Sa demisioneze Morar? Ce spun Puterea si Opozitia

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 19:03
4871 citiri
Sa demisioneze Morar? Ce spun Puterea si Opozitia

Demisia lui Daniel Morar din functia de procuror a fost ceruta de mai multi reprezentanti ai USL, dupa numirea acestuia ca judecator la Curtea Constitutionala, insa exista si voci care spun ca acesta nu e in conflict de interese.

Prima care a ridicat aceasta problema a fost europarlamentarul PNL Norica Nicolai, care a spus, la Realitatea TV, ca legea 47/1992 nu ii permite lui Morar sa fie si procuror si persoana numita la CCR.

"Din Romania, situatia dlui Morar se vede in conformitate cu legea care reglementeaza statutul judecatorilor CCR -legea 47/ 1992. E o lege republicata in 2010. La articolul 62, se prevede ca la data numirii in functia de judecator CCR, persoana nu poate sa exercite decat o functie de natura didactica. Inainte de numire, persoana trebuie sa dea o declaratie de acceptare prin care sa renunte la calitatea de membru de partid si la celelalte functii prevazute de lege a fi incompatibile.

Legiuitorul face o distinctie foarte clara intre data numirii si data exercitarii functiei. Dna Pivniceru, care a fost validata azi in plen ca membru al CCR, maine la data publicarii in MOF devine incompatibila si trebuie sa-si dea demisia. In aceeasi situatie este si dl Morar", a sustinut liberala.

Senatorul PDL Alin Tise a replicat, pentru Ziare.com, ca USL incearca astfel sa-si asigure controlul tuturor institutiilor si a amintit ca Valer Dorneanu, un alt judecator numit la CCR, e membru de partid si adjunct al Avocatului Poporului si nimeni nu i-a cerut demisia.

"Nu a inceput mandatul la Curtea Constitutionala. USL s-a transformat in partid-stat. Daca s-ar putea, ar transforma toate institutiile statului in institutii de partid. Atat timp cat mandatul nu incepe, conform legii, inca, ci de la acea data, de la acea data putem vorbi de conflict de interese. Sigur ca dupa regulile USL toata lumea ar trebui sa se inregimenteze in partid.

Daca s-ar inregimenta in partidul USL, pentru ca sunt un partid, n-ar fi nimeni incompatibil. Cred ca asta isi doresc cei de la USL, sa transforme in totalitate tara intr-o anexa a partidului lor.

Doar cand incepe mandatul putem vorbi de o incompatibilitate si atunci are nevoie de 15 zile pentru a demisiona, asa zice legea. Probabil ca daca era membru de partid, cum e domnul Dorneanu (alt judecator numit la CCR-n.red), nu ar fi avut o problema. Ei au o problema politica, nu au o problema de lege. Problema politica pentru ei e sa puna sub control toate institutiile statului.

E foarte periculos, pentru ca in paralel lucreaza la destructurarea Opozitiei, bucata cu bucata, prin racolarile de parlamentari. Ei incearca, pe de o parte, sa destructureze Opozitia, pe de alta sa controleze institutiile statului, asta e planul USL", ne-a declarat Tise.

De aceeasi parere cu el s-a aflat si un senator USL, Serban Nicolae de la PSD, care a spus, tot la Realitatea, ca Morar nu e in incompatibilitate, intrucat si alti judecatori numiti de-a lungul timpului la CCR, precum Acisnte Gaspar, Ion Predescu, Zoltan Puscas, s-au aflat in aceeasi situatie cu Morar.

Un alt reprezentant al USL, deputatul Florin Iordache, vede o incompatibilitate, insa nu se refera la lege, ci la faptul ca Morar se poate trezi in situatia in care documente emise de el sunt contestate la CCR si, odata ajuns acolo, tot el le judeca.

"Ganditi-va ca in perioada cand va fi procuror la DNA, va semna o serie de documente care pot fi atacate in perioada urmatoare la Curtea Constitutionala. Intrebarea e - din moment ce le semneaza in perioada cand e procuror-sef si apoi e judecator, nu vi se pare ca e un conflict de interese? In momentul in care se duce si judeca, pentru ca nu se judeca imediat, nu credeti ca e un conflict de interese cand dumnealui va veni si va judeca propriile acte?

Teoretic, nici Mona Pivniceru n-ar avea o incompatibilitate, dar atat timp cat in calitate de ministru semneaza acte care apoi vor fi judecate la Curtea Constitutionala nu e o incompatibilitate? Atat timp cat Mona Pivniceru face un pas in spate si isi da demisia si ramane numai la catedra pana depune juramantul, mi s-ar parea normal si Daniel Morar sa urmeze acelasi exemplu.

E prea mult, in Romania nu mai exista alt procuror decat Daniel Morar? Din punctul meu de vedere, clar ar trebui sa demisioneze, pentru ca in perioada asta, pana pe 8 iunie, va semna acte care pot fi atacate la Curte si cand va ajunge acolo nu va putea fi impartial", a spus Iordache.

Ce spune legea 47/1992, actualizata in 2010:

Art. 62

Numirea judecatorilor, in conditiile prezentei legi, se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat in scris, al candidatului. In cazul in care candidatul ocupa o functie incompatibila cu aceea de judecator al Curtii Constitutionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie sa cuprinda angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea functie sau din partidul politic al carui membru este.

Daniel Morar a fost numit judecator la CCR de presedintele Traian Basescu, mandatul sau urmand sa inceapa din 9 iunie. Odata cu el isi vor incepe mandatele si Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, numiti de Parlament.

Din aceasta cauza, Pivniceru a demisionat din functia de ministru al Justitiei, portofoliu preluat interimar de premierul Victor Ponta.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Daniel Morar CCR demisie, #Daniel Morar demisie incompatibil , #procuror