Ministrul Finantelor Darius Valcov, urmarit penal pentru spaga de 2 milioane de euro

Vineri, 13 Martie 2015, ora 21:28
19733 citiri
Ministrul Finantelor Darius Valcov, urmarit penal pentru spaga de 2 milioane de euro
Foto: Hepta.ro

Ministrul Finantelor Darius Valcov este urmarit penal, anunta DNA. Social-democratul este acuzat ca ar fi luat mita doua milioane de euro, infractiune comisa cand era primar al orasului Slatina.

Ministrul Finantelor Darius Valcov a fost audiat vineri seara, timp de trei ore, de procurorii anticoruptie. Cu putin timp inainte, ministrul participase la o emisiune TV.

Ministrul Finantelor Darius Valcov, audiat la DNA. Surse - este cercetat pentru fapte de coruptie

Procurorii DNA arata, intr-un comunicat de presa remis vineri seara, ca Darius Valcov a primit "in perioada 2010-2013 aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme".

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale, DNA arata ca activitatea infractionala a lui Darius Valcov a inceput in urma cu sase ani.

Oferta "de nerefuzat" a unui om de afaceri

Anchetatorii sustin ca, in anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Valcov, care la acea vreme era primar al orasului Slatina, judetul Olt, sa ii influenteze pe factorii de decizie ai administratiei sa ajute societatile sale sa castige niste licitatii pentru lucrari publice din Slatina, dar si din orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti.

In schimb, omul de afaceri i-a promis lui Valcov ca ii va da 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA).

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contracte de reabilitare si extindere a retelei de apa si canalizare din orasele Slatina, Scornicesti, Potcoava, Draganesti-Olt si Piatra-Olt.

Cum a fost favorizata firma

In timpul derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei, la indemnul lui Valcov, au eliminat in mod abuziv din caietul de sarcini unele conditii de eligibilitate, pentru a favoriza firma omului de afaceri.

"In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei", precizeaza procurorii DNA.

In baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie a anului 2010, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume in lei, ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

Au vrut sa ascunda provenienta mitei

Incepand cu jumatatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre edilul de la acea vreme al municipiului Slatina.

Asadar, Darius Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu o persoana cu functie de conducere din cadrul Primariei Slatina.

Acesta din urma, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, "a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens".

Astfel, ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, Darius Valcov "a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme".

"Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul unor persoane fata de care se desfasoara acte de urmarire penala, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani", mentioneaza anchetatorii.

Valcov, audiat trei ore la DNA

Ministrul Finantelor Darius Valcov a fost audiat vineri seara de procurorii anticoruptie timp de trei ore. Senatorul PSD nu a facut nicio declaratie in fata jurnalistilor.

In cazul in care procurorii anticoruptie decid ca se impune retinerea pentru 24 de ore a lui Darius Valcov, ei nu pot pune in aplicare aceasta masura pe loc. Anchetatorii trebuie sa ceara mai intai incuviintarea retinerii lui Valcov din partea Senatului, intrucat acesta are si calitatea de senator.

In cazul in care DNA va formula o astfel de solicitare, ea va fi suspusa votului plenului Senatului, care va decide daca Valcov poate fi sau nu retinut.

D.T.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...