Ziare.com

CSM: Daniel Morar nu e in incompatibilitate. Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale

de Camelia Badea
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:53

   

CSM: Daniel Morar nu e in incompatibilitate. Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat joi, la finalul sedintei de plen, ca Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general, nu este in incompatibilitate deoarece mandatul de judecator la Curtea Constitutionala incepe la data depunerii juramantului, adica in data de 8 iunie.

"Nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate", a afirmat Oana Schmidt Haineala la iesirea din sediul CSM.

Pe de alta parte, intrebat daca Daniel Morar va fi obligat sa demisioneze din magistratura la intrarea in Curtea Constitutionala, presedintele CSM a raspuns: "Nu este obligat. Exista doua dispozitii legale: articolul 69 din Legea 47/1992 si articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 care prevad ca in cazul judecatorilor si procurorilor care sunt numiti la CCR la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala acestia isi pot relua in functie de vointa lor postul in magistratura, deci este practic o suspendare sui generis din calitatea de magistrat".

Presedintele CSM a subliniat inca o data ca Daniel Morar isi incepe mandatul de judecator constitutional la data depunerii juramantului, adica pe 8 iunie 2013, si nu la data publicarii decretului prezidential de numire a sa in Monitorul Oficial.

Daniel Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale in viata lor

Prezent si el la sedinta de plen a CSM, Daniel Morar a fost asaltat la iesire de jurnalisti. Prim-adjunctul procurorului general a oferit aceleasi explicatii, precizand ca pana la data de 8 iunie va ramane procuror, detasat in pozitia actuala de CSM, dupa care isi va prelua mandatul de judecator la Custea Constitutionala.

"O sa vedeti ca sunt pregatit. Nu stiu daca e ceea ce imi doream", a raspund Daniel Morar la intrebarile jurnalistilor.

In ceea ce priveste detasarea sa ca prim-adjunct al procurorului general, Daniel Morar a explicat ca in momentul in care isi va incepe mandatul la Curtea Constitutionala problema va fi "rezolvata legal, printr-o decizie a CSM", membrii Consiliului fiind cei "responsabili de cariera unui magistrat".

Intrebat cum de a renuntat la functia de procuror pentru una de judecator constitutional, Daniel Morar a raspuns zambind: "Oamenii mai fac schimbari radicale in viata lor. Si eu am facut(...)".

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie. Daniel Morar va ocupa locul lui Axinte Gaspar, numit de Ion Iliescu, al carui mandat in CCR (al doilea) expira in acea zi.

Tot luni, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi, detasarea incepand cu data de 2 aprilie a lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ. Decizia CSM vine ca urmare a faptului ca interimatul lui Daniel Morar in functia de procuror general expira pe 2 aprilie, iar Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, nu a demarat inca cea de a doua procedura de numire a procurorului general.

Mai multi lideri PNL au sustinut public ca prin nominalizarea sa la CCR si prelungirea interimatului de procuror general Daniel Morar s-ar afla in incompatibilitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1350 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ma asteptam ca la acest articol, care e mai mult o stire, sa fie

atatea comentarii pasionale din partea cititorilor cu simpatii USL!
Sa cred cumva ca justitia si procurorii "le stau in gat" liderilor USL?

 
 

 

Basistul Daniel Morar se afla in incompatibilitate :))))

Decretul de numirea lui Daniel Morar la Curtea Constitutională, este nelegal!

 

Ce alt raspuns pot da Slugile J.O. !!! Derbedeul Smecher

a recunoscut amestecul Neconstitutional in numirea

sefilor de parchete, prin cererea Imperativa de a se

face rocada Morar--Chiovesi.

De la CSM la porumb :)))

Din prea mult zel in a-l servi pe Traian Basescu, a fost comisa o ilegalitate. Grava. Cu atat mai grava cu cat autorul este chiar Consiliul Superior al Magistraturii. Adica institutia creata tocmai pentru a supraveghea modul in care se face justitia si se aplica legea. Demonstratia e gata. Daniel Morar beneficiaza de o prelungire de sase luni a mandatului sau de procuror general interimar, fara ca legea sa permita acest lucru. Si asta nu este tot. El se mai afla si in conflict de interese pentru ca, simultan, a fost numit, de catre presedinte, magistrat la Curtea Constitutionala. Alta boacana extrem de grava. De care raspunde de data asta, direct, chiar Traian Basescu. Cel care a intervenit violent in politica interna a unui partid si a initiat, cu ajutorul consilierului sau, platit din bani publici, o noua constructie politica.

Legea nu mai poate fi interpretata, de asta data, nici macar de amatorii in materie de legislatie. Mandatul de interimar la conducerea Parchetului General nu poate fi dat decat o singura data, pentru numai sase luni si este privilegiul exclusiv al procurorului general. Cu alte cuvinte, doamna Laura Codruta Kovesi, inainte de a primi un cadou la Bruxelles si de a parasi Parchetul General, a utilizat o prevedere legala – chiar daca ea a fost imorala si contrara spiritului legii, care solicita nu rotatie, ci schimbare de stafeta – pentru a-l numi interimar, pentru sase luni, pe Daniel Morar.

Am aflat aseara de la Mircea Badea ce stiau mii de forumisti.

Ziare.com este basist.
Mai multi lideri PNL au sustinut public ca prin nominalizarea sa la CCR si prelungirea interimatului de procuror general Daniel Morar s-ar afla in incompatibilitate.

Morar Daniel Marius, la Curtea Constitutională este nelegal.

