Daniel Tudorache nu scapă de controlul judiciar în ”Dosarul diamantelor”. Ce pedeapsă a primit intermediarul mitei pentru fostul primar

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 21:11
1679 citiri
Daniel Tudorache nu scapă de controlul judiciar în ”Dosarul diamantelor”. Ce pedeapsă a primit intermediarul mitei pentru fostul primar
Daniel Tudorache FOTO Ionuț Mureșan

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a decis luni, 13 noiembrie, ca fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei Daniel Tudorache să rămână sub control judiciar pe cauţiune, fiind anulată o decizie favorabilă fostului edil luată în urmă cu aproape 2 săptămâni de magistraţii care instrumentează ”Dosarul diamantelor”.

Pe 1 noiembrie, cei trei magistraţi care îl judecă pe Daniel Tudorache pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor au dispus revocarea măsurii controlului judiciar faţă de fostul primar şi fosta soţie, Adina Constanţa Tudorache.

DNA a atacat decizia, având câştig de cauză la un complet de cinci judecători: ”Admite contestaţia formulată de Ministerul Public - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 1 noiembrie 2023, pronunţate de ICCJ - Secţia Penală, în dosarul nr. 452/1/2023. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată, şi rejudecând: Menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de inculpaţii Tudorache Daniel şi Tudorache Constanţa Adina. Definitivă„.

Acuzațiile DNA

La începutul lunii martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind plasat sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 1.000.000 euro.

În acelaşi dosar, fosta soţie a edilului este judecată pentru complicitate la spălarea banilor.

Între timp, cel care ar fi intermediat mita pentru fostul primar, Ion Niţă, a fost judecat separat şi condamnat definitiv la 9 ani şi 2 luni de închisoare pentru trafic de influenţă.

Este vorba despre ”Dosarul diamantelor”, intitulat astfel după ce în locuinţa lui Daniel Tudorache au fost găsite sute de bijuterii şi pietre preţioase cu o valoare de peste 9 milioane lei.

Conform DNA, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, Ion Niţă, persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contractul de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, Niţă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii - plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor.

”În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menţionează anchetatorii.

Ion Niţă ar fi fost sprijinit de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei, arată DNA.

De altfel, spun procurorii, din datele cauzei ar reieşi că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă.

Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie - iunie 2018, Ion Niţă ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

În schimb, Niţă se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă.

La locuinţa lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii şi pietre preţioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marţi, 27 februarie, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare. Kelemen Hunor a declarat, la Prima...
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Scena politică din România s-a îmbogățit cu foarte multe partide mici care sunt, în majoritatea cazurilor, formate în ultimii ani. Doar în 2023 s-au creat 27 de noi partide după ce lideri...
#daniel tudorache, #fost primar sector 1, #dosarul diamantelor, #control judiciar, #intermediar mita , #stiri juridice