Camera Deputaților decide azi dacă permite solicitarea Parchetului pentru percheziția informatică a lui Daniel Tudorache

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 07:27
2703 citiri
Camera Deputaților decide azi dacă permite solicitarea Parchetului pentru percheziția informatică a lui Daniel Tudorache
Deputatul PSD Daniel Tudorache este cercetat în legătură cu achiziţia de tablete pentru elevi şi produse necesare în timpul pandemiei FOTO Facebook / Daniel Tudorache

Camera Deputaţilor este aşteptată să se pronunţe luni, 21 noiembrie, cu privire la încuviinţarea unei percheziţii informatice într-un dosar în care este implicat fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache, în prezent deputat PSD.

Acesta din urmă este cercetat în legătură cu achiziţia de tablete pentru elevi şi produse necesare în timpul pandemiei, precum nebulizatoare de decontaminare şi termoscannere.

Conform ordinii de zi a Camerei, dezbaterea şi votul secret cu bile cu privire la cererea ministrului Justiţiei însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încuviinţare a percheziţiei privind pe Daniel Tudorache, formulată în dosarul nr.161/P/2020 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt programate de la ora 16.00.

Deputaţii ar urma să discute pe baza Raportului Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi şi a Proiectului de Hotărâre întocmit de comisie.

Comisia juridică a Camereia solicitat joi prelungirea cu două zile calendaristice a termenului de depunere a hotărârii privind încuviinţarea percheziţiei informatice cerută de către Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul deputatului PSD Daniel Tudorache. Astfel termenul este luni, 21 noiembrie. Preşedinta Comisiei juridice, deputata PSD Laura Vicol, a motivat că prelungirea termenului este impusă de numărul mare de volume transmise de către DNA şi anume 34, plus un referat şi şapte DVD-uri pe care Comisia trebuie să le analizeze.

CE PREVEDE REGULAMENTUL CAMEREI DEPUTAŢILOR

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, proiectul de hotărâre privind aprobarea cererii ministrului justiţiei se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la depunerea raportului. La dezbaterea în plen vor lua cuvântul preşedintele Comisiei care a întocmit raportul, deputatul la care se referă cererea de percheziţie şi, la cerere, câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar.

Hotărârea privind aprobarea cererii ministrului justiţiei, întocmită de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Aceasta se comunică de îndată ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

”În cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să aprobe cererea ministrului justiţiei, acestuia i se va comunica în scris acest fapt de către preşedintele Camerei iar procedura parlamentară se încheie„, se precizează în Regulament.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa în 16 noiembrie că procurorul şef al DNA Crin Bologa a iniţiat procedura necesară în vederea încuviinţării, de către Camera Deputaţilor, a unei percheziţii informatice în dosarul penal privindu-l pe Daniel Tudorache, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

”Concret, procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul şi dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a fi înaintate ministrului Justiţiei, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaţilor, în baza art. 72 din Constituţia României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, art. 222 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea percheziţiei informatice faţă de persoana menţionată care are calitatea de suspect în dosar”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, percheziţia informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activităţi este condiţionată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.

Un număr de 56 de persoane, între care Marian Vanghelie, fost consilier local în Sectorul 5, Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, şi alţi funcţionari, sunt urmărite penal de DNA în dosarul care vizează achiziţii nelegale, supraevaluate, ale unor tablete pentru elevi şi produse necesare în timpul pandemiei de COVID-19, precum nebulizatoare de decontaminare şi termoscannere. Procurorii susţin că Vanghelie ar fi constituit gruparea care a acţionat în anul 2020, pentru a influenţa derularea achiziţiilor efectuate de instituţiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Astfel, membrii grupării ar fi obţinut foloase necuvenite de peste 67 de milioane de lei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, adoptat de Camera Deputaților. Legea merge la promulgare
Proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, adoptat de Camera Deputaților. Legea merge la promulgare
Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, marţi, 20 februarie, proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante. Astfel, legea care interzice...
Ce îl califică pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO și ce șanse are la funcție. ”Nu are nimic de pierdut”
Ce îl califică pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO și ce șanse are la funcție. ”Nu are nimic de pierdut”
Numele președintelui României, Klaus Iohannis, a apărut în „discuțiile informale” din cercurile înalte ale NATO, susține jurnalista Bloomberg de la Casa Albă, Katie Jacobs, în...
#daniel tudorache, #primar PSD, #primar sectorul 1, #primar anchetat, #Camera Deputatilor , #camera deputatilor