Agentia Nationala de Integritate (ANI) precizeaza ca exercitarea de catre Daniel Morar a functiei de prim adjunct al procurorului general al Romaniei pana la data depunerii juramantului de judecator al Curtii Constitutionale nu este de natura sa genereze o stare de incompatibilitate.
ANI arata ca, prin decretul nr. 326 din 25 martie 2013, se dispune numirea lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala, incepand cu data de 9 iunie 2013, pentru un mandat de noua ani.
Potrivit ANI, art. 62 din Legea nr. 47/1992 republicata privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevede faptul ca, in cazul in care candidatul ocupa o functie incompatibila cu aceea de judecator al Curtii Constitutionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie sa cuprinda angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea functie sau din partidul politic al carui membru este.
De asemenea, art. 63 din acelasi act normativ prevede faptul ca: "(1) Judecatorii Curtii Constitutionale vor depune, in fata Presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, urmatorul juramant: 'Jur sa respect si sa apar Constitutia, indeplinindu-mi cu buna-credinta si fara partinire obligatiile de judecator al Curtii Constitutionale. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!'; (2) Juramantul se depune individual. Judecatorii Curtii isi vor exercita functia de la data depunerii juramantului".
Regimul incompatibilitatilor incident in speta este cel reglementat de legea aplicabila institutiei publice in care persoana isi desfasoara activitatea.
De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 33 alin (15) din Legea nr. 303/2004 republicata privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior.
"Din interpretarea sistematica a textelor de lege, rezulta urmatoarele: Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general al Romaniei, va exercita efectiv functia de judecator la Curtea Constitutionala numai dupa depunerea juramantului individual.
Pe cale de consecinta, existenta unor potentiale stari de incompatibilitate, din perspectiva Legii nr. 47/1992, poate interveni numai de la acea data. Dat fiind faptul ca la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala persoana care avea functia de judecator sau procuror are posibilitatea sa isi reia activitatea anterioara numirii, rezulta faptul ca si pana la data exercitarii efective a functiei de judecator la Curtea Constitutionala, persoana in cauza poate desfasura activitatea de procuror sau judecator, fara sa fie in stare de incompatibilitate", precizeaza ANI.
Pe 13 martie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie.
Decizia lui Traian Basescu vine ca urmare a faptului ca, in luna iunie, expira mandatul a trei judecatori de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnata de Camera Deputatilor, Acsinte Gaspar, care a fost numit de Presedintie, si Ion Predescu, din partea Senatului.
Astfel, seful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirarii mandatului lui Acsinte Gaspar.
Incepand cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioada de sase luni interimatul Ministerului Public, iar pe data de 25 martie, Sectia de procurori a CSM a prelungit cu sase luni detasarea lui Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.