Înțelegerile de tip mafiot din biroul lui Daniel Tudorache. Afacerist: „Am fost prezentat domnului primar, i s-a spus că mă voi ocupa și voi achita”

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 21:30
9677 citiri
Înțelegerile de tip mafiot din biroul lui Daniel Tudorache. Afacerist: „Am fost prezentat domnului primar, i s-a spus că mă voi ocupa și voi achita”
Daniel Tudorache este trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani. FOTO / Ionuț Mureșan

Afaceristul Bogdan Șovar – patronul firmei Tiger Security – a relatat miercuri, 8 martie, cum a plătit bani unui apropiat al lui Daniel Tudorache pentru a fi „dus de mână” în biroul fostului edil al Sectorului 1 și cum a fost prezentat ca fiind „de încredere”, înainte de obținerea unui contract de pază. Ion Niță - condamnat la aproape 8 ani în dosarul mitelor lui Sorin Oprescu – a fost cel care i-a spus primarului că Bogdan Șovar „se va ocupa și va achita”.

Daniel Tudorache este acuzat în acest dosar de complicitate la trafic de influență prin aceea că l-ar fi ajutat pe Bogdan Șovar, patronul Tiger Security, să obțină un contract legat de paza unor școli, afaceristul fiindu-i prezentat de Ion Niță, un apropiat al fostului edil și al soției acestuia, Adina Tudorache.

Tudorache mai este acuzat în acest dosar și de spălare de bani, pentru faptul că în perioada 2008-2018 – când a ocupat numai funcții publice – a beneficiat de sume de bani disproporționat de mari în comparație cu veniturile.

Afaceristul Bogdan Șovar a relatat la termenul de miercuri, în fața Înaltei Curți, cum decurgeau întâlnirile de tip mafiot în biroul lui Daniel Tudorache de la Primăria Sectorului 1.

Mai întâi, iată cum spune legea că este sancționată infracţiunea la care Daniel Tudorache este acuzat de procurorii DNA că ar fi fost complice:

„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani” – traficul de influență, art. 291 Cod penal.

Cât costa o întâlnire cu Tudorache, „jupânul” de la Sectorul 1

Din depoziția de martor a lui Bogdan Șovar rezultă că acesta i-a dat lui Ion Niță o dată 10.000 de lei, iar a doua oară 25.000 de lei pentru a fi dus în biroul fostului edil și prezentat lui Daniel Tudorache. Ajuns în fața edilului, Ion Niță a garantat pentru Bogdan Șovar și a spus despre acesta din urmă că „se va ocupa și va achita”.

Șmecheria pe care ar fi pus-o la cale cei implicați în acest dosar este – conform DNA – un contract de pază a unor școli în schimbul căruia prestatorul, adică Bogdan Șovar, ar fi trebuit să dea comisioane celor care l-au ajutat să-l obțină. Cum traficul de influență se consumă în momentul pretinderii sau promiterii ajutorului, Ion Niță este judecat pentru comiterea infracțiunii, iar Daniel Tudorache pentru complicitate.

Iată cum a decurs dialogul în sala de judecată:

Procuror: Care era comisionul pretins la început de Niță Ion și care era comisionul asupra căruia s-a convenit?

Șovar: Am precizat că Niță a pretins la început 20%, ulterior a modificat la 15%, într-un final ajungând la 10%. Dar sumele de bani pe care Niță le-a primit nu au ajuns la 10%, eu rămânând de fiecare dată dator cu diferența. El pretindea mai mult, eu ziceam mai puțin.

Procuror: V-a pretins Niță sume concrete de bani?

Șovar: Au fost discuții în care mi-a spus valoarea contractului. Spunea: „Ai primit suma de…, trebuia să îmi aduci un procent”. La care eu îi răspundeam: „15.000 de lei. Pe ăștia îi am”. Iar apoi suma respectivă i-o și înmânam. El a cerut acele sume, dar discuția concretă se purta în jurul procentului de 10% (n.r. – din contract).

Avocat: În toate declarațiile de la urmărirea penală declara că îi explica lui Niță că nu poate scoate din societate acele sume fără să lase urme. Iar Niță i-a spus: descurcă-te. Ce i-a spus Niță de fapt: să se descurce sau să interpună niște firme.

Judecător: Domnul Niță v-a vorbit de ambele variante, a spus să subcontractați sau să vă descurcați?

Șovar: În principal mi-a spus să mă descurc, dar au fost discuții în care apăreau modalități alternative.

Avocat: Dacă vreuna dintre promisiunile lui Ion Nița s-a discutat cu Daniel Tudorache.

Șovar: Nu.

Avocat: Dacă vreuna dintre promisiunile lui Ion Niță cu privire la Sectorul 1 s-a concretizat vreodată.

Șovar: Nu.

Avocat: Niță i-a spus martorului: „Veți presta și vă veți plăti”. La ce se referea?

Judecător: Haideți să dăm citire declarației. Ați spus: „Au fost 2 întâlniri cu Daniel Tudorache, în biroul lui. Prima întâlnire a fost să ne cunoaștem, la care domnul Niță m-a prezentat, spunând și garantând despre mine că voi presta și voi achita”.

