Daniel Morar: Pivniceru nu m-ar fi fost propus niciodata procuror general

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:30
5064 citiri
Daniel Morar: Pivniceru nu m-ar fi fost propus niciodata procuror general
Foto: Arhiva

Fostul sef al DNA, Daniel Morar, a declarat, miercuri seara, ca a fost dorinta lui de a nu se inscrie in cursa pentru functia de procuror general, mentionand ca, in opinia sa, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, nu l-ar fi propus niciodata pentru conducerea Parchetului General.

"Nu, nu m-a tinut la distanta (Pivniceru - n. red.) A fost optiunea mea de a nu ma inscrie. Eu nu cred, eu stiu ca nu as fi fost propus niciodata de doamna Pivniceru. Pentru ca dansa a avut de-a lungul anilor anumite pozitii fata de activitatea DNA-ului, fata de mine personal, aprecieri pe care putea sa nu le faca, mai ales ca era magistrat, si le-a facut in conditiile in care nu stia exact ce se intampla acolo", a afirmat Morar, miercuri seara, invitat la televiziunea publica.

"Apoi vad ca cei care asigura acum coalitia la guvernare si care o sustin pe doamna Pivniceru in postura aceea de sef al Ministerului Justitiei lanseaza atacuri frecvente asupra institutiei DNA si asupra mea personal. Ce asteptari sa am de la aceasta institutie? Imi evaluez foarte bine sansele cand ma lansez intr-o provocare", a completat fostul sef al DNA.

Daniel Morar se lauda cu ponderea condamnarilor: 4.700 in sase ani

Acesta a reiterat ca, dupa parerea sa, procedura de selectie a candidatilor initiata de Mona Pivniceru nu este transparenta in faza a doua - sustinerea proiectului de management - si nu sunt clare criteriile dupa care un candidat este evaluat.

"Cred ca niciodata un procuror care va ocupa functia de procuror sef DNA sau procuror general nu va scapa de eticheta - aceea de a fi omul cuiva. Vrand, nevrand, la acest nivel, instrumentand dosare cu oameni politici, va aparea si aceasta eticheta. Important este ce faci, rezultatele, si nu etichetele care se pun", a adaugat Morar.

"Multe stenograme au ajuns in spatiul public cu acordul legal al judecatorilor"

In alta ordine de idei, fostul sef al DNA a vorbit si despre stenogramele din dosarele DNA, care au ajuns, nu de putine ori, in presa. Morar a subliniat insa ca publicarea acestora s-a facut legal, cu acordul judecatorilor.

"Instantele, in baza unui cod de comunicare elaborat de CSM, au furnizat de-a lungul timpului aceste probe, inclusiv copii ale proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice jurnalistilor, le-au asigurat accesul la dosar. Despre acest lucru nu vorbeste nimeni sau spune 'acolo e normal'. De ce e normal acolo si aici nu? Sunt mijloace de proba intr-un dosar.

Daca apreciem ca e normal sa mearga de la instanta, poate ca e normal sa mearga si de la procuror. Dar ideea este ca de multe ori aceste interceptari s-au dus in spatiul public ca urmare a unei vize legale date de un magistrat", a explicat Daniel Morar.

El a mai spus ca aparitia stenogramelor in presa intervine in alte momente procesuale, cand dosarele pleaca la o alta institutie: fie la instanta, fie la Parlament, fie la alta institutie publica.

Daniel Morar prezinta rezultatele activitatii DNA in cei 6 ani de mandat

"Daca ne uitam bine in toate situatiile (in care stenogramele au ajuns la presa - n.red.), dosarele respective au iesit din institutie. Asta nu inseamna o deculpabilizare clara a celor care lucreaza in DNA. Acolo lucreaza aproximativ 600 de oameni, nu am cum sa-i cunosc pe toti, presupun si stiu ca majoritatea dintre ei sunt oameni onesti, dar nu avem un Big Brother acolo ca sa vada ce face fiecare", a mai declarat Morar.

In incheiere, fostul sef al DNA a atras atentia ca "aproape toate dosarele in care a fost asa ceva (stenograme care au ajuns in presa - n.red.) s-au finalizat cu condamnari".

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Morar Pivniceru candidatura procuror general, #Daniel Morar Pivniceru DNA, #Morar stenograme DNA , #DNA