Condamnarea lui Darius Valcov, cea mai veche sentinta nemotivata de la Inalta Curte

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:40
15645 citiri
Condamnarea lui Darius Valcov, cea mai veche sentinta nemotivata de la Inalta Curte
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Motivarea sentintei de condamnare in cazul lui Darius Valcov intarzie de 10 luni la Inalta Curte. Consilierul premierului a fost condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate.

Decizia finala in acest caz urmeaza sa fie data de completul de 5 judecatori de la instanta suprema. Procesul in faza de apel nu poate incepe, insa, pana cand nu este motivata decizia de condamnare.

Sentinta in cazul lui Darius Valcov a fost data in unanimitate de toti judecatorii din complet: Silvia Cerbu, Simona Elena Cirnaru si Maricela Cobzariu.

Codul de Procedura Penala stabileste un termen de 30 de zile pentru redactarea motivarii.

Motivari la foc automat

Potrivit unei analize Ziare.com, sentinta lui Darius Valcov este cea mai veche, data intr-un dosar mediatizat, in faza de fond, care a ramas nemotivata. Asta in contextul in care sefa Inaltei Curti, Cristian Tarcea, a cerut judecatorilor sa profite de vacanta instantelor si sa termine pana la 1 septembrie redactarea motivarilor in dosarele penale, in caz contrar urmand sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Asa ca au fost motivate rapid dosarele care-i vizau pe: Liviu Dragnea (DGASPC Teleorman), Victor Ponta si Dan Sova (Turceni - Rovinari), Calin Popescu Tariceanu, Cristian Rizea, Cristian David, Viorel Hrebenciuc si Tudor Chiuariu (Romsilva), Sebastian Ghita si Toni Grebla.

Dosarele nemotivate

Alte trei dosare care asteapta motivarea Inaltei Curti sunt cele in care sentintele au venit la sfarsitul lunii iunie 2018: ANRP-Alina Bica, Consultanta - Mircea Draghici si Cartierul Henri Coanda - Radu Mazare.

"Consultanta" - Mircea Draghici

27 iunie: Inalta Curte a decis achitarea deputatului PSD Mircea Draghici, secretar al Camerei Deputatilor, si a fostului presedinte al Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu in dosarul in care au fost acuzati pentru fapte de coruptie in legatura cu atribuirea unor contracte de consultanta fictiva.

In acest dosar au fost judecate alte 41 de persoane, intre care 38 de primari si viceprimari din judetul Arges, decizia judecatorilor ICCJ fiind de achitare.

"Henri Coanda" - Radu Mazare

28 iunie 2018: Fostul primar al Constantei Radu Mazare si fratele sau, Alexandru Mazare, au fost achitati de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul campusului social Henri Coanda, ei fiind obligati la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare.

De asemenea, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mita.

"ANRP" - Alina Bica

29 iunie 2018: Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost achitata in dosarul despagubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in care prejudiciul depaseste 60 de milioane de euro.

Judecatorii l-au condamnat pe omul de afaceri Dorin Cocos la trei ani si o luna de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in timp ce fiul acestuia, Alin Cocos, a fost achitat.

In cazul lui Dorin Cocos, s-a dispus si confiscarea a 10 milioane de euro.

De asemenea, magistratii instantei supreme i-au condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare cu executare pe Crinuta Dumitrean si pe Sergiu Diacomatu, in timp ce omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit sase ani de inchisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Darius valcov motivare, #darius valcov condamnat, #Darius Valcov coruptie , #condamnare
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Mafioti psd-isti sub conducerea lui drakknea sunt peste tot, nclusiv
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Eu zic ca Valcov sa fie judecat din nou dupa ce opozitia ia puterea.