Avocat: A făcut afirmația aceasta de față cu Daniel Tudorache?

Judecător: Păi a zis că acest dialog a avut loc de față cu inculpatul, la prima întâlnire. Inculpatul Tudorache a avut vreo reacție?

Șovar: Practic, am intrat în biroul lui Daniel Tudorache de mână cu domnul Niță, acesta prezentându-mă: „Acesta este domnule Șovar de la Tiger Security, are contractul cu DGASPC, va face în continuare ce a făcut, va presta și se va achita de obligații față de mine”. Niță garanta pentru mine că voi face treaba, că sunt un om serios, că voi achita.

Avocat: Acuzația DNA este formulată în sensul că Daniel Tudorache și Ion Niță s-ar fi înțeles. Deci percepția lui a fost că Daniel Tudorache știa cine e și știa despre Tiger Security?

Șovar: Scopul întâlnirii era ca Niță să îmi confirme mie (n.r. – că va obține contractul). Și să mă prezinte primarului, că eu altfel nu îl credeam (n.r. – pe Niță că are „trecere” la primar).

Judecător: Deci dvs. ați solicitat să vă prezinte, pentru a-l crede.

Șovar: Da. După, mi s-a confirmat că Niță e persoana de încredere a primarului, fiind fin sau naș.

Judecător: Aceasta întâlnire a contribuit în mod decisiv la hotărârea dvs. de a plăti sumele de bani respective?

Șovar: Da.

Judecător: Dacă nu erau aceste întâlniri să înțeleg că nu mai plăteați banii?

Șovar: Probabil că nu!

Avocat: Denunțul a fost anterior sau ulterior acestei întâlniri?

Șovar: La prima întâlnire știu că nu am avut tehnică (n.r. – de înregistrare). La a doua întâlnire am avut tehnică. Posibil ca prima întâlnire să fi fost înainte de denunț.

Judecător: Dar a fost anterioară sau ulterioară de denunțului?

Șovar: Nu îmi amintesc.

Avocat: A remis sume de bani lui Niță anterior primei întâlniri?

Șovar: Da. Chiar înainte de a intra în biroul primarului. Cred că i-am dat (n.r. – lui Niță) 10.000 de lei.

Procuror: V-a asigurat domnul Tudorache că va vorbi cu domnul Fleacă (n.r. – șeful DGASPC Sector 1, Dănuț Fleacă)?

Șovar: M-a asigurat că va vorbi, va analiza, va discuta acele adrese despre care știa. A menționat și despre domnul Fleacă. Întâlnirea a fost înregistrată și declarația a fost consemnată. Acum nu îmi pot aminti exact cuvânt cu cuvânt.

Procuror: Dacă a remis lui Niță Ion suma de 25.000 de lei pe 07.02.2017, după a doua întâlnire din Primărie cu primarul Daniel Tudorache.

Șovar: Da.

Procuror: Dacă la sfârșitul lui 2016 funcționarii din DGASPC Sector 1 (Fleacă și Briciu) i-au spus că Daniel Tudorache le-a transmis că în legătură cu serviciile de pază se va ocupa nașul lui.

Șovar: Da.

Avocat: Dacă Daniel Tudorache i-a confirmat vreodată personal că Niță Ion este naș sau fin al său.

Șovar: Nu, nu am avut o astfel de discuție.

Avocat: Când se aflau în Primărie, după ce i-a dat banii lui Niță, acesta din urmă a intrat înapoi la primar?

Judecător: Reformulăm: I-ați dat bani lui Niță în Primărie sau în afară?

Șovar: De obicei în afară, în mașină sau în locul în care ne-am întâlnit. Sunt consemnate toate aceste locuri. Lui Niță în contul bancar personal nu i-am dat niciodată vreo sumă. Ultima sumă am dat-o în 2017, la început.

Ce spun procurorii despre traficul de influență de la Primăria Sectorului 1

Iată acuzațiile procurorilor pentru Daniel Tudorache, potrivit comunicatului DNA din data de 2 martie 2022:

  • În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată (n.r. – Ion Niță) aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.
  • În schimbul banilor, persoana respectivă (Niță – n.r.) se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
  • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului (Ion Niță – n.r.) ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
  • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența (Niță – n.r.) ar fi fost sprijinită inculpatul Tudorache Daniel.
  • Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta (n.r. – Daniel Tudorache) i-ar fi întărit omului de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) convingerea că solicitantul comisionului (n.r. – Ion Niță) ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.
  • De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

Tudorache, prins cu diamante luate din salariul de primar

Procurorii anticorupție mai rețin că Daniel Tudorache, vreme de 11 ani în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună:

  • Depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • Achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • Acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • Achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
  • Restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;

„Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată (n.r. -Ion Niță) din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1. În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, mai arată procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Daniel Tudorache DNA, #trafic de influenta, #spalare de bani, #primaria sectorului 1, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie