Daniel Morar, despre referendumul cu prag de 30%: Un roman din opt decide pentru alti sapte

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:20
4149 citiri
Daniel Morar, despre referendumul cu prag de 30%: Un roman din opt decide pentru alti sapte
Foto: cugetliber.ro

Decizia Curtii Constitutionale prin care legea USL referitoare la pragul de prezenta de 30% la referendum este declarata constitutionala a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, cu o opinie separata din partea a doi judecatori, care afirma ca, astfel, un roman va putea decide pentru alti sapte.

Judecatorii Curtii Constitutionale Daniel Morar si Stefan Minea spun ca doar 12,5% din alegatori (adica, practic, unul din opt romani cu drept de vot) pot decide pentru restul de 87,5%, scrie Romanialibera.ro.

Cei doi judecatori afirma, in opinia separata fata de colegii lor, ca "majoritatea", dupa care functioneaza inclusiv Parlamentul, este intotdeauna de 50% + 1, niciodata mai mica, uneori chiar mai mare: "Atunci cand opereaza cu notiunea de majoritate, legiuitorul constitutional il intelege intotdeauna in sensul sau matematic (50% plus unu) si il aplica tuturor autoritatilor publice ale statului roman".

Daniel Morar si Stefan Minea spun ca termenul de majoritate trebuie sa insemne majoritate numerica simpla.

"Intrucat Constitutia nu contine alte precizari, termenul de majoritate trebuie interpretat in sensul comun de majoritate numerica simpla, ceea ce in materia referendumului se determina conform regulii 50% plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", scriu cei doi judecatori.

"Sustinerea potrivit careia vointa majoritatii corpului electoral poate fi determinata prin validarea unui referendum la care au participat doar 30% din numarul cetatenilor cu drept de vot este contrara interpretarii sistematice si cu buna-credinta a prevederilor Constitutiei", arata documentul.

Pragul la referendum ramane 30% - CCR a respins solicitarea lui Basescu

Legea privind pragul de prezenta de 30% la referendum "arunca in derizoriu notiunea de reprezentativitate si de suveranitate nationala, facand posibila exercitarea acesteia din urma de catre o minoritate a populatiei, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al democratiei constitutionale", este concluzia celor doi.

Curtea Constitutionala a Romaniei a dat publicitatii, joi, motivarea deciziei prin care pragul de prezenta pentru validarea unui referendum coboara la 30%, asa cum decisese majoritatea USL din Parlament, in ciuda sesizarii presedintelui Traian Basescu.

Basescu anunta o premiera: Sa atace a doua oara la CCR pragul de 30% la referendum

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu exclude posibilitatea de a reveni la CCR cu Legea referedumului, pe problema modificarii cvorumului, de la 50 la 30 la suta.

#Daniel Morar CCR referendum prag, #Morar prag referendum 30 suta, #Morar opinie separata decizie CCR , #CCR