Pohta ce-a pohtit clasa politica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 12:11
4467 citiri
Pohta ce-a pohtit clasa politica (Opinii)
Foto: Cotidianul

Daniel Morar nu mai este magistrat. CSM a luat act de demisia din magistratura a fostului procuror sef al DNA, care urmeaza ca in cateva zile sa devina judecator al CCR.

Ce si-ar putea dori mai mult?, veti intreba poate. Leafa mare, viata dulce, pensie asigurata? Sinecura perfecta. Si totusi nu cred ca dl. Morar este fericit. In pofida faptului ca a fost persoana pe care politicienii, indiferent de culoarea politica, au detestat-o cel mai tare de la instalarea in functie, nu cred ca dl. Morar se simte usurat.

Felul in care a fost scos pe tusa, ca ofranda pe altarul coabitarii si, la un moment dat, chiar ca pericol la ordinea constitutionala, a reprezentat finalul amar si derizoriu al unei cariere remarcabile in fruntea institutiei devenita cosmarul coruptilor din Romania.

Evacuarea lui Daniel Morar, fie ea si intr-o pozitie onorabila, aparent mai inalta, reprezinta un semn prost pentru lupta anticoruptie din Romania. Sigur ca anticoruptia nu sta, teoretic, intr-un om, dar e la fel de sigur ca fara intransigenta si inflexibilitatea lui Daniel Morar nu am fi avut astazi o serie poate nu impresionanta, dar nici neglijabila de politiceni trimisi in fata Justitiei, unii deja condamnati.

Nu cred ca atunci cand Daniel Morar a fost numit pentru prima oara in fruntea DNA isi imagina cineva ca Adrian Nastase va ajunge in puscarie, nu cred ca isi imagina cineva ca principalul partid de guvernamant poate sa piarda primari importanti.

Sigur ca procurorii DNA nu au ajuns la toti politicienii corupti, nici nu se putea la cat de multi infractori populeaza politica romaneasca. Dar semnalul de determinare dinspre DNA a fost foarte puternic si inspaimantator.

Este motivul pentru care Daniel Morar trebuia eliminat. O eliminare devenita obiectiv principal al celei mai mari parti a clasei politice. Iar cand Traian Basescu a renuntat si el sa mai apere ultima baricada, ea a cazut.

Multi vor spune din nou ca sunt o Cassandra, ca ma grabesc sa vestesc apocalipsa tocmai cand familia si afacerea unuia dintre puternicii actualei Puteri primeste o lovitura grea cu ecou de catuse.

Ancheta de la Intact este departe de a fi o mostra de independenta politica. Nu spun ca este o comanda politica, dar prabusirea lui Dan Voiculescu nu-i deranjeaza pe niciunul dintre coabitanti. Dimpotriva, si Traian Basescu, si Victor Ponta abia asteapta sa scape de varanul expirat. Asadar, nu avea nimeni niciun motiv sa se opuna anchetarii sale.

Dar atunci cand vor exista motive de opozitie? Dar atunci cand in vizorul DNA va fi un puternic al PSD? Sa vedem ce se va intampla, de exemplu, cu dosarul Dragnea, ca despre plagiatul lui Victor Pona ne-am lamurit.

Daca actuala Putere cu toate componentele ei coabitante ar fi avut o autentica vointa anticoruptie, Daniel Morar ar fi fost acum procuror general. Sigur ca nimeni nu e de neinlocuit, probabil ca in toata Romania se gaseste si un al doilea Daniel Morar. Dar nu e vremea pentru experimente.

Reforma Justitiei nu a ajuns la faza ireversibila, mentalitatile nu favorizeaza anticoruptia, suntem inca prea aproape de vremurile cand procurorii nu indrazneau nici sa treaca pe acelasi trotuar cu puternicii zilei.

Intr-o astfel de situatie, nu experimentezi. Daca vrei sa impingi lucrurile mai departe in aceeasi directie, mergi cu oameni verificati. Dar daca nu vrei?

#Daniel Morar DNA CCR, #coabitare anticoruptie procurori , #DNA