Ioan Stanomir: Regimul Dragnea transforma Parlamentul in supra-Curte. Demnitarii condamnati trebuie sa demisioneze

Marti, 13 Februarie 2018, ora 11:25
10587 citiri
Ioan Stanomir: Regimul Dragnea transforma Parlamentul in supra-Curte. Demnitarii condamnati trebuie sa demisioneze
Foto: captura video Privesc.eu

Comisiile de ancheta sunt, in principiu, un instrument legitim al Parlamentului, insa proliferarea lor in regimul Dragnea are rolul de a submina puterea judecatoreasca, spune profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, care explica si de ce Darius Valcov ar trebui sa demisioneze din functia de consilier al premierului, dupa condamnarea in prima instanta.

Majoritatea PSD-ALDE care a castigat alegerile in 2016 a infiintat intr-un singur an mai multe comisii de ancheta si nu da semne ca s-ar opri, cu toate ca nici macar una dintre ele nu a obtinut un rezultat relevant. Luni, Liviu Dragnea a cerut insistent infiintarea unei noi comisii, care sa ancheteze SPP.

Ce urmareste majoritatea PSD-ALDE prin acest val de comisii si de ce s-a ajuns aici? Prof.dr. Ioan Stanomir, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru revizuirea Constitutiei, spune ca regimul Dragnea transforma astfel Parlamentul intr-o "supra-Curte".

"In principiu, comisiile de ancheta sunt un instrument legitim de actiune al Parlamentului. Ele inceteaza sa mai fie un instrument legitim in momentul in care servesc majoritatii care domina la un moment dat in tentativa ei de a institui o suprematie a Parlamentului in raport de celelalte puteri din stat, in particular de puterea judecatoreasca.

Ratiunea proliferarii acestor comisii in cadrul regimului Dragnea este foarte simpla: de a submina puterea judecatoreasca si de a transforma Parlamentul Romaniei dominat de PSD-ALDE-UDMR intr-o 'supra-Curte', in fata careia trebuie sa raspunda toti cetatenii Romaniei.

Este un risc foarte serios pentru democratie si o expresie a acestei tendinte autocratice pe care o vedem manifestandu-se din ce in ce mai puternic in anii din urma", a declarat prof. dr. Stanomir pentru Ziare.com.

Intrebat cine poate opri majoritatea parlamentara sa abuzeze de acest instrument constitutional care este comisia de ancheta, Ioan Stanomir a raspuns: "Din pacate, doar parlamentarii se pot opri pe ei insisi".

"Mai corect spus, majoritatea parlamentara poate fi oprita tot din interiorul Parlamentului. Este o situatie interesanta si tragica as putea spune, pentru Romania, aceea de a vedea o institutie a statului confiscata de un grup care isi propune sa detina puterea absoluta", a mai comentat acesta.

Darius Valcov trebuie sa demisioneze

Pe de alta parte, un subiect intens dezbatut in ultimele zile este cazul lui Darius Valcov, consilierul premierului Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare cu executare pentru infractiuni de coruptie, dar care nici nu demisioneaza, nici nu este demis.

Intrebat daca ar trebui sau nu sa plece din functie un demnitar condamnat doar in prima instanta, prof. Stanomir a spus ca da, ar trebui sa plece imediat.

"Sigur, prezumtia de nevinovatie ramane in picioare pana la momentul condamnarii definitive si irevocabile, dar demnitarul care se afla in asemenea situatie nu isi mai poate mentine pozitia dintr-un motiv foarte simplu: in calitate de demnitar, el poate interveni intr-un proces in care este parte.

De asemenea, el poate exercita o presiune simbolica cel putin asupra puterii judecatoresti, din pozitia pe care o detine.

Daca ar fi sa adaug la aceste doua argumente un al treilea, as spune ca este vorba si despre necesitatea ca statul roman sa permita desfasurarea unei proceduri judecatoresti ferita de orice fel de umbra de indoiala.

Din toate aceste motive, dl Darius Valcov nu isi are locul in cadrul aparatului guvernamental al Cabinetului Dancila, data fiind situatia in care se afla la ora actuala", a subliniat Ioan Stanomir.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...