Condamnarea care se cere razbunata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 07:49
7792 citiri
Condamnarea care se cere razbunata (Opinii)
Foto: luju.ro

Asociatia Magistratilor din Romania contesta numirea lui Daniel Morar, fostul procuror sef al DNA, in functia de judecator al CCR, pe motiv de incompetenta si inadecvare.

Deocamdata, AMR a depus plangere administrativa prealabila la emitentul decretului, adica la Presedintie si, cel mai probabil, va urma o actiune in contencios administrativ. Demersul este straniu din cel putin doua puncte de vedere.

Pe de-o parte, ma intreb de ce nu a reactionat AMR in cazul altor desemnari cu mult mai controversate la CCR. Domnii Gaspar, Predescu si Zegrean, de exemplu, au oare in biografia profesionala garantii de competenta superioare lui Daniel Morar?

Laudele primite constant de Daniel Morar, din partea institutiilor independente de la Bruxelles, inflexibilitatea dovedita in fata presiunilor politice venite din toate, dar absolut toate directiile denota nu numai profesionalism, ci si verticalitate.

Pe de alta parte, trecand peste profilul lui Daniel Morar, ma intreb de ce revelatia AMR a fost atat de tarzie. A trecut aproape o luna de la semnarea decretului prezidential. AMR abia acum a aflat de el? Cum de n-a reactionat imediat daca revolta era atat de mare? S-a intamplat ceva in acest timp scurs de la semnarea decretului pana la contraatacul Asociatiei Magistratilor?

S-a intamplat ceva, chiar foarte important. Fostul judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu, a fost condamnat definitiv si irevocabil pentru complicitate la trafic de influenta. Adica in baza unui rechizitoriu si a unei probatiuni administrate de, ati ghicit, DNA.

Cam ce a insemnat pentru politicieni condamnarea lui Adrian Nastase a insemnat pentru o parte a lumii magistratilor, cei vulnerabili si corupti, condamnarea lui Florin Costiniu.

In plus, AMR inseamna Viorica Costiniu, exact sotia condamnatului. D-na Costiniu este presedintele de onoare al AMR, pozitie din care, spun surse de sistem, ar fi contribuit decisiv la greva judecatorilor din 2009 si revocarea din CSM a judecatorilor Ghica si Danilet.

Daca punem cap la cap aceste doua aspecte, concluzia nu este chiar asa de greu de tras: ofensiva furibunda a AMR pare in egala masura o razbunare pentru condamnarea lui Florin Costiniu, o diversiune pentru a distrage atentia de la ea asupra discreditarii acuzatorilor, dar si o reactie de panica in fata perspectivei unor viitoare condamnari.

Mai exista judecatori, chiar de la Inalta Curte, anchetati si trimisi in judecata. Numarul lor ar putea creste daca DNA nu o lasa mai moale.

Nu cred ca demersul AMR are sanse reale de izbanda. Ceea ce vad deocamdata este o incercare de maculare a lui Daniel Morar si o incercare de intimidare a celor care ar mai putea deranja vreodata serparia.

Dar daca tot vorbim despre competente, profesionale si, mai ales, morale, intreb din nou, asa cum faceam si in urma cu cateva zile, mai precis imediat dupa pronuntarea sentintei impotriva lui Florin Costiniu, in ce masura mai este sotia condamnatului, judecatoarea Curtii de Apel Bucuresti, Viorica Costiniu, indreptatita sa se pronunte in cauze instrumentate de DNA?

Nu exista o suspiciune de bun simt ca sotia unui condamnat ii detesta pe cei care i-au anchetat sotul si au obtinut in instanta condamnarea acestuia?

Omeneste eu inteleg furia Vioricai Costiniu. Dar tocmai pentu ca omeneste nici nu poate fi altfel, domnia sa este absolut incompatibila in acest moment cu procesele in care DNA este parte. Din nefericire, solutii legale pentru iesirea din impas nu prea exista, iar daca cele morale erau respectate, ele ar fi fost deja aplicate.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Florin Costiniu Viorica Costiniu condamnare, #AMR Daniel Morar contestatie , #DNA