Cu cât a scăzut numărul de pacienți cărora li s-au cerut șpăgi în spitale, urmare a majorărilor salariale din Sănătate - STUDIU

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 11:17
5775 citiri
Cu cât a scăzut numărul de pacienți cărora li s-au cerut șpăgi în spitale, urmare a majorărilor salariale din Sănătate - STUDIU
Procentul pacienților care au recunoscut că au dat șpăgi în spitale s-a înjumătățit. FOTO: Hepta

Satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale, faţă de medici sau asistenţi medicali a crescut semnificativ în perioada 2017-2023, în contextul creşterilor salariale pentru personalul medical, arată un studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Numărul pacienților care au declarat că li s-au cerut șpăgi din partea personalului medical a scăzut de la 4,1% la 1,8%.

Analiza – care arată că o creştere a salariilor din Sănătate îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale – a fost bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice.

„Studiul a fost comandat pornind având în vedere următoarea ipoteză: dacă creşterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra migraţiei profesioniştilor din sănătate atunci aceasta este direcţia de urmat pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor”, se arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Principalele rezultate ale studiului

Creșterea calităţii serviciilor medicale este demonstrată atât de creşterea semnificativă a gradului de satisfacţie a pacienţilor, cât şi de scăderea procentului pacienţilor care indică faptul că le-au fost solicitaţi bani sau „atenţii”.

„Creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este corelată cu scăderea numărului pacienţilor care au indicat faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii cu 127%, acest indicator ajungând la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% înaintea de creşterea salariilor)”, se arată în document.

De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, a crescut şi satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile oferite de spitale:

  • În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 37% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale (diferenţa în plus fiind de 13,6 puncte procentuale).
  • O scădere cu cca. 33% a pacienţilor care se declară nemulţumiţi.
  • Numărul cazurilor în care pacienţii declară că ar indica unei persoane să se trateze în acel spital a crescut în perioada creşterilor salariale cu cca. 5%, înregistrând o diferenţă în plus de 4 puncte procentuale”, precizează Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

O treime din pacienți, mulțumiți de prestația asistentelor

Studiul mai arată că a crescut şi satisfacţia faţă de medici şi asistentele medicale:

  • „În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 14% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor (diferenţa în plus fiind de 8 puncte procentuale), putând fi observat nivelul foarte ridicat al acestui indicator comparativ cu celelalte evaluări.
  • Corelarea creşterii gradului de satisfacţie a pacienţilor cu creşterea veniturilor salariale se înregistrează şi în cazul asistentelor medicale: se înregistrează o creştere cu cca 30% a pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia asistentelor medicale (diferenţa în plus fiind de 12 puncte procentuale).
  • Putem observa că nivelul maxim de satisfacţie este mai redus în cazul asistentelor medicale decât în cazul medicilor, una dintre explicaţiile posibile o constituie nivelul mult mai mic al creşterii veniturilor salariale în cazul asistentelor medicale”, se mai arată în comunicat.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul personalului medical auxiliar.

Creșterea salariilor medicilor a diminuat exodul acestora către Occident

Studiul se referă şi la pacienţii care cumpără medicamente şi materiale sanitare.

„Ipoteza impactului negativ al creşterilor salariale asupra posibilităţii unităţilor sanitare de a asigura medicamentele şi materialele sanitare pentru pacienţi este infirmată de date, existenţa unor astfel de situaţii fiind în scădere cu 6,8 puncte procentuale”, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit documentului citat, „o primă concluzie este evidentă: în sistemul public de sănătate creşterea salariilor determină o creştere a calităţi serviciilor medicale.

Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al creşterilor salariale.

Acesta trebuie analizat în contextul existenţei numeroaselor inechităţi salariale, a perturbărilor induse de pandemiei şi, mai ales, în contextul impactului negativ al inflaţiei.

Datele din studiu justifică o a doua concluzie: creşterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate.

Eveniment Quarterly Report

Medicii care își fac datoria și sunt agresați la locul de muncă pot apela gratuit la consiliere juridică
Medicii care își fac datoria și sunt agresați la locul de muncă pot apela gratuit la consiliere juridică
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) anunţă că va oferi consiliere juridică gratuită tuturor cazurilor care se confirmă, în care medici, membri ai CMMB, care îşi fac datoria...
Ce mașini conduc cei mai deștepți oameni din lume. Un nou studiu realizat în Marea Britanie
Ce mașini conduc cei mai deștepți oameni din lume. Un nou studiu realizat în Marea Britanie
O nouă cercetare dezvăluie mărcile de mașini pe care le conduc cei mai deștepți oameni. Comunitatea științifică încearcă să găsească legătura dintre inteligență și marca...
#dare de mita, #pacienti, #spitale Romania, #studiu, #sistemul sanitar, #medici, #asistente medicale , #sanatate