Prin Decretul nr. 326/25.martie 2013 presedintele Traian Băsescu il numeste in functia de judecător la Curtea Constritutională pe Daniel Marius Morar, pentru o perioadă de 9 ani incepind cu data de 9 iunie 2013.

Acestă Decret a fost emis in baza art. 94 lit.c, art.100 alni 1 si art. 142 alin.2 si 3 din Constitutia Romaniei, republicată si ale art.5 alin. 2 si art. 69 alin.1 si 2 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea ***tii Constitutionale, republicată cu modificările ulterioare.

Ei bine conf art. 62 din Legea 47/1992 se spune că " Numirea judecătorilor, in conditiile prezentei legi, se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat in scris, al candidatului...", ceea ce in Decretul nr. 326/2013 nu se spune nimic.

Am să mă explic: In orice Decret fie de numire, pensionare, detasare etc. a unui procuror sau judecător se spune "avind in vedere Hotărirea CSM din...." . Ori această Hotărire a CSM se bazează pe o cerere scrisă a persoanei respective. Deci in Decret este stipulat expres această hotărire.

In Decretul nr.326/2013 nu este specificat acordul scris al candidatului, asa cum prevede art. 62 din Legea 47/1992. Chiar dacă acesta există el trebuia mentionat in Decret.

Avind in vedere aceste considerente consider că Decretul 326/2013 de numire a d-lui Morar Daniel Marius, la Curtea Constitutională este nelegal.

 

Incep s-o iubesc pe Camelia Badea.

Imi place de ea ca pentru lucruri rationale te penalizeaza, asta este o mare arta.
Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie. Daniel Morar va ocupa locul lui Axinte Gaspar, numit de Ion Iliescu, al carui mandat in CCR (al doilea) expira in acea zi.

Morar este compatibil...

Are suvitza alba,ca stapanul sau Base!

 

a fost comisa o ilegalitate.

Este extrem de grav. Avem o noua dovada a modului aiuristic in care functioneaza aceasta institutie, care ar trebui sa fie creierul, inima si garantul unei justitii independente. Problema care se pune acum este cine poate repara greseala. Cine ii poate cere socoteala CSM-ului? Conform Constitutiei si regulilor democratice, doar Parlamentul.

Si, uluitor, aproape simultan cu ilegalitatea savarsita de CSM, presedintele Traian Basescu ia si el doua decizii care ii pot fi fatale. Prima, prin care numeste un procuror – care nici in aceasta calitate nu a dovedit cine stie ce profesionalism – judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Ce cunostinte are Morar in materie de drept constitutional? Ne spune ceva, in acest sens, fisa lui profesionala? Absolut nimic. Si daca habar n-are de drept constitutional, ce Dumnezeu cauta el acolo? Dar si mai grava este cea de-a doua decizie luata de Basescu. Si anume sa-i ceara, desi l-a numit la Curtea Constitutionala, calitate in care beneficiaza de 9 ani de imunitate, sa ramana cateva luni in post ca procuror general. Perioada in care poate comite oricate infractiuni de abuz in serviciu, fara ca legea sa-l mai poata pedepsi. De fapt, pare o invitatie la asemenea abuzuri.

Cine poate opri aceasta nebunie? Doar Parlamentul o poate face.

Haineala = Daniel Morar = Emil Boc ?

De ce oare nu mira pe nimeni pozitia de aplecat (cocosat) pe care acesti indivizi o au in vata lui Basescu ! Practic au devenit carpele cu care Basescu se sterge pe maini !

 

Ce cunostinte are Morar in materie de drept ? :)))

Si, cu toate acestea, in mod ilegal, CSM a decis sa-i dea lui Daniel Morar inca un mandat de sase luni.

Este extrem de grav. Avem o noua dovada a modului aiuristic in care functioneaza aceasta institutie, care ar trebui sa fie creierul, inima si garantul unei justitii independente. Problema care se pune acum este cine poate repara greseala. Cine ii poate cere socoteala CSM-ului? Conform Constitutiei si regulilor democratice, doar Parlamentul.

Si, uluitor, aproape simultan cu ilegalitatea savarsita de CSM, presedintele Traian Basescu ia si el doua decizii care ii pot fi fatale. Prima, prin care numeste un procuror – care nici in aceasta calitate nu a dovedit cine stie ce profesionalism – judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Ce cunostinte are Morar in materie de drept constitutional? Ne spune ceva, in acest sens, fisa lui profesionala? Absolut nimic. Si daca habar n-are de drept constitutional, ce Dumnezeu cauta el acolo? Dar si mai grava este cea de-a doua decizie luata de Basescu. Si anume sa-i ceara, desi l-a numit la Curtea Constitutionala, calitate in care beneficiaza de 9 ani de imunitate, sa ramana cateva luni in post ca procuror general. Perioada in care poate comite oricate infractiuni de abuz in serviciu, fara ca legea sa-l mai poata pedepsi. De fapt, pare o invitatie la asemenea abuzuri.

Cine poate opri aceasta nebunie? Doar Parlamentul o poate face.

Incompatibilitatea lui Morar-Basescu :)))

Daniel Morar ocupa simultan trei functii: procuror, prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei si judecator la CCR. Morar isi va prelua functia de la Curte in 9 iunie 2013, dar numirea sa ca judecator a fost facuta din 25 martie. Daniel Morar a fost pus la CCR tocmai de cel pe care l-a protejat ani la rand invocand in mod fals imunitatea prezidentiala. Conflictul de interese Morar – Basescu se vede de la o posta. Legea: Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor