Daniel Morar: CSM este acum unul incolonat, extrem de comod pentru puterea politica

Marti, 05 Martie 2013, ora 15:07
3484 citiri
Daniel Morar: CSM este acum unul incolonat, extrem de comod pentru puterea politica
Foto: Arhiva

Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, crede ca actualul CSM nu mai este unul reformist, ci unul "incolonat" si "extrem de comod pentru puterea politica". In plus, acesta precizeaza ca ministrul Pivniceru nu a declansat inca noua procedura de selectie a procurorilor generali.

Intr-un amplu interviu acordat pentru Revista 22, Daniel Morar a vorbit despre revocarea din CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, despre mandatul de presedinte al judecatorului Horatius Dumbrava, dar si despre campaniile mediatice duse impotriva unor magistrati.

"Imi este foarte clar ca revocarea celor doi judecatori a fost determinata- ca vor sa recunoasca sau nu asociatiile profesionale si adunarile generale ale instantelor - de faptul ca acestia au indraznit sa voteze cu un procuror in functia suprema in CSM, si nu cu un judecator. (...)

Interpretarile juridice au fost doua, asa cum sta bine unui corp de juristi. S-a spus ca revocarea o dispune in fapt adunarea generala a judecatorilor, iar plenul CSM nu are decat sa ia act de aceasta hotarare, neputand sa dispuna o alta solutie. A mai fost o alta interpretare, pe care o am si eu, in sensul ca plenul CSM nu ia act de hotararile adunarilor generale, ci dispune cu privire la revocare. Daca dispune, poate sa dispuna atat revocarea, cat si respingerea cererii de revocare", a explicat Daniel Morar.

Acesta a mai afirmat ca magistratii care au sustinut ca nu e nevoie de motivare pentru revocarea unui membru CSM "au un mare deficit de cultura democratica, ca sa nu vorbim de cultura juridica".

"E un avertisment foarte dur dat de colectivele de judecatori membrilor alesi ai CSM, care spune simplu: nu faceti ce vrem noi, o sa va revocam pentru ca asa vrem noi. E trist ca plenul CSM a achiesat la acest punct de vedere. Exceptand 2 oameni, care s-au straduit sa intrebe care sunt motivele, toti ceilalti au tacut si ati vazut ca 14 intr-un caz, 11 in celalalt au votat revocarea, fara sa li se prezinte un motiv. E un avertisment cat se poate de dur, e o lectie: nu faceti cum spunem noi, va revocam!", a adaugat acesta.

Totodata, Daniel Morar afirma ca CSM s-a pozitionat vara trecuta "extrem de corect".

"Iar acest lucru s-a datorat lui Danilet, d-nei Ghica si d-nei Haineala, nicidecum celorlalti membri CSM. Toti ceilalti membri CSM au tacut in acea perioada. Mai mult, nu a reiesit anul trecut ca acesti oameni au actionat de capul lor. Daca CSM a avut o anumita pozitie publica, prin comunicate, de exemplu, se presupune ca a avut acordul majoritatii membrilor. (...)

Eu am vazut, si am vazut toti, ca activitatea CSM, atitudinea si functionarea lui in 2012 a fost apreciata de catre doua organisme internationale serioase, Comisia de la Venetia si Comisia Europeana. Din pacate pentru CSM, este singura data cand e apreciata pozitiv in rapoartele de tara si, dupa cum vad ca merg lucrurile, cred ca e si ultima data. Adica ne intoarcem la vremurile din 2005", a mai afirmat Daniel Morar, adaugand ca "nu e ireversibil ce s-a intamplat in anticoruptie" si "se poate pierde tot ce s-a castigat in acesti ani".

Ma ingrozesc la gandul ca as putea fi judecat de presedintele judecatoriei Rm.Valcea

Daniel Morar a facut referire si la un episod inregistrat in timpul sedintei CSM in care au fost revocati Ghica si Morar.

"Am vazut marti in fata CSM atitudini care nu fac cinste unor magistrati. L-am vazut pe acest domn presedinte al Judecatoriei Rm. Valcea care, dupa ce d-l judecator Danilet si-a prezentat apararile in procedura de revocare si le-a impartit in forma scrisa, s-a ridicat teatral in picioare si a rupt demonstrativ in fata CSM apararile unui om care nu facea altceva decat sa justifice de ce nu poate fi revocat. Asta e o atitudine de sindicalist temperamental, nicidecum de judecator care conduce o instanta!

Asa face in instanta, cand ii prezinta partile apararile? Rupe motivele de apel, de recurs, rupe actiunile? Ma ingrozesc la gandul ca as putea fi judecat, eu sau altcineva, de acest om", a declarat Daniel Morar.

In opinia sa, "nu se poate vorbi de un CSM reformist ca urmare a votului de marti. Nu faptul ca nu mai sunt Danilet sau Ghica. Modul cum s-a votat masiv pentru o revocare fara motive arata ca nu poate fi un CSM reformist. E un CSM incolonat".

Daniel Morar a criticat, in context, mandatul fostului presedinte CSM Horatius Dumbrava. "O presedintie absolut mediocra, un om care n-a rezolvat absolut nimic in 2011. Un om care a ratat total mandatul, lucru pe care i l-am spus in doua randuri. N-a facut lucruri pe care putea sa le faca.

Si acum vedem un membru al CSM frustrat, care a pornit razboiul cu colegii lui din CSM, determinat de faptul ca anul trecut a pierdut alegerile in fata d-nei Ghica, iar anul acesta in fata d-nei Haineala", a comentat acesta.

