Funeriu, despre Ponta: Reflex pavlovian, cand vede bani se gandeste la spaga

Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:09
4237 citiri
Funeriu, despre Ponta: Reflex pavlovian, cand vede bani se gandeste la spaga
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential pentru Educatie, Daniel Funeriu, a comentat acuzatiile premierului Victor Ponta, care a declarat miercuri ca miza financiara a clasei pregatitoare - "un generator de bani pentru fosta Putere" - ar fi fost 50 de milioane de lei, bani pe care PDL-ul intentiona sa-i foloseasca in campania electorala.

"Doar o minte total nepregatita poate sa spuna acest lucru, doar o minte nepregatita poate sa-si imagineze ca cineva se joaca cu vietile a sute de mii copii pentru niste interese financiare. Doar cineva ca domnul Ponta, care are ca reflex pavlovian cand vede bani sa se gandeasca la spagi poate spune asa ceva", a replicat Daniel Funeriu, invitat la Romania Tv.

Seful Guvernului a declarat, vineri, ca proiectul privind introducerea clasei pregatitoare in sistemul romanesc de invatamant a fost unul in spatele caruia au stat mai mult interese financiare, decat cele strict legate de pregatirea copiilor.

"Premierului ii lipseste cel mai important lucru: informatia. Ar fi stiut ca banii utilizati pentru mobilierul pentru prescolari au fost bani aprobati in Parlament printr-un amendament la Legea Bugetului, probabil si USL-ul l-a votat", a raspuns fostul ministru al Educatiei.

"Premierul a mai spus ca banii sau licitatiile pentru loturile curiculare - jucararii si carti - sunt bani aruncati pe fereastra. Acesti bani vin dintr-un proiect care a fost semnat de domnul Adomnitei, un proiect pentru dezvoltarea educatiei timpurii. Resping categoric orice interpretare politicianista ca s-ar fi introdus clasa pregatitoare pentru interese financiare, de ficare data cand am vazut bani m-am gandit la prescolari", a adaugat Funeriu.

Printre avantajele pe care le are clasa pregatititoare, fostul ministrul a enumerat ca "cea mai buna investitie in educatie este cea in educatie timpurie" si faptul ca acesta a fost primul an in care gradinitile - inclusiv cele din Capitala - au fost decongestionate.

Ponta are probleme cu Educatia

In alta ordine de idei, Funeriu a precizat ca "premierul are o problema cu Educatia" si arunca "totul intr-o perdea de fum".

"De ce prima nominalizare la Ministerul Educatiei a fost simbolul intereselor ilegitime in Educatie (Corina Dumitrescu - n. red.)? De ce a doua nominalizare (Ioan Mang - n. red) a fost simbolul imposturii? A treia - ezitarea - un lucru impardonabil", a cotinuat consilierul prezidential pentru Educatie, precizand ca "poezia cu tunul de la Educatie" este folosita pentru a distrage atentia de la "esecul major cu cele trei nominalizari dezastruoase".

"Este extrem de grav faptul ca premierul Romaniei, pentru a ascunde incapacitatea sa de a avea o conducere competenta la Ministrul Educatiei, spune parintilor Romaniei ca Ministerul Educatiei se joaca cu viitorul copiilor. Inainte sa spuna ca vrea sa desfiinteze clasa pregatitoare, domnul Ponta ar trebui sa stie ca fara introducerea clasei pregatitoare in septembrie 2012, 20.000 de copii nu ar fi mers nici la scoala, nici la gradinita.

Isi asuma ca Romania sa aiba cea mai imbatranita populatie scolara? Isi asuma ca gradinitele se aglomereaza din nou? Isi asuma faptul ca zeci de mii de copii pierdeau un an din viata repetand in grupa mare pregatitoare acelasi lucru pe care il faceau la grupa mare, in loc sa aiba un curriculum diferit? Eu, impreuna cu profesionistii din minister am pus la punct schimbarea acestor lucruri devastatoare pentru copiii Romaniei. Sa raspunda parintilor la aceste intrebari. Daca nu stie, domnul Ponta poate sa intrebe specialistii, dar il rog sa nu intrebe departamentul de educatie al PSD condus de domnul Mang. Regret enorm ca domnul Ponta a facut un pact cu mediocritatea. Altfel avea o sansa", a adaugat Daniel Funeriu.

Raspunzand altor acuzatii aduse de Ponta, fostul ministru a explicat ca externalizarea serviciului de paza s-a facut din doua motive.

"Primul pentru ca parte a personalului de paza din minister era implicat in aranjamente ilegale cu persoane care intrau ilegal in minister, unul dintre paznici fiind chiar anchetat de DNA la un moment dat pentru ca ar fi primit mita pentru rezolvarea unui dosar. Actuala conducere doreste intoarcerea acelui om. Al doilea motiv este acela ca s-au redus costurile crescand calitatea pazei. Acest lucru a deranjat liderii sindicali care intrau fara legitimatie in minister si aici trebuie cautate motivele scandalului. Regret ca premierul Romaniei este instrumentalizat de cei care vor sa isi faca jocuri de doi bani", a mai spus fostul ministru al Educatiei.

Potrivit acestuia, banii pentru suplimentarea indemnizatiilor pentru Bacalaureat erau prevazuti in buget, urmand a fi alocati dupa executia bugetara din primul trimestru.

"Domnul Ponta trebuie sa raspunda urgent la intrebarea daca va schimba, cu cateva zile inainte de bacalaureat, inspectorii scolari si sa isi asume consecintele. Echipa in functie este o echipa profesionista care a reusit in 2011 sa schimbe modul in care e vazuta scoala din Romania prin organizarea bacalaureatului. Acesti oameni merita toata stima noastra", a conchis Funeriu.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Funeriu Ponta bani spaga, #Funeriu bani clasa pregatitoare, #Funeriu raspunde acuzatii Ponta , #stiri Daniel Funeriu