Apropiatii lui Valcov incercau "inalbirea" relatiilor fictive dintre firmele grupului de interese - rechizitoriu

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 22:39
6418 citiri
Apropiatii lui Valcov incercau "inalbirea" relatiilor fictive dintre firmele grupului de interese - rechizitoriu
Foto: Ziare.com

Apropiatii lui Darius Valcov au incercat, in timpul derularii cercetarilor DNA in primul dosar in care acesta a fost trimis in judecata, "inalbirea" relatiilor comerciale fictive existente intre firmele care faceau parte din grupul de interese al fostului ministru al Finantelor, se arata in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata in al doilea dosar pentru fapte de coruptie.

Darius Valcov, trimis in judecata pentru o spaga totala de aproape un milion de euro

Potrivit documentului citat, din continutul convorbirilor ambientale purtate de mai multi apropiati ai lui Valcov a reiesit ca, in timpul cercetarilor care se efectuau in primul dosar in care fostul ministru a fost trimis in judecata, pentru a crea aparenta unor relatii comerciale reale intre societatile controlate de Valcov, au pus la cale o strategie de natura "a albi" fictivitatea acestora prin virarea unor sume de bani intre respectivele firme.

"De asemenea, din continutul convorbirilor ambientale purtate la data de 25.02.2013 intre Mocanu Marian Alexandru, Susala Lucian Petrut si Timofte Petre Bogdan, respectiv la data de 02.03.2015 intre Mocanu Marian Alexandru si Susala Lucian Petrut, a reiesit ca in timpul cercetarilor care se efectuau in dosarul nr. 378/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a crea aparenta unor relatii comerciale reale intre societatile comerciale controlate de inculpatul Valcov Darius Bogdan, (...) au pus la cale o strategie de natura 'a albi' fictivitatea acestora prin virarea unor sume de bani intre aceste societati comerciale afiliate grupului de interese al inculpatului.

Scopul urmarit era acela de a face dovada ca SC SGV Development SRL a incasat chiria de la SC CITY Hotel&Lounge SRL, respectiv ca SC SGV Development SRL a platit catre SC Bogmar Pro Design SRL ceea ce investise in hotel cu banii primiti ca mita de inculpat", arata procurorii.

Conform datelor din rechizitoriu, pentru a-si asigura protectia fata de eventuale consecinte penale care puteau decurge din activitatile ilicite pe care Darius Valcov le initia si desfasura, acesta a uzat de atributul conferit de lege de a-si delega atributiile, ceea ce in opinia sa ar fi putut constitui mijlocul prin care putea fi exonerat de o eventuala raspundere penala.

"Asa se explica faptul ca, imediat dupa investirea in functia de primar al municipiului Slatina, inculpatul isi delega atributiile care aveau legatura cu incheierea unor contracte de lucrari sau prestari de servicii cu unitatea administrativa locala pe care fusese desemnat sa o reprezinte si in raporturile cu diversele persoane juridice. (...)

Dupa validarea la data de 22.06.2012 in functia de primar, la numai 4 zile, inculpatul Valcov Darius Bogdan si-a delegat martorului Prina Minel Florin (viceprimar - n.red.) atributiile prevazute de Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, respectiv cele reglementate de dispozitiile art. 63 alin. 4 lit. a, b, c si d si art. 65 alin. 5 lit. c, d, f si g", se arata in rechizitoriu.

Totodata, procurorii noteaza "perseverenta infractionala" a lui Valcov si sustin "premeditarea" de catre inculpat a savarsirii infractiunii de luare de mita in legatura cu contractul de lucrari atribuit SC Plus Confort SRL, prin crearea mecanismelor necesare si infiintarea unor societati comerciale pe care le controla prin interpusi.

Darius Valcov, sub control judiciar in al treilea dosar la DNA - a cerut mita 2,5 milioane de lei

"Este, de asemenea, evident ca in aceasta perioada inculpatul Valcov Drius Bogdan a dispus infiintarea mai multor societati comerciale (...) prin intermediul carora sa obtina anumite foloase de la SC Plus Confort SRL, societate care incheiase si avea in derulare contracte de lucrari cu Primaria Slatina, pe care inculpatul o conducea in calitate de primar, SC Bogmar Pro Design SRL fiind una din societatile care a fost folosita pentru transferul si disimularea provenientei ilicite a sumelor de bani pretinse cu titlu de mita", afirma procurorii.

Potrivit acestora, SC Plus Confort SRL a transferat catre SC Bogmar Pro Design SRL suma de 2.146.270, 49 lei prin crearea aparentei unor legaturi comerciale intre cele doua societati comerciale justificate printr-un circuit de documente comerciale (contracte, acte aditionale) si financiar-contabile (facturi, situatii de lucrari etc.) fictive.

"In aceste conditii, dupa ce in perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Valcov Darius Bogdan, primar al municipiului Slatina, i-a pretins administratorului SC Plus Confort SRL Bucuresti 10% (2.500.000 lei) din sumele incasate de aceasta societate de la Primaria Slatina, in perioada 21.01.2013-13.06.2013, in modalitatea descrisa mai sus, a primit, in mai multe transe, de la SC Plus Confort SRL prin intermediul SC Bogmar Pro Design SRL suma de 2.146.270, 49 lei, in schimbul decontarii la timp a lucrarilor efectuate, aferente contractului respectiv", se arata in rechizitoriu.

Darius Valcov, arestat preventiv pentru 23 de zile

Suma de 2.146.270, 49 lei a fost folosita din dispozitia lui Darius Valcov in folosul propriu al SC Bogmar, societate administrata in fapt de inculpat si controlata prin interpusi care au calitatea de martori in cauza, insa cea mai mare parte a banilor a fost utilizata pentru achizitionarea de materiale de constructie, obiecte de mobilier, plata unor furnizori in legatura cu lucrarile de renovare si modernizare a hotelului City din Slatina si restaurantului administrat de SC City Hotel&Lounge SRL, firma controlata si administrata in fapt tot de fostul ministru al Finantelor, mai sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, in decembrie 2011, una dintre societatile controlate de Darius Valcov a inchiriat de la Fundatia pentru Tineret Olt spatiile situate in Casa Tineretului Slatina, printre care un complex hotelier compus dintr-un hotel, restaurant, bucatarie, locuri de parcare etc. si o discoteca cu anexe, hotel care ulterior a fost denumit "City Hotel" si care urma sa fie renovat si modernizat.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe fostul ministru al Finantelor Darius Valcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina si ulterior senator, pentru luare de mita - doua infractiuni - si trafic de influenta, in cel de-al doilea dosar.

El este acuzat de DNA ca, in perioada noiembrie-decembrie 2012, in calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri - denuntator in cauza - aproximativ 10% din sumele incasate de o societate de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior, iar in perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, in mai multe transe, de la respectiva firma, printr-o alta intermediara, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinsi pentru ca denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate.

"Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind in valoare de 24.833.258 lei fara TVA. In aceeasi maniera a procedat inculpatul si in cazul unui alt contract incheiat de institutia publica pe care o reprezenta cu o alta societate comerciala, privind reabilitarea Centrului istoric al orasului Slatina, pretul contractului fiind de 7.726.919 lei fara TVA", se arata intr-un comunicat al DNA.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Darius Valcov rechizitoriu, #Valcov relatii comerciale fictive firme, #Valcov detalii dosare rechizitoriu, #Valcov dosare , #arestat