Daniel Morar: Magistratii au atata independenta cata vor sa-si asume

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 22:04
4017 citiri
Daniel Morar: Magistratii au atata independenta cata vor sa-si asume
Foto: B1TV

Daniel Morar, fost procuror sef al DNA in prezent judecator la Curtea Constitutionala, este de parere ca actualul cadru legislativ le permite magistratilor sa fie independenti, acest lucru depinzand numai de ei.

"Statutul magistratilor este cat se poate de clar si le asigura acestora toata independenta de care au nevoie pentru a realiza actul de justitie corect si in afara oricaror presiuni. Salarizarea este, de asemenea, una corespunzatoare si care ar trebui sa ii fereasca pe magistrati de orice tentatie.

Prin urmare, magistratii au atata independenta cata vor sa-si asume. Daca nu se considera independenti, aceasta este doar din vina lor si nu a altora. Nu pot da vina pe legi pentru ca legile, in aceasta privinta, sunt bune. In acest moment, independenta magistratilor este doar o chestiune de atitudine si depinde exclusiv de ei", a declarata Daniel Morar intr-un interviu acordat pentru Revista Romana de Drept al Afacerilor..

Fostul sef al DNA a povestit cum a reusit sa transforme fostul PNA, actualul DNA, "dintr-o institutie ineficienta si in care cetatenii nu aveau incredere, intr-una eficienta si credibila"

"Asteptarile erau ale tuturor: opinia publica, societatea civila, mass-media, ministrul de justitie (care m-a propus), Presedintele Romaniei (care m-a numit), Comisia Europeana (care monitorizeaza Romania la capitolul justitie si anticoruptie).

Dupa evaluarea institutiei si a activitatii acesteia, am luat masurile pe care le-am considerat necesare la acel moment. Procedura pe care am urmat-o si ratiunile pe care mi-am bazat deciziile necesita mai mult timp si spatiu pentru a fi redate si, de aceea, le rezum. Mai intai am concediat, revocat toti procurorii ineficienti din P.N.A. si am demarat procedurile de numire a altor procurori in cadrul institutiei, numiri care s-au si realizat apoi periodic. Am reusit astfel sa avem in institutie un numar optim de procurori eficienti si cu pasiune pentru aceasta munca.

Apoi, am inventariat stocul de dosare cu solutii de netrimitere in judecata si am infirmat acele solutii pe care le-am apreciat nefundamentate si ilegale, repunandu-le astfel pe rolul procurorilor.

De asemenea, le-am cerut procurorilor si ofiterilor de politie judiciara o atitudine pro-activa in depistarea si investigarea faptelor de mare coruptie, in contextul in care i-am asigurat de sprijinul conducerii D.N.A. in activitatea lor, precum si de faptul ca se bucura de o independenta totala in instrumentarea dosarelor, indiferent de cine este persoana cercetata", a declarat el.

Daniel Morar a vorbit si despre rezultatele DNA-ului sub conducerea sa.

"Munca pe care echipa mea si eu am inceput-o in anul 2005 isi gaseste finalizarea in 2010, 2011, 2012, 2013, 2014... Important este ca, la finalizarea mandatului meu, in 2012, am lasat in urma o institutie eficienta si credibila,perceputa ca atare.

Hotararile definitive de condamnare, pronuntate de judecatori, valideaza munca de buna calitate a echipei din cadrul D.N.A. De asemenea, am ferit institutia de orice fel de intruziune ori influenta a oamenilor politici, a oamenilor de afaceri influenti ori a serviciilor de informatii", a mai declarat acesta.

#Daniel Morar independenta magistrati, #Daniel Morar rezultate DNA , #DNA