In Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei se cere anchetarea lui Valcov si Pop, pentru discriminarea minoritatii germane

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 11:31
11896 citiri
In Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei se cere anchetarea lui Valcov si Pop, pentru discriminarea minoritatii germane
Foto: Arhiva Hepta.ro

22 de membri ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o rezolutie prin care cer forului european o ancheta cu privire la atacurile lui Darius Valcov, consilierul premierului, si ale fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop, la adresa minoritatii germane din Romania.

Solicitarea vine in contextul in care Darius Valcov a asociat, intr-o postare pe Facebook, insemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica, iar Liviu Pop a declarat ca Forumul Democrat al Germanilor ar fi continuatorul unor organizatii naziste.

"De secole, minoritatea autohtona germana a intrat in atentia Conventiei cadru pentru protectia minoritatilor nationale semnata de Consiliul Europei in 1995, si care s-a stabilit in Romania. Romania a ratificat Conventia.

De cand un membru al minoritatii germane a fost ales presedinte al Romaniei in 2014, aceasta minoritate s-a confruntat cu atacuri sistematice, tot mai multe in ultimele luni, si a fost tinta insultelor colective din partea unor inalti demnitari ai partidului de guvernare PSD si a mass-media apropiata Guvernului, lucru care poate distruge permanent pacea sociala.

Presedintele Comisiei pentru invatamant, fostul ministru al Educatiei Liviu Pop, a catalogat Forumul Democrat German din Romania o organizatie nazista, intr-un interviu public in luna august. In plus, fostul ministru al Finantelor si consilierul premierului, domnul Darius Valcov, a publicat un video pe Facebook care foloseste un colaj foto care incorporeaza simboluri National Socialiste pentru a il instraina pe presedintele Romaniei care este membru al comunitatii germane", precizeaza in document semnatarii rezolutiei.

Acestia sustin, in textul motiunii, ca astfel de actiuni de defaimare in Romania, la nivel guvernamental, sunt ingrijoratoare. Prin urmare, ei cer Adunarii Parlamentare o ancheta si masuri urgente prin care tara noastra sa inceapa sa respecte drepturile minoritatilor nationale.

"Intensitatea si frecventa actiunilor de defaimare colectiva din cercurile guvernamentale si lipsa distantarii publice a altora de aceste acte reprezinta un motiv de ingrijorare.

Adunarea Parlamentara ar trebui sa ancheteze modul de implementare a protectiei minoritatilor nationale din Romania si sa solicite urgent Romaniei sa respecte si sa protejeze minoritatile nationale - in acest caz sa protejeze minoritatea germana", potrivit sursei citate.

Darius Valcov a avut, la inceputul lunii septembrie, o postare pe Facebook in care spunea ca Forumul Democrat al germanilor din Romania este continuatorul miscarii Grupul Etnic German, iar presedintele Iohannis apare cu o mustata si o tunsoare asemanatoare lui Adolf Hitler.

De asemenea, senatorul PSD Liviu Pop a declarat, in luna august, la un post de televiziune, ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a condus o organizatie, care este un continuator al unui forum german nazist.

Pe 3 octombrie, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pe Darius Valcov cu o amenda contraventionala in valoare de 2.000 de lei, iar pe fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, cu avertisment.

Citește și:
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...