Chiar va bateti joc, domnule Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Martie 2015, ora 17:47
16259 citiri
Chiar va bateti joc, domnule Ponta? (Opinii)
Foto: DC News

Demisia lui Horia Georgescu de la sefia ANI mi se pare un gest normal si decent.

Nu stiu daca dl Georgescu este vinovat asa cum nu stiu nici in cazul celorlalti acuzati, dar faptele de care este acuzat sunt extrem de grave si ramanerea in functie ar fi prejudiciat grav imaginea ANI.

Si asa, multi dintre "clientii" Agentiei de integritate se victimizeaza sau sunt victimizati acum de mama focului. Sa ne intelegem, activitatea ANI, laudata in toate rapoartele MCV si in toate evaluarile de la Washington, este una, eventuala activitate infractionala a lui Horia Georgescu, comisa absolut independent de pozitia din fruntea Agentiei, este cu totul altceva.

Ar fi foarte grav si total nedrept ca situatia personala a dlui Georgescu sa afecteze cedibilitatea activitatii de ansamblu a Agentiei.

Inspectorii nu au nicio vina pentru eventuale fapte comise de seful lor in afara ANI, indiferent cat sunt ele de grave. Si de aceea cred ca demisia lui Horia Georgescu este o decizie foarte corecta.

Si, indiferent de decizia pe care o vor lua judecatorii in privinta cererii de arestare (la ora la care scriu, procesul e in desfasurare), nu cred ca dl Georgescu va fi demisionar sub conditie sau cu termen, asa cum este Darius Valcov.

Exact ceea ce se evita prin demisia lui Horia Georgescu, adica atragerea institutiei intr-o aventura penala individuala, se intampla, cred, in cazul ministrului de Fianante, demisionar teoretic, dar in continuare ministru cu drepturi depline, desi este urmarit penal sub acuzatia de trafic de influenta si o spaga de milioane de euro.

Il vedeam luni seara pe dl Valcov la Antena 3 cum perora despre planurile domniei sale, despre viitorul luminos pe care il va genera noul Cod Fiscal si m-am crucit.

In ce tara civilizata din lumea asta, nu mai vorbesc de zona UE, un ministru al Finantelor acuzat oficial, urmarit penal pentru spaga in legatura cu contracte pe bani publici, ramane in functie, semneaza in continuare, ia decizii, ba este chiar elementul central, prezentat ca atare, al unei noi legislatii fiscale cu implicatii majore.

Nu afirm ca dl Valcov este vinovat. Poate nu e. Dar acuzatiile grave care planeaza asupra domniei sale nu au cum sa nu greveze tot ce atinge.

Veti spune ca nu este suspectat de fapte comise in functia de ministru. Da, asa este. Dar nu mai prezinta garantii morale, garantii de integritate si fiecare decizie a domniei sale, fiecare semnatura pe care o pune pe un document poate fi privita cu suspiciune.

Cum ar fi fost ca dl Georgescu, daca nu era retinut, sa se fi intors ca urmarit penal in biroul sau de la ANI, ar mai semnat una alta, ar mai fi decis una alta?

Povestea demisiei dlui Valcov mi se pare o mascarada de imagine, o pacaleala cinica. Ceva de tipul "putin gravida". Ori demisioneazi si pleci, ori stai si atunci nu vad de ce ti-ai mai anuntat demisia. Dorea dl Ponta sa-l mai tina o saptamana? Sa-si fi dat demisia peste o saptamna, nu sa ne prosteasca in fata cu o demisie care nu are nicio valoare de fapt.

Constat ca strategia fiscala a acestui guvern, finantele tarii si viitorul lor depind de fostul primar din Slatina. Chiar asa saracie de specialisti in PSD? Daca dlui Valcov i se intampla ceva grav, Doamne fereste!, si care il impiedica sa mai fie fizic prezent la minister, la guvern, ce se intampla?

Sigur, daca ma uit in urma si ma gandesc la dl Chitoiu, care era urmarit penal acum daca nu-l salva Parlamentul, la dna Petrescu - usturoi, sincer pot intelege disperarea lui Victor Ponta. Poate ca dl Valcov e ultimul care intelege ceva din finante si daca pleaca se stinge lumina.

Dar si asa sa fie, nu vad de ce dl Valcov nu putea sa fie in continuare lumina fiscalitatii romanesti din afara Guvernului pe care sa-l lumineze cu viziunea sa. Dar semnatura din actele oficiale sa fie una curata.

Altfel, acest Cod Fiscal va purta semnatura unui potential infractor.

In acest context, imi vine greu sa inteleg de ce presedintele nu actioneaza rapid printr-o procedura de suspendare a lui Darius Valcov, mai ales dupa ce a cerut public demisia ministrului, iar Victor Ponta i-a servit cu iz de sfidare o demisie fara niciun efect practic deocamdata. Iar de noi, restul, cred ca dl Ponta isi bate joc de-a dreptul.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Horia Georgescu demisie ANI, #Darius Valcov demisie Guvern , #DNA