Intrebat care este miza scandalului din CSM, Daniel Morar a raspuns: "un CSM extrem de comod pentru puterea politica".

Ministrul Pivniceru nu a declansat niciun proces de numire a procurorilor sefi

De asemenea, intrebat daca apreciaza ca noua procedura de selectie a procurorului general si a procurorului sef al DNA este mai transparenta, Daniel Morar a raspuns: "N-am de ce sa-mi dau cu parerea pentru ca n-a declansat niciun proces. Dansa trebuie sa declanseze un proces, sa spuna: in perioada cutare si cutare sunt inscrierile, astea sunt cerintele, in perioada cutare sunt interviurile, apoi facem propunerile la CSM s.a.m.d. Nu e declansat acest proces. A fost o etapa, sa-i spunem prealabila, in care ministrul Justitiei a cerut unor sefi de parchete sa recomande oameni pentru cele 3 pozitii".

Daniel Morar a spus ca nu stie daca presedintele a incercat sa il impuna ca procuror general, in schimb a auzit de la televizor cum Mona Pivniceru si Victor Ponta sunt de parere ca va fi numit oricine altcineva, nu el.

Intrebat daca intentioneaza sa candideze, acesta a raspuns: "Se vrea, se declara ca e o procedura egala, transparenta pentru toata lumea. Pai, daca e asa, inseamna ca nu excluzi pe nimeni de la posibilitatea de a castiga aceasta pozitie. Or, din moment ce oameni politici la nivelul de varf, al primului ministru si al ministrului Justitiei, ne spun ca Morar in niciun caz, aveti un raspuns. Eu decizia am s-o iau matur, nu pe niste discutii la televizor", adaugand ca inca nu a luat o decizie finala, cata vreme "nu e deschisa nicio procedura".

Am fost supus presiunilor de 7 ani. I-am ignorat. Am posturi tv scoase din grila

In ceea ce priveste campaniile media duse impotriva unor magistrati mentionate in raportul MCV, Daniel Morar spune ca aceasta mentiune trebuie luata intr-o "nota corecta".

"Mentiunea din MCV a fost referitoare la presiunile pe care anumite grupuri media le fac asupra magistratilor, adica asupra sistemului judiciar. Orice pericol care atenteaza la o justitie corecta, libera si independenta, nesupusa unor presiuni trebuie consemnat ca atare. Daca expertii Comisiei Europene si apoi Comisia Europeana au apreciat ca amenintarile exercitate de trusturi media asupra magistratilor reprezinta lucruri de nedorit si a cerut reglementari, inseamna ca trebuie sa facem acest lucru(...)

Nu li se spune nicaieri ce sa scrie si ce sa faca, li se spune sa nu timoreze, sa nu ameninte, sa nu insulte si sa nu puna sub presiune magistratii, atunci cand ei au de judecat cauze grele(...) Nu e nicidecum o cenzura a presei, se spune: nu presati breasla judecatoreasca.

Pe de alta parte, in ce-i priveste pe judecatorii si pe procurorii supusi presiunilor, solutia e una individuala. Am fost supus presiunilor de 7 ani de cand sunt aici. Ai doua solutii: fie sa ignori si sa te uiti la sport, la filme sau la muzica, sa nu te uiti la ei, fie sa-i dai in judecata si sa le ceri foarte multi bani", a declarat acesta.

Intrebat ce a facut el personal in asemenea situatii, Daniel Morar a replicat: "Eu ii ignor, i-am ignorat".

"Am posturi care nu exista in grila mea si nu inteleg sa ma uit la televizor sa vad oameni care ma injura, ma insulta, care imi insulta familia. Ii ignor. Asta e o solutie pentru sanatatea ta mintala si pentru a te pastra puternic si sanatos, sa faci mai departe ce ai de facut. Depinde de om. Pe mine ma lasa rece toate aceste campanii mediatice. Dar nu e o solutie. Pentru ca eu nu ma uit la televizor, dar se uita vecinii mei, rudele mele, cunoscutii mei si, cum discutam, 97% dintre oameni isi iau informatiile generale de la televizor, ceea ce e cam trist".

Sunt oameni care considera Parchetul General un sanatoriu

Intrebat ce masuri ar lua daca ar primi un mandat de procuror general, Daniel Morar a raspuns: "Eu i-as pune in primul rand sa lucreze. I-as activa pe cei care sunt total inactivi si care considera Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucreaza sau care lucreaza la minima rezistenta".

"Au dosare, dar nu le fac. Sunt destul de multi. La sectia de urmarire penala... Dar sunt si in alta parte. Sunt la sectia de resurse umane unii care toata ziua sunt plecati, ii caut si nu-i gasesc, mi se spune ca sunt colo, colo. Dar eu sunt interimar. Eu i-as pune la lucru si as avea instrumentul, le-as da calificativul de 'insuficient', daca ei sunt de insuficient, si nu le-as da pe prietenie calificativul 'foarte bine'. De fapt, asta e problema intregului sistem judiciar.

Nu va ganditi ca, daca 99,99% dintre procurorii si judecatorii din Romania au 'foarte bine', cat de performant e acest sistem? E ridicol pentru cineva care priveste din afara, nu?(...)

Stiu ca avem procurori harnici si procurori lenesi, avem procurori curajosi si procurori fricosi, avem procurori destepti si procurori mai putin destepti. Dar daca nivelul de inteligenta nu i-l poti ridica, poti sa-l determini sa munceasca, atunci cand e lenes", a mai afirmat Daniel Morar.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Daniel Morar revocare Danilet, #Daniel Morar CSM politic, #Daniel Morar candidatura procuror general , #procuror