Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale, faţă de medici sau asistenţi medicali a crescut semnificativ în perioada 2017-2023, în contextul creşterilor salariale pentru personalul medical, arată un studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Numărul pacienților care au declarat că li s-au cerut șpăgi din partea personalului medical a scăzut de la 4,1% la 1,8%.
Analiza – care arată că o creştere a salariilor din Sănătate îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale – a fost bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice.
„Studiul a fost comandat pornind având în vedere următoarea ipoteză: dacă creşterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra migraţiei profesioniştilor din sănătate atunci aceasta este direcţia de urmat pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor”, se arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Creșterea calităţii serviciilor medicale este demonstrată atât de creşterea semnificativă a gradului de satisfacţie a pacienţilor, cât şi de scăderea procentului pacienţilor care indică faptul că le-au fost solicitaţi bani sau „atenţii”.
„Creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este corelată cu scăderea numărului pacienţilor care au indicat faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii cu 127%, acest indicator ajungând la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% înaintea de creşterea salariilor)”, se arată în document.
De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, a crescut şi satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile oferite de spitale:
Studiul mai arată că a crescut şi satisfacţia faţă de medici şi asistentele medicale:
Situaţia este asemănătoare şi în cazul personalului medical auxiliar.
Studiul se referă şi la pacienţii care cumpără medicamente şi materiale sanitare.
„Ipoteza impactului negativ al creşterilor salariale asupra posibilităţii unităţilor sanitare de a asigura medicamentele şi materialele sanitare pentru pacienţi este infirmată de date, existenţa unor astfel de situaţii fiind în scădere cu 6,8 puncte procentuale”, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
Potrivit documentului citat, „o primă concluzie este evidentă: în sistemul public de sănătate creşterea salariilor determină o creştere a calităţi serviciilor medicale.
Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al creşterilor salariale.
Acesta trebuie analizat în contextul existenţei numeroaselor inechităţi salariale, a perturbărilor induse de pandemiei şi, mai ales, în contextul impactului negativ al inflaţiei.
Datele din studiu justifică o a doua concluzie: creşterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate.
Cauza nu este cresterea salariilor ci "stimulentul" numit DNA.
Oricat le-ai... Vezi tot