DNA, noua cerere de arestare pentru Darius Valcov: Avea seif cu lingouri de aur, multi bani si tablouri

Marti, 24 Martie 2015, ora 13:14
15238 citiri
DNA, noua cerere de arestare pentru Darius Valcov: Avea seif cu lingouri de aur, multi bani si tablouri

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut Parchetului de pe langa ICCJ sesizarea Senatului pentru avizarea urmarii penale si incuviintarea retinerii si arestarii fostului ministru al Finantelor Darius Valcov, acuzat de trafic de influenta, intr-un nou caz.

Potrivit unui comunicat al DNA, se cer masurile in cazul senatorului PSD pentru "savarsirea, in exercitiul functiei de senator si ministru in Guvernul Romaniei, a infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale".

Darius Valcov ar fi primit, printre altele, 3 lingouri de aur, in greutate de 3 kilograme, un tablou cu rama aurie inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Coteau si o pictura pe lemn inscriptionata Aurel Acasandrei, toate fiind depozitate intr-un seif. De asemenea, au mai fost depozitate si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei.

"Produsul infractional obtinut in urma savarsirii infractiunilor fata de care se efectueaza cercetari (trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale) a fost depozitat intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate", se mai arata in comunicatul DNA, facand referire la bunurile primite de fostul ministru al Finantelor.

Institutia mai transmite ca "incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi".

In cererea sa, Kovesi arata ca aspectele respective li se adauga acelora pentru care a fost deja formulata o alta cerere anterioara, joi, cand s-a inaintat catre Parchetul de pe langa ICCJ referatul procurorilor pentru sesizarea Senatului privind formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Darius Valcov.

DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov

Darius Valcov mai este urmarit penal si acuzat si pentru ca ar fi luat mita doua milioane de euro. Acesta ar fi comis infractiunea cand era primar al orasului Slatina. Valcov ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, in schimbul promisiunii a 20% din sumele incasate.

Anchetatorii sustin ca, in anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Valcov sa ii influenteze pe factorii de decizie ai administratiei sa ajute societatile sale sa castige niste licitatii pentru lucrari publice din Slatina, dar si din orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimb, omul de afaceri i-a promis lui Valcov ca ii va da 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA).

Prima cerere DNA de arestare a lui Valcov, aviz negativ in comisia juridica

In acest caz, insa, comisia juridica a Senatului nu a reusit sa dea un aviz favorabil pentru arestarea preventiva a lui Darius Valcov, numarul de voturi "pentru" fiind insuficient. Astfel, 5 membri ai comisiei au votat in favoarea solicitarii DNA, 5 au votat impotriva si un membru al comisiei s-a abtinut. Raportul negativ al comisiei juridice are valoare de recomandare si va fi supus, miercuri, votului in plen.

F.N.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Darius Valcov trafic influenta, #Darius Valcov DNA, #Darius Valcov seif, #Darius Valcov cerere arestare, #Darius Valcov lingouri aur , #DNA
Comentarii