Judecatorii verifica daca DIICOT a clasat legal ancheta in cazul lui Darius Valcov, pe protocolul secret cu SRI

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Mai 2020, ora 10:02
7148 citiri
Judecatorii verifica daca DIICOT a clasat legal ancheta in cazul lui Darius Valcov, pe protocolul secret cu SRI
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Decizia procurorilor de a renunta la acuzatiile care-l vizau pe Darius Valcov, fost consilier al Vioricai Dancila, care a postat pe Facebook, in august 2018, protocolul dintre SRI si Parchetul General, urmeaza sa fie analizata de Curtea de Apel Bucuresti.

Politicianul era cercetat pentru infractiunea de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala, iar in vara anului 2019 chiar a fost pus sub control judiciar in acest caz. Pe 28 februarie 2020, DIICOT a decis renuntarea la urmarirea penala.

DIICOT a precizat ca s-a avut in vedere si solutia adoptata de Parchetul General intr-un caz separat, care o viza pe Nicoleta Ichim, prim procuror la Parchetul Curtii de Apel (PCA) Constanta, si in care s-a dat tot renuntare la urmarirea penala. In cazul acesteia, principalul motiv pentru decizie a fost ca femeia a recunoscut ca a fotocopiat protocolul la solicitarea sefei sale, procurorul Adina Florea.

"Nicoleta Ichim a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane in raport cu care se afla intr-o pozitie de subordonare, fara a urmari un scop calificat, punand la dispozitia procurorului documentul doar pentru a-l citi si apoi sa-l distruga," explicau magistartii.

Iata mai multe date despre acest caz - De ce a scapat de ancheta grefiera acuzata ca a copiat, la solicitarea Adinei Florea, protocolul publicat de Darius Valcov

Si procurorul Adina Florea a scapat de probleme in acest caz, in cazul sau clasarea a fost data chiar de colegii de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie, pe 15 mai 2019, in baza articolului 16, litera a), din Codul de procedura penala, adica "fapta nu exista".

Procesul, suspendat

Conform Codului dePprocedura Penala, ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica spre confirmare, in termen de 10 zile de la data la care a fost emisa, unui judecator de camera preliminara.

DIICOT a sesizat in acest caz instanta competenta, Curtea de Apel Bucuresti, pe 4 martie. Instanta a stabilit primul termen de judecata pe 23 martie. La acel termen, insa, magistratii au suspendat cazul in baza decretului instituirii starii de urgenta, care a stabilit ca in perioada pandemiei se vor judeca doar cazurile urgente. Procesul urmeaza sa se reia la finalizarea acestei stari exceptionale.

Ce decizie poate lua judecatorul

Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror.

In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:

a) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarire penala si trimite cauza la procuror pentru a incepe sau a completa urmarirea penala ori, dupa caz, pentru a pune in miscare actiunea penala si a completa urmarirea penala;

b) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarirea penala si dispune clasarea.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Darius Valcov clasare divulgare, #Darius Valcov protocol clasificat, #Darius Valcov SRI , #DNA