Eminenta cenusie a Guvernului, Darius Valcov, are doua noi dosare la DNA: Frauda cu fonduri UE si abuz in serviciu

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 12:25
19249 citiri
Eminenta cenusie a Guvernului, Darius Valcov, are doua noi dosare la DNA: Frauda cu fonduri UE si abuz in serviciu

Consilierul de stat al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, este vizat in doua anchete la DNA - Structura centrala. Aceste cazuri sunt disjunse din dosarul in care politicianul a fost condamnat, in faza de fond, la 8 ani de inchisoare pentru mai multe fapte de coruptie, caz care urmeaza sa ajunga la completul de 5 judecatori al ICCJ.

Fost primar al orasului Slatina, fost senator PSD, fost ministru al Finantelor, Darius Valcov (42 de ani) este considerat eminenta cenusie a programului economic al PSD.

Potrivit unei analize Ziare.com, Valcov mai are si alte doua dosare pe rolul instantelor:

Dosarul 43049/3/2015, pe rolul Tribunalului Dolj, termen pe 10 aprilie. Acuzatiile: luare de mita si trafic de influenta.

Dosarul 3263/104/2017, pe rolul Tribunalului Gorj, termen pe 12 martie. Acuzatiile: instigare la dare si luare de mita.

Ordonanta lui Danut Volintiru

Pe 28 ianuarie 2019, procurorul Danut Volintiru, seful Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, a analizat situatia anchetelor disjunse din megadosarul care a ajuns la Inalta Curte. La finalul unei ordonante care are 172 de pagini, procurorul a decis continuarea unor cercetari, declinari la alte parchete sau a inchis o parte din ancheta.

"Doua dintre dosarele disjunse se afla in continuare in lucru pe rolul DNA, in acest moment, alte date nu pot fi puse la dispozitie in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public", se arata intr-un raspuns trimis de DNA, la solicitarea Ziare.com.

Detalii despre ce contin aceste doua anchete, la finalul articolului.

Clasarile

Potrivit sursei citate, Volintiru a clasat o parte din aceste anchete, in baza art. 10 alin, literele:

a) -"fapta nu exista";

b) -"fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege";

c) -"nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea";

d) -"faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii";

i) -"exista autoritate de lucru judecat".

Disjungeri si declinari

De asemenea, a mai fost dispusa solutia disjungerii si declinarea competentei de solutionare a unora dintre cauzele disjunse in favoarea altor unitati de Parchet pentru continuarea cercetarilor in legatura cu savarsirea unor infractiuni aflate in competenta acestora.

Este vorba de Parchetele Judecatoriei Slatina si de pe langa Tribunalul Olt.

Despre ordonanta semnata de Danut Volintiru a scris si publicatia locala Concret in Olt.

Sursa: Ordonanta in cazul lui Darius Valcov

Prima ancheta de la DNA

Prima ancheta care a ramas la DNA vizeaza modul in care autoritatile publice au accesat fonduri europene in cazul mai multor contracte.

Iata care sunt acestea:

"Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si de canalizare in municipiul Slatina", semnat pe 13 mai 2010, in valoare de 36 milioane de lei.

"Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si de canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", semnat pe 13 mai 2010, in valoare de 22 milioane de lei.

"Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si de canalizare in Draganesti -Olt si Piatra -Olt", semnat pe 4 august 2010, in valoare de 19 milioane de lei.

Relatia Valcov-Berna

Darius Valcov a condus Primaria Slatina in perioada iunie 2004 - martie 2012. Autoritatea contractanta in aceste cazuri a fost Compania de Apa Olt SA, dar Valcov ar fi avut influenta in aceasta societate, potrivit DNA. Aceste contracte au fost castigate de asocierea Tehnologica Radion SRL si Riloval SL Spania.

Tehnologica Radion SRL era controlata de milionarul Theodor Berna, cel care a denuntat la DNA ca i-ar fi dat spaga lui Darius Valcov 20% din aceste contracte. In schimbul banilor, politicianul ar fi intervenit in favoarea Tehnologica Radion.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...