Funeriu spune ca motiunea PNL e preluata din declaratiile lui Marga

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 19:41
991 citiri

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat miercuri in plenul Senatului ca nu va face gestul de "lasitate" de a da vina pe "greaua mostenire" pentru problemele din sistemul de invatamant, respingand acuzatiile semnatarilor motiunii si acuzandu-i ca raspandesc zvonuri false.

"Nu voi face nici astazi un gest de lasitate care de multe ori a fost practicat in politica romaneasca, sa dam etern vina pe greaua mostenire. Ar fi comod sa fac acest lucru si sa resping acuzatiile celor care au condus destinele educatiei multi ani si care astazi imi reproseaza ca dupa trei luni de mandat nu am facut ceea ce ei ar fi trebuit sa faca timp de aproape 20 de ani", a spus Funeriu, in timpul dezbaterii din Senat asupra motiunii simple pe Educatie, initiata de PNL.

Funeriu a tinut sa respinga acuzatiile aduse ministerului, ironizandu-i pe liberali ca i-au imputat greselile gramaticale din textul Legii invatamantului, in conditiile in care textul motiunii scris de ei contine 54 de greseli, "unele savuroase".

PSD depune motiune impotriva lui Radu Berceanu

"Stiam, desigur, ca de multe ori secretarele sunt cele care scriu discursuri si motiuni, stiu ca secretarele sunt foarte bune de multe ori, dar va rog sa nu aratati paiul din ochiul altora pana nu ati rezolvat problema cu barna din ochii dumneavoastra", a spus ministrul.

Funeriu a criticat punctual acuzatiile din motiune, referindu-se la propunerea privind finantarea sistemului per elev, "presupusa" reducere de salarii, bugetul educatiei si Legea educatiei nationale, considerand ca aceste puncte au fost prezentante "eronat".

Astfel, Funeriu a declarat ca finantarea per elev se face in majoritatea tarilor, in functie de numarul de copii care se afla in fiecare scoala, si aduce "stabilitate si predictibilitate" sistemului de invatamant.

"Acest sistem de finantare are rolul de a inchide usa risipei si arbitrariului si unei practici cunoscute, atribuirea normelor didactice dupa criterii altele decat necesitatea copiilor", a explicat Daniel Funeriu.

PC sustine motiunea simpla pe Educatie depusa la Senat

In privinta bugetului educatiei, Funeriu l-a ironizat pe fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, spunand ca probabil el a fost autorul randurilor despre buget din textul motiunii, acuzandu-i pe semnatari ca datele prezentante sunt "departe de realitate" si contin prea multe aproximari.

"Sunt convins ca este vorba despre un fost angajat al Ministerului Finantelor, care este probabil liberal si si mai probabil poet, iar acest lucru se vede, numai ca bugetul nu este despre poezie, este despre cifre", a spus Funeriu, referindu-se aluziv la Varujan Vosganian.

Ministrul Educatiei a criticat si modul in care liberalii au prezentat proiectul Legii educatiei, spunand ca textul motiunii este preluat in mare parte din declaratiile fostului ministru al Educatiei, Andrei Marga, fapt ce poate fi verificat cautand pe Google, "bunul prieten al tuturor cetatenilor planetei".

Testul Google?

"Textul acestei motiuni, vreau sa va spun din start, iar bunul prieten al tuturor cetatenilor planetei din 2010, Google, va va spune acest lucru, textul acestei motiuni este in mare parte preluat, selectiv si incomplet, din diversele declaratii ale unui rector care, desigur, nici el nu politizeaza invatamantul, dar este membru in Biroul Politic al PNL", a afirmat Funeriu.

Nu in ultimul rand, ministrul a precizat ca numarul de cadre care vor fi disponibilizate va fi aflat abia in vara, precizand insa ca acesta va fi mic, in unele judete nici nu fiind nevoie de restructurari.

"Stimati dascali, am un mesaj simplu pentru dumneavoastra. Atata timp cat voi fi ministrul Educatiei, nu veti mai fi o masa de manevra politica. (...) Nimeni nu va apara interesele mai bine decat ministrul vostru si ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului", a incheiat Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Funeriu motiune educatie Marga, #text motiune educatie Marga, #motiune educatie Google , #stiri Daniel Funeriu