DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov

Joi, 19 Martie 2015, ora 16:09
3801 citiri
DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov
Foto: Hepta.ro

Procurorii DNA cer incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov, ministrul demisionar al Finantelor.

Pentru ca este membru in Senatul Romaniei, solicitarea de incuvintare a retinerii si a arestarii a fost trimisa procurorului general Tiberiu Nitu, care urmeaza sa transmita mai departe solicitarea la Senat.

Darius Valcov, despre presupusele discutii din cimitir: Zambesc

Comisia juridica va analiza cererea DNA si va da un aviz consultativ, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata de plenul reunit al Senatului. Cererea procurorilor vine dupa ce Valcov a fost joi dimineata la sediu DNA pentru a fi audiat.

Ministrul demisionar de Finante Darius Valcov este urmarit penal si acuzat ca ar fi luat mita doua milioane de euro. Acesta ar fi comis infractiunea cand era primar al orasului Slatina.

Darius Valcov, ministrul demisionar de la Finante, audiat la DNA - Update

Valcov ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, in schimbul promisiunii a 20% din sumele incasate.

Valcov primea mita in pungi si discuta in cimitir de frica interceptarilor

Oferta "de nerefuzat" a unui om de afaceri

Anchetatorii sustin ca, in anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Valcov, care la acea vreme era primar al orasului Slatina, judetul Olt, sa ii influenteze pe factorii de decizie ai administratiei sa ajute societatile sale sa castige niste licitatii pentru lucrari publice din Slatina, dar si din orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti.

In schimb, omul de afaceri i-a promis lui Valcov ca ii va da 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA).

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contracte de reabilitare si extindere a retelei de apa si canalizare din orasele Slatina, Scornicesti, Potcoava, Draganesti-Olt si Piatra-Olt.

Cum a fost favorizata firma

In timpul derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei, la indemnul lui Valcov, au eliminat in mod abuziv din caietul de sarcini unele conditii de eligibilitate, pentru a favoriza firma omului de afaceri.

"In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei", precizeaza procurorii DNA.

In baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie a anului 2010, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume in lei, ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

Au vrut sa ascunda provenienta mitei

Incepand cu jumatatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre edilul de la acea vreme al municipiului Slatina.

Asadar, Darius Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu o persoana cu functie de conducere din cadrul Primariei Slatina.

Acesta din urma, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, "a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens".

Astfel, ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, Darius Valcov "a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme".

"Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul unor persoane fata de care se desfasoara acte de urmarire penala, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani", mentioneaza anchetatorii.

Valcov a fost audiat, la sfarsitul saptamanii trecute, in calitate de suspect, la DNA. Procurorii au anuntat ca fostul primar al orasului Slatina a primit "in perioada 2010-2013 aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme".

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale, procurorii arata ca activitatea infractionala a lui Darius Valcov a inceput in urma cu sase ani.

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, faptul ca Valcov a demisionat de la Ministerul de Finante. Darius Valcov a declarat, luni dimineata, ca in urmatoarele zile isi va continua munca la minister, incercand sa finalizeze Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Ulterior, Guvernul va lua act de demisia sa si va pleca din functie.

De asemenea, prim-ministrul Victor Ponta a precizat ca va trimite demisia ministrului de Finante Darius Valcov catre presedintele Klaus Iohannis dupa ce vor fi finalizate proiectele de Cod Fiscal si de Cod de Procedura Fiscala.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Valcov arestat, #cerere arestare ministru Valcov, #DNA Valcov retinut, #Darius Valcov arestat DNA , #DNA