Morar: Situatia de la CSM, pornita de la nemultumirea unor judecatori care au pierdut alegerile

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:40
3126 citiri
Morar: Situatia de la CSM, pornita de la nemultumirea unor judecatori care au pierdut alegerile
Foto: Cotidianul

Daniel Morar, prim-procuror general interimar, a declarat ca toata "galagia" alegerilor privind conducerea Consiliului Superior al Magistraturii este pornita de la anumite nemultumiri si frustrari ale unor judecatori care au pierdut alegerile, iar functia de sef CSM a fost castigata de un procuror.

"Doamna Haineala (Oana Haineala - n.red.) este presedintele ales al CSM cu precizarea ca postul de vicepresedinte nu este ocupat. Ei au posibilitatea, judecatorii, pentru ca obligatoriu vicepresedintele trebuie sa fie din cadrul Sectiei de judecatori, sa-si desemneze un presedinte de sedinta", a spus Daniel Morar, intr-o emisiune la Digi 24.

Daniel Morar - care detine interimatul la conducerea Ministerului Public, in urma incheierii mandatelor procurorului geneal al Romaniei, Codruta Kovesi - a sustinut ca situatia generata in sistemul judiciar a pornit de la rezultatul alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM, "de la nemultumirea unor colegi din CSM, a unor magistrati judecatori, vis-a-vis de faptul ca functia de presedinte a fost castigata prin vot de catre un procuror".

"S-a pus apoi in discutie legitimitatea acestui procuror in fruntea CSM si de aici pana la contestarea statutului unei intregi categorii profesionale, ma refer la procuror, nu a fost decat un pas. Si mai departe vedeti toata aceasta galagie, tot acest zgomot generat de inceperea procedurilor de revocare din functiile de membru al CSM initiate de adunarile generale a unor instante judecatoresti", a afirmat Morar.

El a aratat ca Legea fundamentala defineste atat procurorii, cat si judecatorii, ca fiind magistrati.

Intrebat daca sunt si alte mize privind conducerea CSM, inclusiv politice, Morar a sustinut ca, in perceptia sa, sunt "anumite nemultumiri si frustrari ale unora dintre colegii judecatori care au pierdut alegerile".

"Daca ne uitam in 2012, acei membri ai CSM-ului care au fost denumiti ca reformisti in CSM si care au venit in acest organism din 2010 au pierdut alegerile cu candidatul lor in favoarea doamnei judecator Ghica, care a fost aleasa presedinte in 2012. A fost o competitie. In acest an, ei au pierdut alegerile in favoarea doamnei procuror Oana Haineala.

E in regula, eu un vot democratic, e un vot care trebuie respectat. Aceste nemultumiri trebuie rezolvate altcumva si nicidecum punand sub semnul intrebarii legitimitatea prezentei unui procuror in fruntea CSM-ului sau cu atat mai mult mergand mai departe lucru care a revoltat procurorii sa pui sub semnul intrebarii statutul acestora", a declarat, la Digi 24, Daniel Morar.

Oana Haineala (CSM): E o presiune mediatica fantastica. Nu stiu daca ne aflam in razboi

Intrebat daca rocada intre fosta presedinta a Consiliului, Alina Ghica, si vicepresedinta Oana Schmidt Haineala a fost cea care a deranjat, Daniel Morar a spus ca "n-a fost nicio rocada, a existat o intentie".

"Pana in acest moment este doar doamna Haineala aleasa pentru acest post, doamna Ghica nu a fost aleasa, a fost respinsa, si-a depus candidatura. Si-a mai depus candidatura si domnul judecator Danilet. Una este intentia de a face rocada si alta de a si reusi. Cel putin pana acum nu a reusit.

Eu ce spun ca in perceptia mea supararile acestor judecatori au determinat toate aceste discutii. Dincolo de asta ar trebui sa vedem in aritmetica votului cum s-au petrecut lucrurile. Eu n-am de unde sa stiu cum au votat oamenii decat vad care este aritmetica votului", a sustinut Morar.

Surse din magistratura sustin ca votul a fost negociat astfel incat sa iasa tandemul Haineala-Ghica. Cei care s-au exprimat pentru ca procuroarea Schmidt Haineala sa fie seful CSM au fost colegii sai procurori, restul fiind persoane carora li s-a promis mentinerea in functii sau sunt santajabili, au afirmat sursele citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Morar judecatori CSM, #Daniel Morar judecatori CSM, #Daniel Morar procuror general interimar , #procuror
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Și-a băgat Felix coada acolo, adică pe tavarașa Mona. Agheazmă
Poza fomofo
fomofo
rank 5