Daniel Funeriu contraataca (Opinii)

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 07:33

   

Daniel Funeriu contraataca (Opinii)
Fostul ministru al Educatiei a acordat recent un interviu pentru "ziare.com" ca urmare a scandalurilor legate de "mita in educatie": o invatatoare de la o scoala bucuresteana a pretins parintilor sume mari de bani pentru cadourile profesorilor.

Desi presa a titrat ca e vorba de o scoala "de fite", probabil de copii de bani gata, ca "fite" la scoala primara e greu de crezut ca exista, fapta s-a dovedit destul de frecventa si in alte parti. Asadar e o chestiune de zile, eventual de luni, dar si de curaj, ca astfel de evenimente sa rabufneasca din nou in spatiul public.

Scoala n-a inceput cu dl Funeriu

Ceea ce trezeste suspiciuni si chiar revolta in respectivul interviu este ca dl Funeriu e convins de aparitia unor astfel de fenomene abia dupa incheierea mandatului sau la Ministerul Educatiei, or "fondul clasei" si cadourile profesorilor exista de cand scoala romaneasca a inceput sa-si piarda aura si gloria din vremea celui mai celebru reformator al ei, Spiru Haret.

Daca atunci reformatorii descopereau modele celebre in sistemele educationale de tip Cambridge, Sorbona si Heidelberg, dupa ocupatia tovaraseasca sovietica toata experienta didactica romaneasca a fost aruncata la gunoi ca "educatie burgheza" prin legea educatiei din 1948, de cele mai multe ori cu tot cu eminentii profesori.

Politizare, cafea si Kent

De atunci invatamantul romanesc a intrat sluga la politic si sluga a ramas pana in ziua de azi, cu cateva mici deosebiri: peste 40% din activitatile scolare erau politizate inainte de 1989, statul stabilea ce si cum se preda, parcursul vietii de scolar fiind planificat in cele mai mici amanunte. Reformele invatamantului erau atributul partidului, activistii PCR coordonau toate activitatile, promovau in functii doar pe cei loiali, elevii erau toti soimi ai patriei, pionieri, utecisti, iar cadrele didactice, mai toate membre ale PCR.

In astfel de conditii de saracie lucie si subfinantare cronica, au aparut fondul clasei si cadourile pentru profesori. Caci era umilitoare discrepanta intre hrana si lucrurile copiilor de activisti si ale fiilor clasei muncitoare. Iar profesorii aveau un statut inferior nu doar conducatorilor de partid si de stat, ci si clasei muncitoare. De aceea punga de cafea straina si pachetul de Kent provenite din magazinele partidului nu erau refuzate, dar nici pedepsite. Ca si cum li s-ar fi cuvenit langa clasicul buchet de flori.

O revolutie degeaba

Revolutia nu a schimbat absolut nimic in relatiile dintre scoala si parinti. Din contra, a adus libertate maxima initiativelor de sponsorizare a diferitelor activitati scolare, iar parintii si-au multiplicat eforturile de sprijinire a dotarii claselor. Profesorii "insistenti" si parintii darnici au fost si sunt mereu apreciati.

Dar nu i-a trecut nici prin gand vreunui profesor de vocatie sa-si compromita cinstea si cariera favorizandu-i la note si medii pe elevii acestora. Ei bine, de 24 ani, nimeni nu s-a gasit sa aplice regulamentele si legile in vigoare in spiritul si litera lor, fiindca astfel de lucruri sunt interzise de mult. Nu le-a interzis decat formal nici dl Funeriu, fondul clasei si cadourile dascalilor constituind un fel de tabu. La fel cum aceasta activitate va continua, poate mai cu perdea.

Cand ii vezi doar pe altii

Asadar, Romania era la fel de "bolnava" si atunci, parintii si profesorii fiind "jumatate victime, jumatate complici". Da, "coruptia din scoala e un balaur cu multe capete, unele ascunse", dar era si pe vremea dlui Funeriu in aceeasi stare. In afara camerelor de supraveghere puse in clasele de examen se mai poate lauda si cu altceva?

