A doua cerere DNA privind retinerea si arestarea lui Valcov a ajuns la Senat

Marti, 24 Martie 2015, ora 19:24
2986 citiri
A doua cerere DNA privind retinerea si arestarea lui Valcov a ajuns la Senat

Cea de a doua solicitare DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a ajuns, marti, la Secretariatul Senatului si urmeaza procedura, respectiv transmiterea la Biroul Permanent, care se va reuni si o va trimite Comisiei juridice, in vederea unui aviz.

Potrivit Regulamentului Senatului, in cazul solicitarilor privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive pentru un senator, Comisia juridica are un termen de maximum trei zile pentru a elabora raportul si a-l transmite plenului, pentru vot final.

Procedura parlamentara impune ca votul in plenul Senatului sa fie dat in maximum cinci zile de la finalizarea raportului Comisiei juridice.

Urmeaza o saptamana de foc: Sova,Valcov si Nicolescu ar putea ajunge in arest

DNA a cerut marti un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2011 si pana in prezent, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. El s-ar fi folosit de informatiile obtinute in virtutea functiilor publice, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpusi.

DNA, noua cerere de arestare pentru Darius Valcov: Avea seif cu lingouri de aur, multi bani si tablouri

Darius Valcov a obtinut, astfel, arata procurorii anticoruptie, mai multe bunuri materiale, intre care sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei.

DNA, noua cerere de arestare pentru Darius Valcov: Avea seif cu lingouri de aur, multi bani si tablouri

Anchetatorii sustin ca acestea au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Procurorii fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia.

In acest context, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, pentru ca acesta sa sesizeze Senatul, pentru a se obtine avizul necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a lui Darius Valcov. De asemenea, DNA a cerut si incuviintarea retinerii si arestarii fostului ministru al Economiei.

Acesta nu este primul aviz pe care DNA il cere in cazul lui Valcov. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Bogdan Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Comisia juridica a Senatului nu a putut da, marti, un vot in favoarea sau impotriva cererii DNA de retinere si arestare preventiva a senatorului Darius Valcov, inregistrandu-se egalitate, respectiv cinci voturi "pentru" si cinci "impotriva", precum si o abtinere.

Darius Valcov a spus ca a dat o declaratie in fata comisiei si ca isi va sustine nevinovatia in plen, miercuri.

Presedintele comisie juridice a Senatului, Catalin Boboc a declarat ca in cadrul comisiei a fost primit, de la DNA, un volum care nu are nicio legatura cu dosarul lui Darius Valcov. Catalin Boboc a precizat ca este vorba, cel mai probabil, de o "gafa", nefiind un dosar care sa ii intereseze pe cei din Comisia juridica.

Gafa DNA

Potrivit unor surse parlamentare, volumul care a ajuns din greseala la Comisia juridica face parte din dosarul ANRP.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost audiat la DNA, luni, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. Procurorii l-au anuntat in 13 martie pe Darius Valcov ca este urmarit penal.

Darius Valcov i-a inaintat, in 15 martie, premierului Victor Ponta demisia din functia de ministru al Finantelor, dar Ponta a precizat, initial, ca acesta va ramane ministru pana la finalizarea noului Cod Fiscal. Dupa ce DNA a anuntat ca cere arestarea lui Valcov, premierul a anuntat ca a aprobat demisia lui si ca va prezenta in cel mai scurt timp presedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru portofoliul Ministerului Finantelor. Vineri, dupa ce a discutat cu premierul, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Darius Valcov si cel prin care premierul Victor Ponta a preluat interimatul la Ministerul Finantelor.

DNA arata, in referatul cauzei, ca in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, care la acel moment era primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Valcov ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

In final, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari.

"Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii", potrivit procurorilor anticoruptie.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal primarul din Slatina, Minel Prina, in cazul caruia instanta suprema a decis sa fie plasat in arest la domiciliu, precum si Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina. In cazul acestuia, instanta suprema a decis arestarea preventiva. Prina este suspectat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, in timp ce Susala este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

Anchetatorii au dispus, in acelasi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

In referatul DNA cu propunerea de arestare pentru primarul Minel Prina si omul de afaceri Lucian Petrut Susala, anchetatorii spun ca Darius Valcov a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#arestare Valcov DNA, #DNA cerere arestare Valcov , #DNA