Lovitura de teatru in dosarul Valcov: Inalta Curte a pus in discutie sesizarea CJUE pe decizia CCR privind completurile specializate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 13:08
38078 citiri
Lovitura de teatru in dosarul Valcov: Inalta Curte a pus in discutie sesizarea CJUE pe decizia CCR privind completurile specializate
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Completul de 5 judecatori care solutioneaza apelul lui Darius Valcov a pus in discutia partilor sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Acest demers a fost ridicat din oficiu.

Este vorba despre apelul declarat de fostul ministru al Finantelor Darius Valcov impotriva sentintei de condamnare la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

Instanta a amanat discutia pana pe 17 octombrie, pentru ca avocatii si DNA sa-si spuna punctele de vedere.

Instanta vrea sa trimita patru intrebari la CJUE privind deciziile CCR si dreptul european. Mai exact, daca aplicarea dreptului UE permite unei instante nationale sa inlature aplicarea unei decizii CCR.

Sursa: Inalta Curte

Acesta a fost primul termen de judecata in acest proces dupa ce CCR a publicat decizia in cazul completurilor specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte.

Apelul lui Darius Valcov

Dosarul lui Darius Valcov este din martie 2019 pe rolul completului de 5 judecatori, dar judecata a fost trenata pentru angajarea de aparatori, discutiile privind probele solicitate si de vacanta judecatoreasca.

In timpul verii, pe 3 iulie, CCR a decis ca a existat un conflict intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie.

Potrivit motivarii, in primul rand, vor fi afectate dosarele care au fost judecate in faza de fond de un complet de 3 judecatori si care se afla in faza de apel pe rolul completurilor de 5 judecatori. Acestea urmeaza sa fie rejudecate de instante specializate in infractiuni de coruptie, asa cum a decis CCR.

Fix cazul lui Darius Valcov.

Citeste si - CCR ii spulbera sperantele lui Dragnea de a contesta sentinta de condamnare - motivarea deciziei pe completurile specializate

De altfel, la termenul din 17 septembrie, instanta a amanat acest dosar tocmai pentru a astepta motivarea CCR. Completul de 5 judecatori din acest proces este format din Lavinia Lefterache, Andrei Rus, Alina Ilie, Marius Foitos si Hermina Iancu.

Iata ce s-a intamplat la ultimul termen - Procesul lui Valcov, la un pas de rejudecare: Inalta Curte amana dosarul pentru ca CCR nu a motivat decizia in cazul completurilor specializate

Condamnarea

Darius Valcov a fost condamnat pe 8 februarie 2018, de Inalta Curte, la opt ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate, dupa ce ar fi cerut de la o firma de constructii 20% din valoarea unor contracte publice, in perioada in care era edil la Slatina.

Decizia instantei a fost contestata la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In iunie 2019, Darius Valcov a demisionat din functia de consilier al premierului pe probleme economice, dupa incarcerarea lui Liviu Dragnea.

Citeste si - Darius Valcov cere anularea sentintei de 8 ani de inchisoare, in baza exceptiei privind completurile specializate

Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit marţi, 5 martie, în conferinţa comună cu preşedintele PPE, Manfred Weber, de la sediul partidului, despre reacţia liderilor la listele comune...
Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat marţi, 5 martie, la Bucureşti, în conferinţa de presă comună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, că românii vor decide...
#darius valcov sentinta, #darius Valcov rejudecare, #Darius Valcov coruptie, #Valcov CCR rejudecare , #condamnare