Se facea altfel inscrierea la scoala si la gradinita? Nici vorba. Era altul sistemul de dotare a scolilor si de promovare a cadrelor pe vremea Domniei Sale? Din contra, orice profesor va spune ca politizare mai abrasa ca atunci nu s-a mai pomenit. Plange dl Funeriu dupa comisiile de etica din scoli? Nu cumva erau ele un fel de suprapolitizare portocalie sau o alta forma fara fond?

Nu stiu cate ore a lucrat Daniel Funeriu la catedrele din Romania, dar lipsa unei diagnoze corecte asupra scolii romanesti si a unei perspective in consens cu idealurile tinerei generatii nu i-a permis sa vada ca orice reforma didactica adevarata incepe cu elevul si profesorul, cu metode, tehnici si procedee didactice eficiente, general cunoscute si acceptate. In rest e politica. Iar de politica suntem satui.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3759 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
globedreamer
rank 5
Funeriu a facut tot ce a putut sa normalizeze invatamantul
Si cand incepusera deja sa se vada mizeriile de sub pres.. sistemul i-a sarit la gat.
La fel si-n justitie, politie, este tot in Romania.
SISTEMUL s-a revoltat pentru ca simtea ca ceva se schimba...Si sistemul asta-stiti parerea mea-SUNTEM NOI TOTI, unii intr-o masura maimare, altii mai mica.
Pentru ca si eu "am dat" sa inscriu copilul la o invatatoare cat de cat mai buna, dau la scoala bani sa cumparam televizor sau flori sau fete de masa, in loc sa ma duc si sa iau la intrebari primarul ca nu finanteaza corespunzator, sau sa-i iau de gat pe ministri si politicieni ca nu aloca scolii atat cat ar trebui.
Daca nu faceam asta, copilul ar fi un paria, asa cum este Funeriu sau Base, sau oricne a incercat vreodata sa ne scoata din minciuna si hotie.
Pentru ca nu am alta varianta pentru copilul meu decat sa-l bag si pe el in SISTEM. Daca banii/finantarea ar urma copilul, cum voia Funeriu, as putea sa-l dau la o scoala privata serioasa (in cazul in care avem ceva in Romania unde totul se maculeaza in doi trei ani) si sa platesc doar diferenta de cost dintre scoala la stat si asta particulara.
Dar nu s epoate asta pentru ca p.rostii din sistem ar muri de foame cu Androneasca cu tot, cu liderii de sindicat de doi bani, diorectorii de scoli profesori de sport,invatatoare tampe si grase, profesori de Romana agramati, profi de Istorie blazati si profi de mate care inca mai cred ca daca nu stii mate esti un dobi.toc.
D ILIU
rank 4
Individul asta si-o fi luat Bacalaureatul?!
Si-o fi echivalat asa-zisele studii din strainatate?! Mira-m-as!!
globedreamer
rank 5
DILIU-le, tu esti unul din cei care trag sistemul inapoi
Care se sperie de NORMAL, care se opune schimbarii.
Stai linistit, cu de-astia ca tine am reusit sa pastram Romania in Evul mediu si cand, cate un tuicnit a scos-o, ati reusit voi cumva sa o duceti inapoi.
Deci, calatorie linistita back in time tie si plagiatorului care te conduce.
Apropo, sa-l saluti pe Stroe ala si sa-i spui sa-i dea in judecata pe parintii fetei aleia de-a murit in accidentul aviatic. Ce-a gasit-o pe biata fata sa pice cu avionu' tocmai in mandatul lui Stroe?
Iti dai seama ca-i strica toar'shului CV-ul?!
anty virus
rank 5
Articol ala/Tomegea.
