De ce a scapat de ancheta grefiera acuzata ca a copiat, la solicitarea Adinei Florea, protocolul publicat de Darius Valcov

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 14:17
33884 citiri
De ce a scapat de ancheta grefiera acuzata ca a copiat, la solicitarea Adinei Florea, protocolul publicat de Darius Valcov
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta

Procurorii DIICOT au declinat, saptamana trecuta, la Sectia de investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) din cadrul Parchetului General (PG), dosarul in care este investigat modul in care Darius Valcov a ajuns in posesia protocolului semnat in 2016 de Parchetul General cu SRI si l-a publicat pe Facebook, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

Este vorba de un dosar deschis la sesizarea SRI, pentru infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de stat, la care a fost atasata o alta ancheta inceputa de Parchetul General, privind infractiunea de neglijenta in pastrarea informatiilor secrete de stat.

Potrivit surselor citate, in aceasta ancheta este vizata Adina Florea, care in prezent ocupa functia de procuror-adjunct interimar la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Intr-un alt caz, care are legatura cu acesta, procurorii au clasat acuzatiile la adresa Nicoletei Ichim, prim procuror la Parchetul Curtii de Apel (PCA) Constanta, dupa ce femeia a recunoscut ca a fotocopiat protocolul la solicitarea sefei sale, Adina Florea.

Reamintim ca protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la PCA Constanta. Adina Florea ocupa functia de adjunct al procurorului general al PCA Constanta si era sefa structurii de securitate a acestui parchet, adica direct responsabila cu documentele clasificate.

Adina Florea a negat orice legatura cu publicarea acestui protocol sau cu Darius Valcov.

Sursa: Facebook/Darius Valcov

Grefiera, caz inchis

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca Judecatoria Constanta a confimat la sfarsitul anului trecut, pe 12 decembrie, renuntarea la urmarirea penala in cazul Nicoletei Ichim, prim grefier la Parchetul Curtii de Apel Constanta, desemnata cu gestionarea documentelor clasificate. Femeia fusese cercetata in acest caz pentru infractiunea de neglijenta in pastrarea informatiilor, potrivit portalului instantelor.

Nicoleta Ichim a declarat in timpul anchetei ca in luna mai, a scos documentul in afara zonei de securitate, la solicitarea Adinei Florea, si a facut o copie de pe acesta.

Ea a declarat ca a aplicat un post-it pe stampila si pe numarul de inregistare al protocolului, in scopul neidentificarii unitatii de parchet.

Protocolul a fost publicat de Darius Valcov pe 23 august, pe Facebook.

Pe 16 noiembrie, procurorii au decis renuntarea la urmarirea penala in cazul Nicoletei Ichim. Aceasta ordonanta trebuia verificta de un judecator.

Judecatori: A executat un ordin

Magistratul care a confirmat renuntarea la urmarire penala in cazul Nicoletei Ichim mentioneaza ca fapta pentru care era cercetata grefiera se pedepseste inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

"Judecatorul retine ca fapta prezinta un pericol social redus prin raportarea la imprejurarile concrete de savarsire a faptei si de scopul urmarit, in sensul ca suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane in raport cu care se afla intr-o pozitie de subordonare, fara a urmari un scop calificat, punand la dispozitia procurorului documentul doar pentru a-l citi si apoi sa-l distruga", se arata in motivarea Judecatoriei Constanta, potrivit unor surse judiciare.

Magistratul a mai aratat ca grefiera nu are antecedente penale.

"Judecatorul a considerat ca, in mod intemeiat procurorul de caz a dispus renuntarea la urmarirea penala in cauza, intrucat nu exista interes public in continuarea urmaririi penale fata de fapta sesizata", a mai motivat Judecatoria Constanta.

Lazar: Este o cauza in curs

Procurorul general Augustin Lazar a declarat la inceputul acestei saptamani ca in cazui acestui protocol, semnat in 2016, doar doua alineate au fost declarate neconstitutionale de CCR. El a aratat ca acest protocol a fost folosit pentru a i se cere revocarea din functie.

"As dori sa ma refer la protocolul pe care l-am semnat personal si cel din 2016 se referea la securitatea nationala si la problemele de aparare antitero. Avem obligatia de a proteja securitatea nationala si a altor state, de a combate terorismul.

Cum e posibil ca cineva sa fure un document care este clasificat, intr-o institutie a statului roman si sa il arate la televizor ca mod de a porni un atac la adresa Ministerul Public? E ceva ce a incalcat Constitutia, voi in activitatea voastra nu respectati Constitutia si sa pornim procedura de revocare a procurorului general! Iata ca vine CCR, asteptam si motivarea, dar ne spune ca acest protocol privind lupta antitero este constitutional", a declarat Augustin Lazar, la Digi24.

"Protocolul in integralitatea lui nu a fost declarat neconstitutional. Cum e posibil sa il folosesti pe post de bumerang politic? Cineva trebuie sa raspunda. (...) Cum e posibil si cine isi asuma raspunderea dintre persoanele care l-au furat, l-au aratat la televizor? E o cauza in curs, dar s-ar putea ca presa sa se interese mai bine asupra acestei cauze. Ba mai mult sa produca o procedura de revocare care incalca grav dispozitiile legii in vigoare", a mai spus procurorul general.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

George Simion, moment de sinceritate: ”Urăsc acest stat artificial numit Republica Moldova”. Ce spune despre candidatura lui Dan Puric
George Simion, moment de sinceritate: ”Urăsc acest stat artificial numit Republica Moldova”. Ce spune despre candidatura lui Dan Puric
George Simion, liderul AUR, a afirmat că urăşte “acest stat artificial numit Republica Moldova” şi a explicat că ţara vecină nu va intra niciodată în Uniunea Europeană, într-un...
16 primari şi viceprimari, majoritatea de la PNL, au anunţat că vor candida din partea PSD la alegerile locale din acest an
16 primari şi viceprimari, majoritatea de la PNL, au anunţat că vor candida din partea PSD la alegerile locale din acest an
Un număr de 16 primari şi viceprimari, de la PNL, USR, PRO România, PMP sau Partidul Republican, au anunţat că la alegerile locale din 9 iunie vor candida din partea PSD. „Fără foarte...
#Adina Florea DNA, #Adina Florea investigarea magistratilor, #Adina Florea Darius Valcov, #Adina Florea Protocol , #DNA