu e complicat, e simplu: fractura majora este renegarea de catre PDL a guvernarii Boc. Asta este linia de fractura, si nu asa cum, cu dibacie, s-a speculat de catre actuala conducere, persoana Elenei Udrea. Udrea si Macovei si-au asumat in PDL, fiecare in felul ei, agenda reformatoare a lui Traian Basescu.

Mesajul MP pentru toti este ca noi ne asumam reformele lui Traian Basescu si ale lui Emil Boc. Pe asta ne focalizam, dar exista un decalaj urias intre ceea ce PMP face si ceea ce presa relateaza. La Cluj am facut Pactul pentru Transilvania, doar lucruri de constructie, nu am vazut un cuvant despre asta. Va asteptati ca televiziunile aservite USL sa arate asta?

Spatiul public este poluat zilnic cu tot felul de teme pentru ca lumea sa nu fie atenta la esenta. USL e dibace in teme false. Miscarea Populara este casa celor dinamici care cred in reformele de dreapta initiate de Traian Basescu. PMP este altenativa si oamenii care au ceva de spus s-ar regasi mai bine in modul de functionare a PMP, decat al PDL. Acesti oameni ar deveni o forta redutabila daca ar intra intr-o structura politica cu procese sanatoase. Sunt oameni exceptionali la MP.

Spuneti ca oameni precum Monica Macovei, Catalin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Stolojan, Adriean Videanu, de exemplu, s-au dezis de reformele Guvernului Boc?

Ma mir ca ei mai sunt in PDL. Poate ca sunt atrasi de confortul unor locuri pe liste sau unii nu realizeaza ca ar putea fi folositi in vitrina.

Cum de mai e Emil Boc intr-un partid despre care spuneti ca i-a renegat reformele?

Cred ca Emil Boc mai spera in redresarea liniei PDL si participa la accelerarea redresarii din interior. Eu nu aveam putere sa fac asta din interior avand in vedere ostilitatea partii nonreformiste si de aceea am preferat libertatea unei constructii de la zero.

Este posibila unificarea dreptei cat timp aveti un mesaj de captare a membrilor PDL? Mai ales in conditiile in care PMP a fost creat pentru dustructurarea PDL. Orice partid s-ar simit agresat de o asemenea incercare.

Mi-e greu sa cred in virtutile reformatoare ale actualei conduceri a PDL. Multi oameni din PDL sunt frecventabili, dar ca structura va putea exista bun dialog cand PDL isi va asuma reformele Guvernului Boc. Eu fac un apel catre toti oamenii vrednici de dreapta care vor sa functioneze intr-o structura in care valoarea e rasplatita sa vina in proiectul Miscarea Populara.

Unificarea dreptei nu ar trebui trebuie sa porneasca de la un pact de neagresiune intre fortele dreptei?

Ar trebui sa porneasca de la asezarea in jurul mesei cu unicul obiectiv de a-l convinge pe Emil Boc sa candideze la prezidentiale pe baza programului de modernizare a statului inceput de Traian Basescu.

Cum comentati ideea lui Mihai Razvan Ungueanu privind constituirea Blocului Unitatii Nationale a fortelor de dreapta, BUN?

BUN, dar cu o procedura intortocheata. Ar fi bine sa se faca imediat. Vad ca PDL a spus un "nu" ferm si cam umilitor pentru MRU. Solutia este simpla: PDL sa-si asume guvernarea Boc si reformele lui Traian Basescu precum si un candidat unic la prezidentiale. Asta cred ar deschide usile pentru o solutie imediata.

Sper ca nu e amanata pentru ca PDL nu crede in ele. Prefer sa cred ca politicienii prefera lucrurile complicate celor simple. Cand lucrurile sunt simple si lizibile nu e loc pentru jocuri de culise, or tocmai de aceea multi politicieni prefera lucruri intortocheate, doar doar mai prind si ei cate vreo firimitura de la masa negocierilor, un guvern din umbra, ceva.

Uitati-va la disperarea unora care risca sa nu mai prinda locuri la europarlamentare, nici ei nu mai stiu in ce fractiune, de la ce partid sunt fac orice pentru un loc pe liste. E preferabil sa se faca acum, de voie decat de nevoie, cand pe dreapta vor exista doua blocuri: MP peste PDL.

L-ati vota pe Crin Antonescu in turul al doilea al prezidentialelor?

Da, daca ca as avea de ales intre Ponta si Antonescu. Dar cu Emil Boc candidat asta nu se va produce.

Vara trecuta era considerat pucistul sef, a fost cel care a sustinut atat amputarea atributiilor CCR cat si modificarea listelor electorale. "Paiata de la Cotroceni", dupa cum il numea presedintele, a sustinut revocarea judecatorilor CCR, se autodefinea drept dusman al Departamentului de Stat, a insultat-o grav pe d-na Merkel. Istoric vorbin, Victor Ponta a facut vara trecut pasul inapoi inainte ca Romania sa fie aruncata de pe orbita europeana. De ce e mai bun Crin Antonescu?

Crin Antonescu este rau pentru Romania. Oricine de pe dreapta e mai bun decat ei. Daca - Doamne fereste! - s-ar ajunge la o finala Ponta-Antonescu, victoria lui Ponta ar insemna puterea discretionara pentru PSD. Asa, cu Antonescu, exista sansa unei temperari reciproce a tendintelor totalitare specifice fiecaruia dintre ei. Diferenta dintre dintre el si Ponta este ca Antonescu spune exact pe ce calapod e si e consecvent.

Deci e OK sa vrei revocarea judecatorilor CCR cat timp recunosti ca in gura mare ca asta vrei?

Nici vorba! Dar Ponta are reflexe mai grave decat Antonescu, pe care nu le enunta. Ponta s-a hranit la ugerul ideologic al lui Nastase si Iliescu si se vede ce-a iesit! PNL-Antonescu este in eroare, dar ADN-ul PNL nu e profund toxic, e doar virusat de Antonescu et co. Cel al PSD e gresit construit.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Daniel Funeriu Miscarea Populara, #Daniel Funeriu PDL, #Emil Boc candidatura presedintie , #stiri Daniel Funeriu