Da moshule, Funeriu a inceput excelent reforma in invatamant. Chiar daca, vad ca urati camerile vidio, aceasta masura a fost un prim pas in a elimina obtinerea de "foloase necuvenite". Daca de la o varsta frageda te obisnuesti sa furi (sa copiezi), ai toate sansele sa ti se spuna "ILDOTTORE PLAGIATOR".
rieu
rank 1
ciomegea stie un singur lucru,bumbesti-livezeni,hei rup!,
hei rup!.sa lustruiasca biela precum bozan si cam atit
carmaciul
rank 1
Parafrazand un clasic in viata:
Funeriu este acela care........(puteti adauga ce doriti in stilul clasicului)
valll
rank 5
Penibil!
Daca acest articol ar fi aparut intr-un ziar obisnuit, as fi zis ca e pacat de copacii din care s-a facut hartia. Asa, spun ca e pacat de energia electrica care se risipeste.
Cu toata umplutura cu care isi incarca articolul, nu are nicio idee inafara de aceea de a-l ataca pe Funeriu. Evident, la comanda.
Nu s-a straduit sa analizeze ce-a facut Funeriu - bun sau rau. I s-a spus: dom'le, vrem ceva impotriva lui Funeriu. Nici macar nu s-au deranjat sa-i dea niste repere. Iar el a executat asa cum s-a priceput, si-a luat banul si gata. Ca un cismar, ca un croitor de la periferie.
OTHERWORDS
rank 1
infierat ca-ncercat..
Logica "scatofagului".."Cand ii vezi doar pe altii"..
Rau este ca dl Funeriu a-ncercat un tratament, o reformare deci n-a pus doar o compresa rece peste un buboi stimabile Tomegea..
Iar mi se face greata, mai bine nu citeam..
mcgogosica
rank 5
Inselaciunea(un fel de pamflet)
Domnule Petrica,va inselati amarnic si ne inselati si pe noi.Domnul acesta atat de controversat si atat de contestat,este intaiul descalecator al scolii romanesti,este un al doilea Vlad Tepes in varianta moderna,pentru ca primul a fost Zeus care a reformat atat de bine invatamantul romanesc,incat s-a ales praful si pulberea din tot ceea ce au construit Nicolae Ceausescu si prea nobila si cuvioasa sa soata(spun asta pentru ca exista niste rauvoitori care insinueaza ca doamna ar fi calcat stramb,probabil din cauza pantofilor,ca avea picioarele cam mari,purta 41).Deosebirea intre Funeriu si Ceausescu Nicolae este ca domnul Funeriu n-a construit nicio scoala pe cand Nicolae a construit ceva mai multe decat el.O alta deosebire fundamentala,este ca Funeriu
nu-si gasea vorbele,atat de multe idei avea in cap pentru scoala romaneasca,iar Nicolae era gangavit uneori,pana se
incalzea.Cat despre diplome,nu se poate face nicio apropiere,pentru ca situatia celor doi este incerta,se zice ca Nicolae avea mai putine clase decat ar fi trebuit,dar stia mai multa meserie,ori Funeriu avea mai multe clase,dar nu putea sa dovedeasca acest lucru pentru ca de mic copil el a fost mai mult pe drumuri,facand naveta intre Berlin,Paris si Tokio,asa ca este foarte
usor de inteles ca in drumurile sale sa-si fi uitat mapa
cu acte in tren sau avion si sa le tot caute pana-n prezent.Cat despre meseria pe care o stia Funeriu,iarasi
nu putem vorbi pentru ca nu avem date exacte pe care sa le putem verifica,in tot cazul cert este ca la ora actuala Funeriu este urmarit de Yakuza in combinatie cu
Institutul de Informatii si Operatiuni Speciale zis Moassad,pentru deturnarea unui container cu camere video
de la Fujitsu,ca de aia s-a dus Zeus in Israel si de acolo se duce in Japonia ca l-ar fi invitat Akihito sa
poarte discutii despre implementarea familiei Yakuza in
Romania.In realitate aceasta propunere este o capcana,
pentru ca de fapt Akihito stie ca specialistul in Romania
este Funeriu care va scoate din nou la vedere camerele
video de la Fujitsu si astfel Mossad-ul va avea posibilitatea sa le numere si sa confirme provenienta lor.Acuma lasand gluma la o parte,ce-ai domnule Petrica cu Funeriu?Lasa-l domnule sa-si rumege clipele de glorie
la care nimeni,dar absolut nimeni din Romania nu ar fi
ajuns fara ajutorul lui Zeus,pardon.Traian Basescu.Eu,
inclin sa cred ca Traian Basescu a fost coleg de banca
cu tatal lui Daniel Funeriu,gard in gard,asa cum este
Ilie Sarbu cu Adrian Nastase la Cornu.Si atunci nu-ti
ramane decat sa-ti pui intrebarea:"Cum mama dr.akului
sa nu-ti ajuti vecinul cu care ai mancat o viata intreaga
seminte in fata portii?"
OTHERWORDS
rank 1
nostalgicule!
Ca sa nu zic "seninule" vorba lu'PSD-erie.. Durerea d-tale nu e invatamantul romanesc ci regretatul impuscat de catre ai vostrii.. Oricum nu trebuie sa te-agiti prea tare, ca nu s-a schimbat nimic intre timp..asa ca fii vesel, senin, caci aveti majoritate.. si e..liniste..
LIBERALUL
rank 5
Unii zic:"Funeriu a făcut tot ce-a putut..."
Bine zis!A făcut ce a putut,ori ce i s-a permis.
Din gură,se poate infinit mai mult si din postura de consilier la curtea lui Băse zvăpăiatul.
La timpul respectiv,am apreciat că a VRUT să pună stavilă practicilor de la BAC,practici care au fost
induse de societatea in care răul pluteste ,iar binele aproape se ineacă.Chiar dacă nu are habar ce inseamnă munca la catedră in preuniversitar si nu a reusit să
rupă verigile traficului de influentă,intr-un mediu in
care argumentul este si proasta salarizare,eu am apreciat
luarea de pozitie,dar văd că perpetuă PROSTUL obicei de
a da vina pe oponentii politici.Toată societatea are mari
problemă de morală,de la scoală,biserică(mai putin...) si
politicienii cu multe guri si buzunare.
Dacă se va dori să se curme asemenea practici dle Funeriu,e adevărat că unul dit termenii actului de invătare care e Părintele COPILULUI,NU IMPOTRIVA scolii
trebuie să se ridice,ridiculizand institutia cu slujbasii ei,ci impotriva politicienilor printre care sunteti si dv,colegii de culoare si cei la putere,inapti
pentru schimbări bruste de mentalitate.Mă doare cand
instigati părintii impotriva Scolii,cand scoala este de fapt EXPRESIA SOCIETĂŢII pentru care se educă copiii ei!
Trinomul profesor,elev,părinte este transformat in termeni nelegati prin interes comun,ci INDIVIDUAL!De aceea reuseste BANUL să castige lupta dintre EDUCAŢIE si
PARVENIRE!
just_comment
rank 5
Funeriu nu a facut nicio numire politica
De exemplu, inspectorul sef din Arad la acea vreme nu a fost numit pe criterii politice. Intamplator era protejata lui Falca, intamplator au valsat impreuna la un bal organizat de Falca. Totul a fost absolut intamplator.

http://stirileprotv.ro/stiri/politic/ministrul-daniel-funeriu-este-gratios-stie-sa-danseze-vals-video.html
just_comment
rank 5
In plus... (continuare)
Proiectele tip POSDRU nu au fost acordate pe criterii politice, asa cum se credea.
Un vals la momentul potrivit conteaza:
http://www.aradon.ro/cu-lipici-la-proiecte-europene/1149350
zambila
rank 1
Educatie ...Cariera tehnica vest
Apelati la un ing.IT ...lectii programare
UE-IT ...Vianu, Sava, mViteazu ...cultura generala pt someri

votati degeaba
...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor